Ποιες θα είναι οι συνέπειες αν δεν δηλώσουμε εμπρόθεσμα τα “ξεχασμένα” τετραγωνικά στους δήμους μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας;
Ο νόμος –αλλά και οι οδηγίες που δόθηκαν για τη λειτουργία της πλατφόρμας- το λένε με απόλυτη σαφήνεια: θα αναβιώσουν τα πρόστιμα για τα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους αλλά και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας.
Και τι σημαίνει αυτό στην πράξη; Ποσά που μπορούν να ξεπερνούν ακόμη και τα 500 ευρώ ανάλογα με την επιφάνεια των αδήλωτων τετραγωνικών, το είδος του ακινήτου –αν είναι δηλαδή σπίτι ή μαγαζί- αλλά και την περιοχή όπου βρίσκεται. Και αυτό διότι από τη στιγμή που ο δήμος θα διεκδικήσει τα χρήματά του, δεν θα το κάνει από εδώ και στο εξής. Θα αναζητήσει αναδρομικά τα δημοτικά τέλη για τουλάχιστον 5 χρόνια. Μάλιστα, ο νόμος για τους δήμους δεν είναι αντίστοιχος με αυτόν του ΕΝΦΙΑ: ο δήμος μπορεί να πάει ακόμη και 10 χρόνια πίσω κάτι που σημαίνει και αντίστοιχη αύξηση των ποσών που θα κληθεί να πληρώσει κάποιος.
Προσοχή στα πρόστιμα
Για όποιον αναρωτιέται “και πώς θα μας βρουν” η απάντηση είναι πολύ συγκεκριμένη: ακόμη και αν δεν σας βρουν –κάτι που πλέον είναι πιθανότερο να συμβεί καθώς μετά τη διασύνδεση της πλατφόρμας των δήμων και του ΔΕΔΔΗΕ με το ηλεκτρονικό περιουσιολόγιο της εφορίας- κάποια στιγμή θα αναγκαστείτε να αποκαλύψετε μόνοι σας τα κρυμμένα τετραγωνικά καθώς σε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορείτε να μεταβιβάσετε το ακίνητο ούτε στα παιδιά σας. Μεταβίβαση χωρίς πιστοποιητικό από τον εφορία (για τον ΕΝΦΙΑ) και από τον δήμο (για το ΤΑΠ και λοιπές επιβαρύνσεις) απλώς δεν γίνεται.
Το πώς μπορεί να εκτοξευτεί το πρόστιμο, φαίνεται από τα ακόλουθα παραδείγματα:
- Στον Βύρωνα, το άθροισμα δημοτικών τελών και δημοτικών φόρων ανέρχεται στα 1,8 ευρώ ανά μέτρο. Έτσι, αναδρομικά 10ετίας για έναν χώρο 30 τετραγωνικών, μπορεί να φτάσουν στα 480 ευρώ χωρίς να συνυπολογίζεται το ΤΑΠ και χωρίς τις προσαυξήσεις. Άρα, η συνολική επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη.
- Στο Νέο Ηράκλειο από την άλλη, όπου τα τέλη ανά τετραγωνικό ανέρχονται στα 2,42 ευρώ ανά τετραγωνικό, είναι προφανές ότι η επιβάρυνση θα είναι ακόμη μεγαλύτερη και για τον ίδιο χώρο μπορεί να ξεπεράσει τα 750 ευρώ. Αν μάλιστα το ακίνητο είναι μαγαζί, η κατάσταση ξεφεύγει: τα δημοτικά τέλη στην Αθήνα, μπορεί να φτάνουν και στα 6,5 ευρώ ανά τετραγωνικό. Το μόνο που σώζει τους ιδιοκτήτες καταστημάτων είναι ότι συνήθως τα αδήλωτα τετραγωνικά είναι πολύ λιγότερα.
Προσοχή στις προθεσμίες
Προσοχή στις προθεσμίες: η πλατφόρμα κλείνει στο τέλος Μαρτίου και η παράταση έως το τέλος Ιουνίου, ισχύει μόνο γι’ αυτούς που θα προχωρήσουν σε τακτοποίηση των ξεχασμένων τετραγωνικών στην πολεοδομία μετά το τέλος Μαρτίου. Με αφορμή το άνοιγμα της πλατφόρμας αλλά και τις πρώτες απορίες που δημιουργήθηκαν, η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων εξέδωσε τις ακόλουθες οδηγίες:
1. ΠΟΥ ΔΗΛΩΝΟΥΜΕ ΤΙ:
*Με κλικ στην κατηγορία “Ηλεκτροδοτούμενα” καταχωρούνται οι διορθώσεις τετραγωνικών για όλα τα ηλεκτροδοτούμενα κτίσματα που είχαν δηλωθεί με ελλιπή τετραγωνικά.
*Με κλικ στην κατηγορία “Μη ηλεκτροδοτούμενα” καταχωρούνται οι διορθώσεις για:
- Επιφάνειες κτισμάτων με “κομμένη” παροχή ρεύματος λόγω διακοπής (όχι οφειλής)
- Επιφάνειες κτισμάτων που δεν δηλώθηκαν ποτέ για την υποβολή τους σε δημοτική φορολογία
- Επιφάνειες κτισμάτων, αποπερατωμένων ή μη, που δεν ηλεκτροδοτήθηκαν ποτέ
- Επιφάνειες οικοπέδων που δεν έχουν δηλωθεί στον Δήμο για επιβολή ΤΑΠ.
2. ΔΗΛΩΣΗ ΟΙΚΟΠΕΔΩΝ ΓΙΑ ΚΑΤΑΒΟΛΗ ΤΑΠ.
Η ΠΟΜΙΔΑ υπενθυμίζει ειδικότερα στους ιδιοκτήτες οικοπέδων εντός σχεδίου και εντός οικισμού, και στους ιδιοκτήτες κτισμάτων εκτός σχεδίου οπουδήποτε σε όλη τη χώρα, ότι η μη υποβολή δήλωσης ΤΑΠ συνεπάγεται χρηματικό πρόστιμο διπλάσιο του οφειλόμενου τέλους που αντιστοιχεί στο ακίνητο! Γι’ αυτό τους συνιστά να τα καταχωρήσουν στην πλατφόρμα με τα σωστά εμβαδά τους, ακόμη και αν τα είχαν κάποτε δηλώσει, ώστε αφενός να διαγραφεί κάθε οφειλή τους μέχρι 31.12.2019, και αφετέρου οι Δήμοι να μπορούν να τους στέλνουν στο εξής ετήσιες ειδοποιήσεις καταβολής του ΤΑΠ χωρίς το διπλάσιο πρόστιμο.
3. ΔΗΛΩΣΗ ΜΕΙΩΣΗΣ ΤΕΤΡΑΓΩΝΙΚΩΝ.
Οι ιδιοκτήτες δεν δικαιούνται να δηλώσουν μέσω της εφαρμογής μείωση του εμβαδού της ιδιοκτησίας τους, παρά μόνον στην Υπηρεσία Εσόδων του οικείου Δήμου, εφόσον αυτό τεκμηριώνεται βάσει των ιδιοκτησιακών τους τίτλων και του Ε9.
4. ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΔΗΛΩΣΗΣ.
Η δήλωση διόρθωσης δεν συνεπάγεται αυτόματη μεταβολή του εμβαδού του ακινήτου στο αρχείο του ΔΕΔΔΗΕ. Θα ακολουθήσει επεξεργασία της δήλωσης αλλά και προσαρμογή των δηλουμένων εμβαδών με τυχόν μειωτικούς συντελεστές, από την Υπηρεσία Εσόδων του αρμόδιου Δήμου, η οποία σε περίπτωση σοβαρής αμφιβολίας μπορεί να ζητήσει τεκμηρίωση των στοιχείων της δήλωσης.
5. ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ.
Η ΠΟΜΙΔΑ τονίζει ότι είναι απόλυτα απαραίτητη η γνωστοποίηση της ρύθμισης αυτής και στον τελευταίο ιδιοκτήτη της χώρας και του απόδημου ελληνισμού, και δεν θα κουραστεί να επαναλαμβάνει ότι απαραίτητη προυπόθεση για τη μαζική συμμετοχή και επιτυχία της είναι η άμεση αποστολή ενημερωτικών emails από την ΑΑΔΕ προς όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων – κατόχους ΑΦΜ της χώρας μας και τους φοροτεχνικούς τους, για τη ρύθμιση αυτή και την πλατφόρμα δηλώσεων!
6. ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΥΠΕΣ.
Στη διαδικασία επεξεργασίας από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής βρίσκεται το νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών, με το άρθρο 22 του οποίου τονίζουμε ότι ορίζονται τα εξής:
1.Παρατείνεται η προθεσμία υποβολής δηλώσεων μη ρευματοδοτούμενα ακίνητα μέχρι την 30.6.2020.
2. Διαγράφονται οι ήδη βεβαιωμένες οφειλές δημοτικών τελών και ΤΑΠ από διαφορές εμβαδών, όχι μέχρι 31.12.2019 αλλά μέχρι την ημέρα της υποβολής της οικειοθελούς δήλωσής τους στον οικείο Δήμο.
3. Εξαιρούνται όμως από τη διαγραφή τα ποσά που είχαν βεβαιωθεί είτε κατόπιν ελέγχου της υπηρεσίας του Δήμου, είτε λόγω αιτήματος χορήγησης βεβαίωσης για μεταβίβαση ακινήτου.
4. Τα ήδη καταβληθέντα ποσά στους Δήμους για τις παραπάνω αιτίες δεν επιστρέφονται.
5. Η προθεσμία για δήλωση των αδήλωτων εμβαδών παρατείνεται έως την 30.6.2020 μόνον για όσους ιδιοκτήτες προβούν σε ρύθμιση αυθαιρέτων μετά την 31.3.2020.
Πηγή: thetoc.gr