Έως και 3.000 ευρώ θα λάβουν τον Ιανουάριο οι συνταξιούχοι

Έως και 3.000 ευρώ θα λάβουν τον Ιανουάριο οι συνταξιούχοι

Με τη σύνταξη Ιανουαρίου, που θα δοθεί λίγο πριν τα φετινά Χριστούγεννα, ξεκινάει η αναδρομική επιστροφή των εισφορών υπέρ ΕΟΠΥΥ σε πάνω από ένα εκατομμύριο συνταξιούχους απ’ όλα τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι επιστροφές οι οποίες ανάλογα με το ποσό της σύνταξης μπορεί να φτάσουν ως και τα 3.000 ευρώ (συνολικά φτάνουν τα 300.000.000 ευρώ), θα δοθούν στους δικαιούχους αυτόματα, δίχως να απαιτούνται αγωγές εκ μέρους τους.

«Δεν χρειάζεται καμία νομική ή διοικητική ενέργεια για την επιστροφή αναδρομικών από τον κλάδο υγείας, ούτε καν αίτηση», δήλωσε η Γ.Γραμματέας Κοινωνικής Ασφάλισης Στέλλα Βρακά,ξεκαθαρίζοντας πως δεν τίθεται θέμα παραγραφής του ποσού.

«Η πολιτεία το έχει ήδη αναγνωρίσει, η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εγγράφως αναγνώρισε την αδικία και έχει δεσμευτεί ότι θα επιστραφεί. Τον τρόπο καταβολής θα τον ανακοινώσει ο αρμόδιος υφυπουργός μέσα στο προσεχές διάστημα», τόνισε η κ. Βρακά.

Μάλιστα ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τάσος Πετρόπουλος ανέθεσε στην ΗΔΙΚΑ να υπολογίσει πόσα χρήματα κρατήθηκαν παρανόμως όλα αυτά τα χρόνια και πόσα είναι τα οφειλόμενα για κάθε συνταξιούχο και να του παραδώσει το πόρισμα άμεσα, προκειμένου να δρομολογηθεί η διαδικασία των επιστροφών.

Οι κρατήσεις στις συντάξεις υπέρ υγείας που έγιναν τα τελευταία 4,5 χρόνια κρίθηκαν παράνομες, καθώς οι συνταξιούχοι δημόσιου και ιδιωτικού τομέα επιβαρύνονταν με 4% εισφορές (και αργότερα 6%) υπέρ του ΕΟΠΥΥ, με βάση την πλασματική και όχι την πραγματική τους σύνταξη.

Τόσο οι προηγούμενες κυβερνήσεις, όσο και η σημερινή, εφάρμοζαν τον Νόμο 2084/1992 εσφαλμένα, παραγνωρίζοντας ότι η εισφορά υπέρ υγείας υπολογίζεται επί των καταβαλλόμενων συντάξεων και κατά συνέπεια η κράτηση για τον κλάδο ασθένειας θα πρέπει να γίνεται στο ποσό που προκύπτει μετά την αφαίρεση των μνημονιακών μειώσεων.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα οι συνταξιούχοι να χάνουν κάθε μήνα σημαντικά ποσά από τη σύνταξή τους, που αθροιστικά -σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων- ανέρχονται σε 300.000.000 ευρώ.

Η αποκατάσταση της μεγάλης αδικίας που συντελέστηκε σε βάρος των απόμαχων της εργασίας θα συζητηθεί στο επικείμενο «ραντεβού» μεταξύ της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας και των δανειστών στο τέλος Οκτωβρίου, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης. Μόλις δοθεί το «πράσινο φως» από τους Θεσμούς, τότε το υπουργείο θα ανακοινώσει το πλάνο επιστροφής των χρημάτων ως αχρεωστήτως καταβληθέντα ποσά.

Πηγή: insider.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.