Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Κορέστεια, Χαλάρα

Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Κορέστεια, Χαλάρα

Η Χαλάρα, με 900 κατοίκους το 1878 είναι ορεινός οικισμός σε υψόμετρο 870 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σήμερα αριθμεί, σύμφωνα με την απογραφή έτους 2011 μόνο 61 κατοίκους. Ανήκει στη Δημοτική Ενότητα Κορεστείων, του Δήμου Καστοριάς.

Βρίσκεται στο βόρειο άκρο της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς 26 km βορείως της πόλης Καστοριάς, μέσω της επαρχιακής οδού Βυσσινιάς Γάβρου. Η μετάβαση γίνεται και μέσω του καθέτου άξονα της Εγνατίας οδού, Μπάρα Σιάτιστας, Κρυσταλλοπηγής, στον κόμβο του Γάβρου.

Στη Χαλάρα ή Χάλαρα, εκτός από τα πλίθινα σπίτια, αξίζει να δει κανείς το νερόμυλο που βρίσκεται έξω από το χωριό, χτισμένος το έτος 1900 αλλά και τον Ιερό Ναό της Παναγίας, που είναι πλινθόχτιστος και χτίστηκε το έτος 1717. Υφίσταται τμήμα Αγιογραφιών του Μεταβυζαντινού Ιερού Ναού της Παναγίας στη Χαλάρα.

Ίχνη αρχαίας κατοίκησης διαπιστώθηκαν στην τοποθεσία «Μπουάτες» που βρίσκεται περίπου 800 μέτρα βορειοανατολικά του οικισμού, επάνω στο δρόμο προς το γειτονικό χωριό Άγιος Αντώνιος.

Μικρή μείωση του πληθυσμού κατά 34 άτομα μεταξύ απογραφών των ετών 1920 και 1928 παρατηρήθηκε ενδιάμεσα με την υπογραφή του πρωτοκόλλου (29.9.1924) περί εθελουσίας ανταλλαγής πληθυσμών, γεγονός που επιβεβαιώνεται ακόμη με τις ρευστοποιήσεις περιουσιών που επακολούθησαν. Πληθυσμιακή καθίζηση παρατηρήθηκε σε ποσοστό 62% με 273 άτομα συγκεκριμένα, μεταξύ των απογραφών 1945 και 1951 συμπεριλαμβανομένων και 166 παιδιών.

Γιώργος Πετκανάς

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.