Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Η Μεταμόρφωσις

Ανακαλύπτω τον τόπο μου και τους θησαυρούς του: Η Μεταμόρφωσις

Η Τοπική Κοινότητα Μεταμόρφωσης, της Δημοτικής Ενότητας Βιτσίου, ανήκει στον Δήμο Καστοριάς, της Περιφερειακής Ενότητας Καστοριάς, που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα «Καλλικράτης». Η επίσημη ονομασία είναι «η Μεταμόρφωσις». Έδρα του Δήμου είναι η Καστοριά, απέχει 12 km και ανήκει στο γεωγραφικό διαμέρισμα Μακεδονίας. Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο «Καποδίστριας» μέχρι το 2010 η Μεταμόρφωση ανήκε στο Τοπικό Διαμέρισμα Μεταμορφώσεως, του πρώην Δήμου Βιτσίου του Νομού Καστοριάς. Η Μεταμόρφωση έχει υψόμετρο 669 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας και έχει 169 κατοίκους. Το 1918 η Μεταμόρφωση ήταν οικισμός της Κοινότητας Τοιχιού ΦΕΚ 259/21.12.1918 ενώ το 1950 αποτέλεσε την ομώνυμη Κοινότητα Μεταμορφώσεως Καστοριάς ΦΕΚ 39/9.2.1950.

Σε μικρή απόσταση από τον οικισμό, βρίσκεται ο ερειπωμένος βυζαντινός ναός της Μεταμορφώσεως του Σωτήρος. Πρόκειται για τρίκογχο, μονόχωρο δρομικό ναό με τρούλο, όπου βρίσκεται στη κορυφή μικρού λόφου κοντά στο χωριό Μεταμόρφωση στη βόρεια παραλίμνια ζώνη της Καστοριάς. Μεταγενέστερα γύρω από το ναό εντοπίστηκαν ίχνη θεμελίων από κελιά και άλλες κατασκευές, που οδηγούν στο συμπέρασμα ότι στη θέση αυτή λειτουργούσε μοναστήρι χωρίς όμως να έχει ταυτοποιηθεί επιστημονικά μέχρι σήμερα. Προσπάθεια αναπαράστασης του μνημείου επιχειρήθηκε από τον καθηγητή Νικόλαο Μουτσόπουλο. Τα υλικά και ο τρόπος κατασκευής τού μνημείου, η παντελής έλλειψη κεραμοπλαστικού διακόσμου και η αμιγώς λιθοδομημένη τοιχοποιΐα του, τοποθετούν χρονολογικά, το ναΐδριο στο Β΄μισό του 8ου ή στο πρώτο μισό του 9ου αιώνα. Η εκκλησία έχει ανακηρυχθεί από το 1961 ιστορικό διατηρητέο μνημείο.

Η τοπογραφία της περιοχής στη βόρεια ζώνη της λίμνης της Καστοριάς και στις κατώτατες νότιες παρυφές του όρους Βίτσι, ευνοεί για την καλλιέργεια γεωργικών προϊόντων. Οι κάτοικοι της Μετμόρφωσης, ασχολούνται με την αμπελουργία, την παραγωγή κρασιού και τσίπουρου, με την καλλιέργεια σιτηρών και φασολιών, από τα μέσα του 20ου αιώνα με την εντατική καλλιέργεια μήλων που ανήκουν σε αρκετές ποικιλίες. Μερικοί κάτοικοι ασχολούνται και με τη γουνοποιία.

Γιώργος Πετκανάς

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

Φωτογραφία του Γιώργος Πετκανάς.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published.