Αυτές είναι οι δουλειές του μέλλοντος

Αυτές είναι οι δουλειές του μέλλοντος

Ιδού πώς θα βγάζει το ψωμί του ο μισός πλανήτης, αύριο…

Η αλματώδης πρόοδος της τεχνολογίας και των επιστημών τα τελευταία χρόνια αποτελεί μια πραγματικότητα που επηρεάζει τη ζωή μας θετικά. Ενδεικτικά μόνο να αναφέρουμε ότι η διάδοση της πληροφορίας έχει γίνει πολύ πιο εύκολη από ποτέ, η επικοινωνία, ακόμη και με τα πιο απομακρυσμένα σημεία του πλανήτη έχει πλέον καταστεί δυνατή, ενώ οι τελευταίες ιατρικές ανακαλύψεις υπόσχονται μακρύ και ποιοτικό βίο για ένα σημαντικό κομμάτι των επτάμιση περίπου δισεκατομμυρίων «νοματαίων» που στριμώχνονται πάνω στη μικρή, γαλάζια σφαίρα που κινείται στο σύμπαν και που αποκαλούμε «σπίτι»…

Από την άλλη, βέβαια, υπάρχει και ο αντίλογος: αυτοί που ισχυρίζονται ότι η τεχνολογική πρόοδος, πέρα από τα αδιαμφισβήτητα θετικά που κουβαλά για την ανθρωπότητα, έχει ως βασική παρενέργειά της την ανεργία αφού ένας σημαντικός αριθμός των επαγγελμάτων του σήμερα, αύριο θα ασκούνται από μηχανές…

Δύσκολα τα πράγματα για το μεροκάματο… Εκτός, φυσικά, κι αν ξεκινήσεις να εκπαιδεύεσαι σε κάποια από τα παρακάτω επαγγέλματα που, σύμφωνα με τους ειδικούς του careers2030.cst.org μας έρχονται κατευθείαν από το μέλλον

Ανασχεδιαστής απορριμάτων

Ο πλανήτης πολύ σύντομα θα θυμίζει (αν δε θυμίζει ήδη, that is…) έναν απέραντο σκουπιδότοπο. Λαμβάνοντας υπόψη αυτή τη βρωμερή πραγματικότητα, οι ανασχεδιαστές απορριμάτων θα έχουν ως αποστολή τους την επινόηση νέων τρόπων και μεθόδων για να ανακυκλώνουν τα σκουπίδια που παράγει ο άνθρωπος σε μεγάλη κλίμακα «γεννώντας» νέα, χρηστικά προϊόντα. Κάτι που, ως ένα βαθμό, γίνεται και στις ημέρες μας, αν και σε σαφώς περιορισμένη κλίμακα…

Σύμβουλος αγοράς ρομποτικών βοηθών

Η στιγμή που τα ρομπότ θα εξελιχθούν σε κανονικά, ενεργά μέλη της ανθρώπινης κοινωνίας πλησιάζει -γεγονός που, φυσιολογικά, θα καταστήσει το συγκεκριμένο επάγγελμα ένα από τα πιο «καυτά» στο απώτερο μέλλον.

Καθήκον του σύμβουλου αγοράς και υποστήριξης ρομποτικών βοηθών θα είναι να συμβουλεύει τον εκάστοτε αγοραστή για το ποιο μοντέλο είναι εκείνο που ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες του -περίπου με τον τρόπο που ένας πωλητής αυτοκινήτων σε βοηθά να διαλέξεις εκείνο το αυτοκίνητο που σου ταιριάζει, με βάση το μπάτζετ και τη δουλειά για την οποία το χρειάζεσαι. Γιατί, φερ’ ειπέιν, είναι ένα πράγμα να ψάχνεις ηλεκτρονικό νοσοκόμο για να γηροκομήσει τους ηλικιωμένους γονείς σου κι εντελώς άλλο να αναζητάς ερωτικό σύντροφο που είναι καμωμένος από καλώδια και μπουλόνια, προκειμένου να ικανοποιήσεις τις σεξουαλικές σου ορέξεις….

Σύμβουλος επενδύσεων σε ψηφιακά νομίσματα

Ακόμη κι αν δεν ξέρεις πως ακριβώς λειτουργεί το BitCoin, οφείλεις να γνωρίζεις ότι η δημοφιλία των λεγόμενων «ψηφιακών νομισμάτων» αναμένεται να γνωρίσει έκρηξη στο μέλλον, ειδικότερα δε λόγω της αυξανόμενης δυσπιστίας του κοινού απέναντι στους πυλώνες του υφιστάμενου «παραδοσιακού» χρηματοπιστωτικού συστήματος -δηλαδή, απέναντι στις τράπεζες αλλά και στα υφιστάμενα νομίσματα.

Το μέλλον του χρήματος, λοιπόν, προβλέπεται ψηφιακό και αποκεντρωμένο. Με αυτό το δεδομένο, λοιπόν, η δουλειά του συμβούλου επενδύσεων σε ψηφιακό νόμισμα -του συμβούλου αυτού δηλαδή που θα είναι πλήρως ενημερωμένος για τις τελευταίες εξελίξεις στο σύμπαν του ψηφιακού «αλά Bitcoin» χρήματος- πρόκειται να γνωρίσει μεγάλες δόξες, πολύ σύντομα. Τουλάχιστον μέχρι την επόμενη (ψηφιακή τη φορά αυτή) οικονομική κρίση….

Διαχειριστής και σύμβουλος διαδικτυακής παρουσίας

Eίτε σου αρέσει, είτε όχι, γνωρίζεις καλά ότι ένα σημαντικό κομμάτι της επαγγελματικής επιτυχίας σε κάποιους κλάδους εξαρτάται και από τον τρόπο που διαχειρίζεσαι την εικόνα σου στα social media. Το πρόβλημα, βέβαια, είναι ότι καθώς η ισχύς και ο αριθμός των social media ολοένα και μεγαλώνει, η διαχείριση των προφίλ σου σε όλα αυτά τα Μέσα εξελίσσεται από πάρεργο σε full time εργασία. Αν λοιπόν σήμερα ζορίζεσαι έχοντας να διαχειριστείς τους λογαριασμούς σου σε μόλις πέντε κύρια Μέσα (Facebook, Twitter, Instagram, Snapchat και LinkedIn), σκέψου το πόσο δύσκολη θα είναι η δουλειά αυτή όταν μετά από δέκα χρόνια, ο αριθμός των «βασικών» social media θα έχει εκτοξευτεί, για παράδειγμα στα δέκα ή -γιατί όχι;- στα είκοσι…

Κάπου εδώ λοιπόν έρχεται ο διαχειριστής/σύμβουλος διαδικτυακής παρουσίας, δουλειά του οποίου θα είναι εκτός από τη διαχείριση των προφίλ στα social media, η προάσπιση της δημόσιας ψηφιακής εικόνας του πελάτη, η παροχή συμβουλών αλλά και η εν γένει προστασία του από κάθε μορφής ψηφιακής επίθεσης και απειλής (για παράδειγμα, από την υποκλοπή των στοιχείων των πιστωτικών του καρτών μέχρι το «σπάσιμο» του προσωπικού του website). «Όλα σε ένα, νοικοκυρεμένα» όπως αναφέρει και κάποια παλιά διαφήμιση…

Αρκτικός ξεναγός

Καθώς το κλίμα θερμαίνεται ολοένα και περισσότερο και οι πάγοι στους πόλους θα αποτελούν σύντομα μια μακρινή ανάμνηση, η «βόλτα» στις πιο απομονωμένες και αφιλόξενες γωνιές του πλανήτη θα φαντάζει πολύ πιο εύκολη (άρα, και πιο οικονομική) υπόθεση σε σχέση με σήμερα.

Δουλειά του ειδικευμένου αρκτικού ξεναγού λοιπόν θα είναι η «ξενάγηση» κάθε ενδιαφερόμενου στις παγωμένες εσχατιές του πλανήτη. Βασική προϋπόθεση για όποιον ενδιαφερθεί να βγάλει το ψωμί του κατ’ αυτόν τον τρόπο θα είναι η άρτια γνώση του πάνω στην χλωρίδα και την πανίδα των περιοχών που αναφέραμε αλλά και η πλήρης κατάρτησή του πάνω στις βασικές δεξιότητες επιβίωσης. Καλύτερος είναι ο Bear Grylls, δηλαδή;

Αρχιτέκτονας vintage εσωτερικών χώρων

Οι εύποροι ηλικιωμένοι του μέλλοντος, αντί να καταλήγουν σε κάποιο ίδρυμα, θα έχουν τη δυνατότητα να περνούν τα τελευταία χρόνια τους σε κάποιον χώρο που θα έχει διαμορφωθεί κατά τέτοιο τρόπο ώστε να θυμίζει τις πιο αγαπημένες στιγμές της ζωής τους, παρέα με τους πιο κοντινούς τους ανθρώπους -ή, τουλάχιστον, με όσους από αυτούς είναι ακόμη εν ζωή.

Καθήκον του συγκεκριμένου ειδικευμένου «διακοσμητή» θα είναι η αναπαραγωγή των χώρων αυτών ώστε να θυμίζουν τους αυθεντικούς, με βάση τις περιγραφές αλλά και το υλικό (φωτογραφικό και videos) που θα του παράσχει ο εκάστοτε πελάτης…

Ψηφιακός «νεκροθάφτης»

Στην εποχή της πληροφορίας, ο καθένας από εμάς, εκτός από την πραγματική, κουβαλάει και την ψηφιακή «περιουσία» του: όλα αυτά τα κείμενα, τις φωτογραφίες και τα βίντεο που ποστάρει στα social media ή αλλού. Δουλειά του «ψηφιακού νεκροθάφτη», λοιπόν, θα είναι η διαχείριση του υλικού αυτού και το «φιλτράρισμά» του κατά τέτοιο τρόπο ώστε αυτό να μην προσβάλει καθ’ οιονδήποτε τρόπο την μνήμη του θανόντα…

Πηγή: askmen.com

Leave a Reply

Your email address will not be published.