Έξι διατροφικά μυστικά των ποδοσφαιριστών

Έξι διατροφικά μυστικά των ποδοσφαιριστών

Η διατροφή για τους ποδοσφαιριστές – όπως και για όλους τους επαγγελματίες αθλητές – είναι τόσο σημαντική στην καθημερινότητά τους όσο και η προπόνηση.

Και ενώ στο παρελθόν, μπορεί φεύγοντας από το γήπεδο να απολάμβαναν ένα γεύμα μπριζόλας με πατάτες, τώρα υπάρχει πολύ μεγαλύτερη εστίαση στη διατροφή και την επίδρασή της στο τρόπο που αγωνίζεται ένας παίκτης.

«Η διατροφή επηρεάζει τα πάντα, από τα επίπεδα αντοχής ενός παίκτη μέχρι την ταχύτητά του, και από το χρόνο ανάρρωσης από τραυματισμούς μέχρι την ποιότητα του ύπνου τους», δήλωσε στους Times ο αθλητικός επιστήμονας Αρμάντο Βίντσι, ο οποίος εργάστηκε μαζί με τον διευθυντή της Τσέλσι, Αντόνιο Κόντε για σχεδόν μια δεκαετία.

Αυτά είναι τα έξι μυστικά της διατροφής των ποδοσφαιριστών, σύμφωνα με δημοσίευμα του Independent, που μπορούμε όλοι να εφαρμόσουμε στην καθημερινότητά μας.

1. Μην πίνετε energy drinks

Η κατανάλωση ενός energy drink μετά την προπόνηση μπορεί να κάνει μεγαλύτερο κακό παρά καλό, καθώς συχνά έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε θερμίδες και ζάχαρη.

«Πρέπει να γυμνάζεστε σκληρά για τουλάχιστον μία ώρα για να το κάνετε να αξίζει τον κόπο, αλλιώς το μόνο που κάνετε είναι να δίνετε στον εαυτό σας μια περιττή δόση ζάχαρης», δήλωσε ο Τζον Μπριούερ, καθηγητής εφαρμοσμένης αθλητικής επιστήμης στο πανεπιστήμιο της St Mary, Twickenham.

2. Να τρώτε βόειο κρέας

Δεν είναι μυστικό ότι η κατανάλωση πρωτεϊνών είναι ζωτικής σημασίας για την αποκατάσταση των μυών και τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με σνακ που ισχυρίζονται ότι προσφέρουν πρωτεϊνικές ενισχύσεις.

Ωστόσο υπάρχει ένα καινούργιο σνακ για μετά την προπόνηση, το οποίο βέβαια οι ποδοσφαιριστές καταναλώνουν εδώ και πολύ καιρό: το μοσχαρίσιο κρέας. Προβλέπεται ότι θα αντικαταστήσει τα ροφήματα και τις μπάρες πρωτεΐνης.

«Το βόειο κρέας είναι ένα υψηλής ποιότητας πρωτεϊνικό σνακ που παρέχει στο σώμα σας απαραίτητα αμινοξέα που απαιτούνται για το χτίσιμο, τη συντήρηση και την αποκατάσταση των μυών», λέει η Νάνσι Ροντρίγκεζ, καθηγήτρια διατροφικών επιστημών στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ.

3. Να τρώτε βατόμουρα, κεράσια και σπόρους ροδιού

Τα βατόμουρα δεν είναι απλά υπερτροφή, μαζί με τα κεράσια και τους σπόρους ροδιού, είναι αντιφλεγμονώδη και επομένως βοηθούν στην αποκατάσταση των μυών.

Ειδικά τα βατόμουρα είναι η καλύτερη επιλογή σαν σνακ πριν από κάθε αγώνα, καθώς ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα. Τέλος είναι πηγή υδατανθράκων, έτσι γεμίζουν με ενέργεια τους ποδοσφαιριστές πριν την προπόνηση και κρατούν χαμηλά τα επίπεδα ινσουλίνης.

4. Σωστή κατανάλωση υδατανθράκων

Οι ποδοσφαιριστές χρειάζονται υδατάνθρακες γιατί καίνε υπερβολικά πολλές θερμίδες

Πρόσφατες επιστημονικές έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι είναι απαραίτητο να τροποποιήσετε την πρόσληψη υδατανθράκων ανάλογα με το αν γυμνάζεστε ή όχι.

Οι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές χρειάζονται περίπου 7g υδατανθράκων ανά κιλό σωματικού βάρους τις ημέρες που έχουν αγώνα αλλά στις ημέρες ξεκούρασης και ανάρρωσης η συνιστώμενη ποσότητα πέφτει στα 2g ανά κιλό σωματικού βάρους.

5. Να τρώτε ελληνικό γιαούρτι πριν τον ύπνο

Το ελληνικό γιαούρτι δεν είναι απλά καλή πηγή πρωτεϊνών, προβιοτικών και ασβεστίου αλλά εάν το καταναλώσετε μισή ώρα πριν τον ύπνο, βοηθάει και το σώμα σας να αναρρώσει ενώ κοιμάστε.

«Η πρωτεΐνη που περιέχεται στο γιαούρτι και τα άλλα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι σχεδόν εξ ολοκλήρου καζεΐνη, η οποία απορροφάται αργά από το σώμα και είναι ιδανική για την αποκατάσταση των μυών μετά από έντονη άσκηση», τονίζει ο Βίντσι.

6. Μειώστε τα στρυχνοειδή

Πολλοί άνθρωποι βρίσκουν αυτά τα φαγητά – ήτοι πιπεριές, ντομάτες, μελιτζάνες και πατάτες- δύσπεπτα.

Οι ποδοσφαιριστές καλούνται να μειώσουν την κατανάλωση της σάλτσας ντομάτας γιατί όπως λέει ο Βίντσι: «Περιέχουν ενώσεις που εμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου από το σώμα και πάντα συμβουλεύω τους παίκτες να μειώσουν την ποσότητα των φορών που καταναλώνουν σάλτσες ζυμαρικών με βάση την τομάτα».

Πηγή: reader.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.