Ανατιμήσεις – φωτιά από την κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά

Ανατιμήσεις – φωτιά από την κατάργηση του ειδικού ΦΠΑ στα νησιά

ετρέλαιο θέρμανσης ακόμη και άνω του 1,1 ευρώ ανά λίτρο, αμόλυβδη στα επίπεδα του 1,65 ευρώ ανά λίτρο, ανατιμήσεις έως και 3-4% σε τρόφιμα σε είδη πρώτης ανάγκης, απώλεια ανταγωνιστικότητας στο τουριστικό προϊόν –ειδικά για τα ξενοδοχεία το χτύπημα θα είναι διπλό λόγω και της ενεργοποίησης του φόρου διαμονής από 1/1- και αυξήσεις έως 5-6% σε άλλα είδη και υπηρεσίες.

Αυτές θα είναι σε γενικές γραμμές οι συνέπειες από την κατάργηση του ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ και στα υπόλοιπα νησιά του Αιγαίου που εξακολουθούσαν να το διατηρούν μέχρι σήμερα.

Ο κατάλογος με τα νησιά που θα πληγούν σε αυτό τον τελευταίο γύρο αύξησης των συντελεστών είναι εξαιρετικά μακρύς καθώς περιλαμβάνει 36 νησιά (εκ των οποίων μερικά είναι αυτή τη στιγμή ακατοίκητα).

Σε κάθε περίπτωση, το χτύπημα θα είναι σημαντικό καθώς στον κατάλογο, που αναφέρεται και στη συνέχεια ξεχωρίζουν και μεγάλα νησιά όπως η Κως, η Σάμος, η Χίος και η Λέσβος. Ολόκληρος ο κατάλογος έχει ως εξής:

1.      Αγαθονήσι

2.      ‘Αγιος Ευστράτιος

3.      Αλιμιά

4.      Αρκοι

5.      Αστυπάλαια

6.      Γυαλι

7.      Ικαρία

8.      Κάλυμνος

9.      Κάσος

10.   Καστελόριζο

11.   Κιναρος

12.   Κως

13.   Λεβιθα

14.   Λειψοί

15.   Λέρος

16.   Λέσβος

17.   Λήμνος

18.   Μάραθος

19.   Νίμος

20.   Νίσυρος

21.   Οινούσσες

22.   Πάτμος

23.   Σαμοθράκη

24.   Σάμος

25.   Σαρία

26.   Στρογγυλή

27.   Σύμη

28.   Συρνα

29.   Τέλενδος

30.   Τήλος

31.   Φαρμακονήσι

32.   Φούρνοι

33.   Χάλκη

34.   Χίος

35.   Ψαρά

36.   Ψέριμος

Σε αυτά τα νησιά, από 1/1/2018 ο κανονικός ΦΠΑ θα αυξηθεί από το 17% στο 24% κάτι που σημαίνει ότι προϊόντα και υπηρεσίες μπορούν να ανατιμηθούν έως και 6% μόνο εξαιτίας του ΦΠΑ. Από εκεί και πέρα, θα είναι στην διακριτική ευχέρεια των επιχειρήσεων να αποφασίσουν αν θα απορροφήσουν το επιπλέον κόστος ή μέρος αυτού.

Στα καύσιμα που είναι και ένα εξαιρετικά σημαντικό θέμα ειδικά για τη νησιωτική Ελλάδα, απορρόφηση κόστους δεν υφίσταται. Έτσι, η αμόλυβδη στα νησιά του καταλόγου, είναι δεδομένο ότι θα φτάσει στα υψηλότερα επίπεδα ολόκληρης της Ευρώπης με ένα λίτρο να φτάσει να πουλιέται ακόμη και πάνω από 1,65 ευρώ. Τα καύσιμα είναι ήδη ακριβά στο Αιγαίο λόγω του υψηλού μεταφορικού κόστους ενώ μένει να φανεί σε ποιο βαθμό θα επηρεαστεί η τιμή λιανικής από το νέο έτος.

Ο χαμηλός συντελεστής του ΦΠΑ από το 9% θα ανέβει στο 13%. Στον χαμηλό συντελεστή υπάγονται τα τρόφιμα ενώ ένα ακόμη μεγάλο πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν οι ξενοδοχειακές μονάδες. Και αυτό διότι η αύξηση του ΦΠΑ (η οποία θα επηρεάσει και την τιμή στην οποία παρέχουν την υπηρεσία τους αλλά και το λειτουργικό τους κόστος), θα έρθει να προστεθεί στην ενεργοποίηση του φόρου διαμονής.

thetoc.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.