Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Η Φωτεινή

Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Η Φωτεινή

 

Η Φωτεινή μαζί με την Μεταμόρφωση, ανήκουν ως οικισμοί με ενιαία Τοπική Κοινότητα στην Δημοτική Ενότητα Βιτσίου, του Δήμου Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας» μέχρι το 2010 η Φωτεινή ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεταμορφώσεως, του πρώην Δήμου Βιτσίου του Νομού Καστοριάς. Η επίσημη ονομασία είναι «η Φωτεινή».

Έδρα του Δήμου είναι η Καστοριά και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Η Φωτεινή Καστοριάς είναι ορεινός οικισμός με υψόμετρο 650 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, έχει 185 κατοίκους σύμφωνα με την τελευταία επίσημη απογραφή του έτους 2011. Βρίσκεται στο ανατολικό τμήμα της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, ανατολικά της λίμνης της Καστοριάς και απέχει 17 km από την πόλη της Καστοριάς.

Αναφέρεται το 1886 «ως χωρίον έχοντος 900 χριστιανούς και φρέαρ». Στην απαρίθμηση του έτους 1913 φαίνεται έρημο και το 1918 αποτέλεσε οικισμό της Κοινότητας Πολυκεράσου Καστοριάς. Το 1926 μετονομάζεται σε Φωτεινή και δημιουργείται καθαρά προσφυγικός οικισμός όπου εγκαταστάθηκαν 34 προσφυγικές οικογένειες με 94 άτομα.

Η περιοχή λούζεται από τον ήλιο ολόκληρη την ημέρα και γι’ αυτό το λόγο η ονομασία Φωτεινή. Είναι ιδανικός τόπος για την καλλιέργεια αμπελιών, λόγω του συνδυασμού φωτός και ιδανικού αμμουδερού χώματος που δεν κρατάει υγρασία. Στη Φωτεινή ξεχωρίζει το δάσος από βελανιδιές, που ονομάζεται «Κανιάκος» και καλύπτει έκταση 4.000 στρεμμάτων.

Γιώργος Πετκανάς

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.