Βίντεο: Οι παγωμένες λίμνες της Δ.Μακεδονίας! – Πολικές θερμοκρασίες στα βόρεια της χώρας

Βίντεο: Οι παγωμένες λίμνες της Δ.Μακεδονίας! – Πολικές θερμοκρασίες στα βόρεια της χώρας

Ιδιαίτερα χαμηλές είναι οι θερμοκρασίες στη Δυτική Μακεδονία, αλλά και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα. Οι υδάτινοι πόροι της περιοχής έχουν παγώσει, όπως για παράδειγμα ο καταρράκτης του Λειβαδίτη στην Ξάνθη.

Για πολλές ημέρες το θερμόμετρο βρίσκεται κάτω το μηδέν και σε συνδυασμό με την πλήρη άπνοια δημιουργήθηκε ένα στρώμα καθολικού παγετού στην λίμνη Χειμαδίτιδα, στο Αμύνταιο της Φλώρινας, αλλά και στην λίμνη της Καστοριάς. Και οι δύο λίμνες έχουν παγώσει σχεδόν στο σύνολό τους εγκλωβίζοντας αρκετά πουλιά και ιδιαίτερα κύκνους που βρισκόταν απομακρυσμένοι από το κοπάδι τους.

Χρειάστηκε η άμεση παρέμβαση των εθελοντών της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς ώστε να απεγκλωβιστούν αρκετά μεγαλόσωμα πουλιά, όπως κύκνοι και χήνες, που είχαν παγιδευτεί σε παραλίμνιες περιοχές της λίμνης.

Από την πλευρά του, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, της Εταιρίας Προστασίας Περιβάλλοντος Καστοριάς απευθύνει έκκληση στους κατοίκους και τους επισκέπτες όταν αντιλαμβάνονται εγκλωβισμένα πουλιά από τον παγετό να ειδοποιούν τους αρμόδιους φορείς ώστε να κινηθούν ανάλογα, ενώ επισημαίνει ότι πρέπει να αποφεύγεται το τάισμα των άγριων πτηνών με τροφές που χρησιμοποιούνται για ανθρώπινη κατανάλωση, καθώς η σύνθεση τους είναι ακατάλληλη για τον οργανισμό της της άγριας ορνιθοπανίδας.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.