Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Ο Πολυκέρασος ή το Πολυκέρασο

Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Ο Πολυκέρασος ή το Πολυκέρασο

Το Πολυκέρασο είναι μικρός οικισμός που ανήκει στο Δήμο Καστοριάς, είναι χτισμένος σε υψόμετρο 1.220 μέτρα στο όρος Βίτσι. Παλαιότερα αποτέλεσε Κοινότητα μαζί με τους οικισμούς Πολυκάρπη και Φωτεινή συγκεκριμένα το έτος 1918 και στη συνέχεια ομώνυμη Κοινότητα το έτος 1926. Από το έτος 2011 ανήκει στον Καλλικρατικό Δήμο Καστοριάς. Βρίσκεται στον οδικό άξονα Φλώρινας Καστοριάς μέσω Βιτσίου, όπου κατηφορίζοντας για την Καστοριά, αμέσως μετά το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου, υπάρχει ασφάλτινος δρόμος που οδηγεί στο όμορφο και ήσυχο Πολυκέρασο.

Το 2006 κηρύχθηκε «ιστορικός τόπος» ως διατηρητέος οικισμός από το Υπουργείο Πολιτισμού «λόγω της αρχιτεκτονικής, λαογραφικής και εν γένει ιστορικής σημασίας του». Ο Πολυκέρασος απέχει μόνο τρία km από το Χιονοδρομικό Κέντρο Βιτσίου και 13 km από το Νυμφαίο. Το χωριό έχει πλέον 24 μόνιμους κατοίκους, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή του έτους 2011.

Είναι χτισμένο σε πλάτωμα, οροπέδιο, ανάμεσα από δύο μικρούς κατάφυτους λόφους, με λιβάδια να το πλαισιώνουν, όπου λίγο πιο πέρα το πλούσιο δάσος με τις οξιές, που απλώνει σε όλο σχεδόν το βουνό, έχει εύφορο έδαφος και παρθένα φύση. Το κλίμα είναι εξαιρετικό, χειμώνα καλοκαίρι και ιδίως τις ζεστές ημέρες του θέρους, είναι μια πραγματική ανάσα δροσιάς μια και η θερμοκρασία δύσκολα ανεβαίνει πάνω από τους 30 βαθμούς.

Τα περισσότερα σπίτια του χωριού χτίστηκαν στις αρχές του 20ου αιώνα. Η εκκλησία του Πολυκέρασου, ο Αϊ-Νικόλας, χτισμένη το 1844 πανηγυρίζει στις 20 Μαΐου ως «ο Αϊ-Νικόλας των βουνών». Ο χωματόδρομος που περνά πίσω από την εκκλησία αποτελεί ένα σύντομο τρόπο πρόσβασης, μετά από 3 km χιλιόμετρα περίπου, για το Μοναστήρι των Αγίων Αναργύρων.

Από το 2001 με πρωτοβουλία του συλλόγου του χωριού και συνδρομή του Δήμου Βιτσίου, μετά από 35 σχεδόν χρόνια από το τελευταίο πανηγύρι του χωριού, καθιερώθηκε η «Γιορτή της Πατάτας» το καλοκαιρινό πανηγύρι, που λαμβάνει χώρα συνήθως μέσα στον Ιούλιο, στον αυλόγυρο της εκκλησίας και στην πλακόστρωτη πλατεία του χωριού. Στην εκκδήλωση συγκεντρώνεται πλήθος επισκεπτών από τα γύρω χωριά, από την πόλη της Καστοριάς, αλλά και επισκέπτες απ’ όλη σχεδόν την Ελλάδα και τον κόσμο, για να γευθούν την εξαιρετική ποιότητα πατάτας του Πολυκέρασου!

Μετά την πλακόστρωση όλων των δρόμων του οικισμού, καθώς και την ανάπλαση της πλατείας, το Πολυκέρασο μαζί με άλλα χωριά του Βιτσίου, επέλεξε ο Παντελής Βούλγαρης για να κάνει τα γυρίσματα της κινηματογραφικής ταινίας του, τα οποία πραγματοποιήθηκαν το Νοέμβριο του έτους 2008. Επίσημη ονομασία του οικισμού «το Πολυκέρασον».

Γιώργος Πετκανάς

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.