Δήλωση της Χριστίνας Λαπόρδα για τους πρόσφυγες

Δήλωση της Χριστίνας Λαπόρδα για τους πρόσφυγες

Συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη κ. Αδαμόπουλο είχε χθες, Παρασκευή 26 Αυγούστου 2016 η κ. Χριστίνα Λαπόρδα, Περιφερειακή Συντονίστρια Δυτ. Μακεδονίας για Το Ποτάμι.

Η συνάντηση έγινε μετά από αίτημα της κας Λαπόρδα αναφορικά με τους μετανάστες και τους πρόσφυγες που έφτασαν αιφνίδια στην πόλη της Καστοριάς και φιλοξενούνται σε ξενοδοχείο της πόλης μας.

Κατόπιν της συνάντησης ακολούθησε η παρακάτω δήλωση:

Ευχαριστώ τον Αντιπεριφερειάρχη κο Αδαμόπουλο για την άμεση ενημέρωση σε ένα θέμα που αφορά άμεσα την τοπική μας κοινωνία καθώς η τήρηση των απαιτούμενων διαδικασιών είναι βασικό στοιχείο μίας ευνομούμενης πολιτείας. Ενώ η αλληλεγγύη και η υποστήριξη μας για τους πρόσφυγες είναι δεδομένη, θα πρέπει να διασφαλιστεί πως οι αρχές και οι θεσμοί θα πρέπει να ενημερώνονται, ώστε να υπάρχουν οι καλύτερες δυνατές συνθήκες για τους φιλοξενούμενους μας.

Η παντελής έλλειψη οργάνωσης από την πολιτεία είχε ως αποτέλεσμα να μην έχει ενημερωθεί κανείς για την έλευση των μεταναστών στην περιοχή μας. Η αδιαφορία για τις προβλεπόμενες διαδικασίες είναι ενδεικτική της ανοργανωσιάς, της απαξίωσης των θεσμών και φορέων και εγείρει ανασφάλεια στους πολίτες για το μέλλον, αφού δεν υπάρχει καμία ενημέρωση σε καίρια ζητήματα, όπως πόσοι πρόσφυγες θα φιλοξενηθούν και για πόσο χρονικό διάστημα. Είναι ευθύνη της πολιτείας να ενημερώσει τους φορείς πόσοι πρόσφυγες θα εγκατασταθούν στην περιοχή μας, πόσο χρόνο θα παραμείνουν αλλά και να προετοιμαστούν οι τοπικοί φορείς (Αστυνομία, Περιφέρεια, Δήμος, Υγειονομικές Αρχές) ώστε να μη δημιουργείται αναστάτωση στους πολίτες. Αν από την άλλη δεν υπάρχει σχεδιασμός ή γνώση από το Υπουργείο μπορεί απλά η κυβέρνηση να δηλώσει για άλλη μια φορά την ανικανότητα της και να ζητήσει επιτέλους συγγνώμη.

 

Χριστίνα Λαπόρδα

Περιφερειακή Συντονίστρια Δυτ. Μακεδονίας

Το Ποτάμι

Leave a Reply

Your email address will not be published.