1. Πρόσφατες δημοσιεύσεις αναφέρονται στην πρόθεση της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας να ξαναλειτουργήσει το Τμήμα Διεθνούς Εμπορίου στο ΤΕΙ, που καταργήθηκε δυστυχώς το 2013 από τον τότε Υπουργό Παιδείας και στέλεχος της Ν.Δ Κ. Αρβανιτόπουλο.
Η κατάργηση του τμήματος αυτού άφηνε ‘’ανάπηρο’’ το ΤΕΙ και συρρίκνωνε σημαντικά την συμβολή του στην ανάπτυξη της περιοχής.
Σε επιστολή- παρέμβασή μου στις 8 Φεβρουαρίου 2013 προς τον τότε Υπουργό Κ. Αρβανιτόπουλο υπογράμμιζα τα εξής:
«Τα Τμήματα του ΤΕΙ στην Καστοριά έχουν υψηλή επιλεξιμότητα από τους νέους που επιλέγουν σπουδές στα Ανώτατα Τεχνολογικά Εκπαιδευτικά Ιδρύματα της χώρας μας γι’ αυτό και παρουσιάζουν τόσο υψηλό αριθμό, τουλάχιστον 3.500 ενεργών (και όχι απλά εγγεγραμμένων) φοιτητών.
Για ποιο λόγο θα έπρεπε να μπουν σε περιπέτειες τα Τμήματα αυτά και σε ακόμη μεγαλύτερες περιπέτειες οι νέοι που επέλεξαν να σπουδάσουν τα συγκεκριμένα αντικείμενα, όπως και οι χιλιάδες πτυχιούχοι;
Για ποιο λόγο θα πρέπει να οδηγηθεί σε συρρίκνωση και απαξίωση το Παράρτημα αυτό του Τ.Ε.Ι Δυτικής Μακεδονίας και να επέλθει τεράστιο πλήγμα στην αναπτυξιακή πορεία του ακριτικού αυτού Νομού;
Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η επιτυχημένη λειτουργία Ανώτατου Εκπαιδευτικού Ιδρύματος δεν σημαίνει μόνο συμβολή στην οικονομική ανάπτυξη μιας περιοχής , αλλά εξίσου σημαντική συμβολή και στην ανάπτυξη του πολιτισμού , της παιδείας, της κοινωνίας της περιοχής.
Καταργήσεις, συγχωνεύσεις, μεταλλάξεις, μεταφορές τμημάτων μπορεί να είναι κατανοητές όταν τα τμήματα στερούνται συγκεκριμένων προϋποθέσεων, όπως σύγχρονες εγκαταστάσεις και εργαστήρια, στερούνται ελκυστικότητας για τους νέους και παρέχουν πτυχία σε ειδικότητες που έχουν ξεπεραστεί από τις εξελίξεις στην οικονομία, στην παραγωγή, στην αγορά εργασίας.
Τίποτα όμως από τα παραπάνω δεν ισχύει στην περίπτωση του Τ.Ε.Ι στην Καστοριά.»
Ο Αβανιτόπουλος εκώφευσε. Οι τοπικοί φορείς (βουλευτής Ν.Δ, Δήμαρχοι και εκπρόσωποι των τοπικών φορέων παρακολουθούσαν (!) αμήχανοι και το ΤΕΙ βρέθηκε κουτσουρεμένο και υποβαθμισμένο.
Θα είναι πολύ θετικό να επαναλειτουργήσει το Τμήμα αυτό. Με την πρόσφατη αλλαγή όμως ηγεσίας στο Υπουργείο Παιδείας και την απομάκρυνση της κυρίας Αναγνωστοπούλου, που είχε αρμοδιότητα για την Ανώτατη Εκπαίδευση, γεννάται το ερώτημα: θα προχωρήσει η διαδικασία επαναλειτουργίας του Τμήματος Διεθνούς Εμπορίου; Τι θα κάνουν τώρα οι τοπικοί φορείς;
- Εκτός από την κατάργηση του τμήματος στο ΤΕΙ, συνέβη τότε κάτι ακόμη πιο τραγικό για την περιοχή μας:
Το Πανεπιστημιακό Τμήμα Αρχιτεκτονικής που είχαμε ιδρύσει το 2010, μεταφέρθηκε το 2013, μετονομαζόμενο, στην Κοζάνη!!
Για την ίδρυσή του είχαν προηγηθεί ολοκληρωμένες μελέτες από το ΑΠΘ, πλήρες πρόγραμμα Σπουδών από την Διοικούσα του Παν/μίου Δυτικής Μακεδονίας, καθώς και εξασφάλιση και διαμόρφωση κτιριακών εγκαταστάσεων.
Με βάση όσα είχαμε όλοι μαζί προετοιμάσει, ζήτησα το 2010 από την τότε Υπουργό Παιδείας Α. Διαμαντοπούλου να ιδρυθεί το Τμήμα Αρχιτεκτονικής με εξειδίκευση στην ανάπλαση και ανάδειξη κτιρίων.
Πράγματι υπεγράφη και εκδόθηκε τότε το Προεδρικό Διάταγμα Ίδρυσης του Πανεπιστημιακού Τμήματος που περιείχε τίτλο, κατεύθυνση Σπουδών, προβλεπόμενο αριθμό και ειδικότητες διδακτικού και άλλου προσωπικού.
Αυτό συνέβη τους πρώτους μήνες του 2010. Παράλληλα προχωρούσαν οι εργασίες ριζικής παρέμβασης στο κτίριο του 1ου Γυμνασίου και διαμόρφωσης των χώρων διδασκαλίας, βιβλιοθήκης, εργαστηρίων κλπ καθώς και η αναπαλαίωση του Αρχοντικού Σαπουντζή για να στεγάσει την Διοίκηση του Πανεπιστημιακού Τμήματος.
Ήταν το μόνο Πανεπιστημιακό Τμήμα που ιδρύθηκε σ΄όλη την Ελλάδα μετά την εκδήλωση της κρίσης και τον κίνδυνο χρεωκοπίας της χώρας.
Οι εργασίες στο 1ο Γυμνάσιο ολοκληρώθηκαν περί το φθινόπωρο του 2011.
Η τότε Κυβέρνηση του Γ. Παπανδρέου ανατράπηκε τον Νοέμβριο του 2011 και η μετά τις εκλογές Κυβέρνηση Α. Σαμαρά με Υπουργό τον Κ. Αρβανιτόπουλο κατήργησε το τμήμα Αρχιτεκτονικής και όπως ήδη ανέφερα, το μετέφερε στην Κοζάνη.
Στην προσπάθειά μου να αποτρέψω αυτή την ‘’τραγωδία’’ και παρότι δεν ήμουν πλέον βουλευτής, κατήγγειλα στον τότε Υπουργό Παιδείας επίσης στις 8 Φεβρουαρίου υπογραμμίζοντας ότι:
«Το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ» ξαναγυρίζει σε καταστάσεις περασμένων δεκαετιών, μετακινώντας ή μετατρέποντας Τμήματα του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας.
Το καλό της εκπαίδευσης, οι πραγματικές ανάγκες της χώρας και κυρίως τα εφόδια που χρειάζεται η νέα γενιά της πατρίδας μας επιτάσσουν ριζική αναθεώρηση των προβλέψεων του σχεδίου «ΑΘΗΝΑ».
Ο Υπουργός όμως προχώρησε στην ΄΄μεταφορά΄΄ του στην Κοζάνη. Οι τοπικοί εκπρόσωποι στη Βουλή, οι Δήμαρχοι, οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας κλπ ήταν πάλι ΄΄θεατές΄΄.
Εάν δεν είχε καταργηθεί το 2013 θα μπορούσε, μετά και την στελέχωση με ακαδημαϊκό προσωπικό, να λειτουργήσει κάποια στιγμή στα χρόνια που ακολούθησαν.
Φοβάμαι ότι οι αποφάσεις του 2013 θα καταγραφούν ως η ματαίωση υλοποίησης ενός σχεδίου που αποτελούσε συνάμα και όραμα για την απόκτηση μιας καλά σχεδιασμένης Πανεπιστημιακής Σχολής στην Καστοριά που με τον αρχιτεκτονικό πλούτο περασμένων εποχών αποτελεί ένα απέραντο εργαστήρι αρχιτεκτονικής κληρονομιάς.
Τι λένε οι αρμόδιοι της σημερινής Κυβέρνησης και οι σημερινοί εκπρόσωποι της τοπικής κοινωνίας για το θέμα αυτό;
Παραιτήθηκαν οριστικά από την προσπάθεια επανόρθωσής του, τραγικής απώλειας που έγινε το 2013;