Άργος Ορεστικό: Εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης στα δημόσια κτίρια (άρθρο του Π. Κεπαπτσόγλου)

Άργος Ορεστικό: Εναλλακτικές μέθοδοι θέρμανσης στα δημόσια κτίρια (άρθρο του Π. Κεπαπτσόγλου)

Μετά τη ραγδαία αύξηση της τιμής του πετρελαίου θέρμανσης και δεδομένου ότι στην ακριτική περιοχή μας απαιτείται θέρμανση των δημοσίων κτηρίων για τουλάχιστον (7) επτά μήνες, σε συνδυασμό με τις μεγάλες περικοπές των επιχορηγήσεων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης τα τελευταία πέντε χρόνια σε ποσοστό που ξεπερνά το 70%, προέκυψε ένα μεγάλο και σοβαρό πρόβλημα. Αυτό της κάλυψης των δαπανών θέρμανσης.

Επιπλέον επιχορηγήσεις δεν προβλέπεται να υπάρξουν, άρα η μόνη λύση είναι η περικοπή των αντίστοιχων δαπανών, η οποία μπορεί να συντελεστεί μόνο μεταβαίνοντας σε εναλλακτικές μεθόδους θέρμανσης, μικρότερου κόστους.

Έτσι, από το 2011 πιλοτικά σε δύο σχολεία και σιγά σιγά, χρόνο με το χρόνο, στα περισσότερα δημόσια κτήρια έχουμε μεταβεί σε καύση βιομάζας (pellet) αντί του πετρελαίου, μετατρέποντας τους λέβητες πετρελαίου σε λέβητες καύσης pellet με καυστήρα pellet. Αυτό συντελείται με μικρές παρεμβάσεις και προμήθεια εξοπλισμού, το κόστος του οποίου αποσβένεται τον πρώτο κιόλας χρόνο από τη διαφορά της τιμής μεταξύ πετρελαίου και pellet. Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι το κόστος θέρμανσης μειώνεται σε ποσοστό περίπου 50%, με την προϋπόθεση βέβαια πως τοποθετούμε επώνυμο και πάνω απ’ όλα αξιόπιστο εξοπλισμό (καυστήρες pellet).

Με τον τρόπο αυτό καταφέρνουμε, παρ’ όλες τις αντίξοες καιρικές συνθήκες, να παραμένουν τα σχολεία και τα δημόσια κτήρια συνεχώς ζεστά και το μισό, όπως προανέφερα κόστος λειτουργίας.

Αν σ’ αυτό συνυπολογίσουμε το κέρδος της τιμής αγοράς των pellets το καλοκαίρι και μάλιστα της προμήθειας αυτών μέσω ενιαίων διαγωνισμών για όλες τις ανάγκες των δομών του Δήμου (Δήμος, Κοινωφελής Επιχείρηση, Νομικό Πρόσωπο, Σχολικές Επιτροπές, αθλητικό κέντρο), όχι μόνο επιτυγχάνεται ο στόχος, αλλά προκύπτει και επιπλέον ωφέλεια για την κάλυψη και άλλου είδους λειτουργικών αναγκών του Δήμου και των Επιχειρήσεών του.

Πάνος Κεπαπτσόγλου

Δήμαρχος Άργους Ορεστικού

makthes.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.