Μυστικά για να καθυστερήσουν οι … λευκές τρίχες

Οι γκρίζες τρίχες είναι σαν τις ρυτίδες, αποτελούν ορατά και αδιάψευστα σημάδιαγήρανσης. Ακριβώς όπως συμβαίνει με τη γήρανση, παρά την πρόοδο της επιστήμης που μπορεί να βοηθήσει σε ένα βαθμό, το θέμα του χρώματος των μαλλιών είναι κατά βάση γενετικό.

Το χρώμα των μαλλιών καθορίζεται από την ποσότητα της χρωστικής μελανίνης που εναποτίθεται σε κάθε τρίχα καθώς μεγαλώνει, μία διαδικασία που φθίνει με την πάροδο των χρόνων. Τα κύτταρα των χρωστικών ουσιών στα τριχοθυλάκια σταδιακά πεθαίνουν και κάθε τρίχα περιέχει όλο και λιγότερη μελανίνη, με αποτέλεσμα να γίνεται διάφανη.

Μετά την ηλικία των 30, για κάθε δεκαετία που περνάει αυξάνεται κατά 10% με 20% η πιθανότητα γκριζαρίσματος. Η έλλειψη κάποιων βασικών θρεπτικών συστατικών, μπορεί να επιταχύνει αυτή τη διαδικασία. Ειδικότερα, η ανεπάρκεια ψευδάργυρου, χαλκού και βιταμίνης Β12, μπορεί να επιταχύνει το γκριζάρισμα των μαλλιών.

Η λήψη των κατάλληλων συμπληρωμάτων, εκτός από την ενίσχυση του ανοσοποιητικού και την προστασία των οστών, μπορεί να συμβάλλει στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών.

Ψευδάργυρος

Ένα συμπλήρωμα ψευδαργύρου μπορεί να βοηθήσει στη διατήρηση του φυσικού χρώματος των μαλλιών για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Ο ψευδάργυρος υπάρχει στα μαλλιά, τα οστά, τους μυς και το δέρμα και είναι απαραίτητος για τη φυσιολογική σωματική ανάπτυξη, την αναπαραγωγική υγεία και το ανοσοποιητικό σύστημα.

Έρευνα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Biological Trace Element Research διαπίστωσε ότι όλα τα χρώματα των μαλλιών περιέχουν ποικίλα επίπεδα ψευδαργύρου, με τα πολύ σκούρα καστανά και μαύρα μαλλιά να περιέχουν περισσότερο και τα πολύ ανοιχτόχρωμα μαλλιά λιγότερο.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β

Μπορεί να ανήκουν στην ίδια ομάδα, όμως στην πραγματικότητα πρόκειται για 8 βιταμίνες, με πολύ διαφορετικές λειτουργίες. Ακριβώς όπως κάθε μέλος μίας ομάδας κρατά ένα ξεχωριστό ρόλο, έτσι και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β συνεργάζονται για να εξασφαλίσουν πως το σώμα θα λειτουργεί σαν καλοκουρδισμένο ρολόι.

Η πιο γνωστή λειτουργία τους είναι πως βοηθούν στη μετατροπή του φαγητού σε καύσιμο για τον οργανισμό, κρατώντας ψηλά τα επίπεδα της ενέργειας. Ειδικά η Β12 είναι απαραίτητη για τον οργανισμό, αλλά και τα μαλλιά, καθώς η έλλειψή της έχει συσχετιστεί με πρόωρη γήρανση.

Χαλκός

Ο χαλκός παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή μελανίνης, της χρωστικής ουσίας που δίνει χρώμα στα μαλλιά. Η έλλειψη χαλκού είναι μια από τις αιτίες, που η τρίχα «γκριζάρει» πρόωρα.

Συχνό λούσιμο

Ακόμη και αν δεν αισθάνεστε τα μαλλιά σας βρώμικα, πρέπει να τα λούζετε τακτικά, καθώς έτσι κάνετε μασάζ στο τριχωτό της κεφαλής. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να γίνεται καλύτερη κυκλοφορία του αίματος και μέσω αυτής να φτάνουν τα θρεπτικά συστατικά στο θύλακα της τρίχας. Μπορεί να μην σταματήσει το γκριζάρισμα των μαλλιών, αλλά θα γίνουν πιο δυνατά και υγιή.

ΠΗΓΗ 

Leave a Reply

Your email address will not be published.