Αποστολή στη Θεσσαλονίκη
Τα πέντε βήματα για τη μετάβαση στη δίκαιη ανάπτυξη, με την ολοκλήρωση των οποίων σε δύο χρόνια η Ελλάδα θα φύγει οριστικά από το πρόγραμμα, παρουσίασε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά την ομιλία του στα εγκαίνια της 81ης ΔΕΘ τονίζοντας ότι ο πλούτος θα κατανέμεται δίκαια και «όχι στους γνωστούς κρατικοδίαιτους ολιγάρχες, των off shore και των θαλασσοδανείων, τα συμφέροντα των οποίων με σθένος υπερασπίζεται η ΝΔ του κου Μητσοτάκη».
Προανήγγειλε επίσης ότι σε δύο χρόνια θα υπάρχει ο κατάλληλος δημοσιονομικός χώρος για να μειωθούν αισθητά τα φορολογικά βάρη, με τη μείωση των έμμεσων φόρων και την αντικατάσταση του ΕΝΦΙΑ από ένα δικαιότερο φόρο. Προανήγγειλε εν τω μεταξύ ότι σε πρώτη φάση μέσα στο 2017, η κυβέρνηση προσανατολίζεται σε επέκταση των απαλλαγών από τον ΕΝΦΙΑ ώστε να ελαφρυνθούν τα πιο ευάλωτα στρώματα.
Ανακοίνωσε επίσης διεύρυνση της φορολογικής βάσης και δήλωσε την αποφασιστικότητα του για την πάταξη της φοροδιαφυγής οριστικά.
Στον προυπολογισμό του 2017 θα προβλεφθούν μάλιστα 900 εκ ευρώ για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης και την επέκταση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης πανελλαδικά.
Ανέλαβε επίσης την πολιτική δέσμευση για πάγωμα των ασφαλιστικών εισφορών των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολούμενων στον ΟΑΕΕ και το ΕΤΑΑ, που καθίστανται ληξιπρόθεσμες έως και τις 31.12.2016.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε τη σημασία της συμμαχίας των χωρών του Νότου με την Ευρωμεσογειακή Σύνοδο για την προσπάθεια να αλλάξει πολιτική η Ευρώπη. Ξεκαθάρισε όμως ότι το πέρασμα στην επόμενη ημέρα για την Ελλάδα και την Ευρώπη δεν μπορεί να έρθει από τη μια στιγμή στην άλλη, κρατώντας χαμηλούς τόνους παρά την αισιοδοξία: «Θα είναι αποτέλεσμα μιας διαρκούς μάχης, καθημερινών σκληρών αγώνων. Δεν πρόκειται για κατοστάρι αλλά για μαραθώνιο.»
Έκλεισε δε την ομιλία του δηλώνοντας ότι η κυβέρνηση προχωρά με τους πολλούς και προς όφελος των πολλών: «Γυρίζουμε σελίδα αφού διαβάσαμε καλά την προηγούμενη και αντλήσαμε το δίδαγμα της. Είμαι αισιόδοξος ότι θα τα καταφέρουμε.»
Που θα πάνε τα 246 εκ ευρώ από τις τηλεοπτικές άδειες
Ο κ.Τσίπρας υπενθύμισε ότι πέρυσι από το ίδιο βήμα είχε υποσχεθεί τη δημοπράτηση των τηλεοπτικών αδειών όπερ και εγένετο, σημειώνοντας ότι τα 246 εκατομμύρια που μπαίνουν στα κρατικά ταμεία είναι ένα επιπλέον έσοδο για τη χρηματοδότηση των αναγκών του κοινωνικού κράτους.
«Ένα έσοδο που οι κυβερνήσεις της διαπλοκής όλα τα προηγούμενα χρόνια στερούσαν από τον ελληνικό λαό.Και αν αναλογιστεί κανείς ότι πέρασαν 27 ολόκληρα χρόνια, αντιλαμβάνεστε ότι τώρα θα έπρεπε να είχαμε τον τρίτο στη σειρά διαγωνισμό. Αναλογισθείτε λοιπόν πόσο έχουν ζημιώσει το δημόσιο συμφέρον για χάρη των σχέσεων διαπλοκής με τους ιδιοκτήτες των ΜΜΕ», πρόσθεσε.
«Εμείς από τη πρώτη στιγμή δεσμευτήκαμε και το κάναμε πράξη :Για αυτό και μέχρι τελευταίο ευρώ, τα 246 εκ θα τα δώσουμε εκεί όπου ανήκουν: Στον ελληνικό λαό», συνέχισε ο κ.Τσίπρας, ανακοινώνοντας που θα πάνε τα 246 εκ ευρώ:
• Για την επέκταση του προγράμματος της ανθρωπιστικής κρίσης, με την παροχή επιπλέον 60.000 σχολικών γευμάτων για τους μαθητές που έχουν ανάγκη, στους πιο φτωχούς δήμους της χώρας. ‘Ετσι το πρόγραμμα θα καλύπτει συνολικά 260.000 μαθητές σε όλη τη χώρα.
• Για την πρόσβαση επιπλέον 15.000 παιδιών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς.
• Για την χρηματοδότηση ενός φιλόδοξου προγράμματος με τίτλο «Γυρίζουμε Ελλάδα» που στόχο έχει να δώσει κίνητρα επιστροφής σε χιλιάδες νέους επιστήμονες που βρίσκονται στο εξωτερικό.
Ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε επίσης ότι μέρος των χρημάτων αυτών θα δοθεί για να αλλάξει η εικόνα των δημόσιων νοσοκομείων και να στηριχθεί η πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας: Μέσα στους επόμενους μήνες τα Δημόσια Νοσοκομεία θα έχουν ενισχυθεί με 10.000 νοσηλευτές και γιατρούς.
Πιο συγκεκριμένα ανακοίνωσε:
• Την πλήρωση 985 περίπου κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων
• Την κάλυψη άλλων 2500 κενών οργανικών θέσεων διαφόρων κλάδων και ειδικοτήτων μέσω ΑΣΕΠ
• Την πρόσληψη 760 ειδικευμένων ιατρών ΕΣΥ.
• Την πλήρωση 585 θέσεων λοιπού επικουρικού προσωπικού για τα νοσοκομεία και κέντρα υγείας.
• Την απλοποίηση της διαδικασίας τοποθέτησης των επικουρικών γιατρών – με την οποία ήδη έχουν διοριστεί 800 επικουρικοί γιατροί
Την άμεση έναρξη προγράμματος κοινωφελούς εργασίας ύψους 48 εκ ευρώ, 12μηνης διάρκειας, για 4000 νοσηλευτές και προσωπικό τεχνικής υποστήριξης.
Η σημασία της συμμαχίας του Νότου
«Ο αγώνας μας θα αποδώσει. Έχει ήδη αρχίσει να αποδίδει. Η εικόνα της Ελλάδας αλλάζει» δήλωσε ο πρωθυπουργός και εκτίμησε ότι η πρώτη Ευρωμεσογειακή σύνοδος που πραγματοποιήθηκε χθες στην Αθήνα αποδεικνύει ακριβώς αυτή την αλλαγή που συντελείται.
Ο κ.Τσίπρας σχολίασε ότι η Ελλάδα από χώρα-παρίας μετασχηματίζεται σε πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων στην Ευρώπη, με συγκεκριμένες παρεμβάσεις για το ελληνικό ζήτημα και για την υπέρβαση του χάσματος μεταξύ Βορρά- Νότου, για να μπει τέλος στην πολιτική της λιτότητας και για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και της ανόδου της ξενοφοβίας
Είπε επίσης ότι η αλλαγή της εικόνας στο εξωτερικό δεν είναι αποτέλεσμα τύχης, αλλά συγκεκριμένων πολιτικών επιλογών και αγώνων, που δόθηκαν όπως σχολίασε σε ένα έδαφος ναρκοθετημένο από τις επιπτώσεις της επιθετικής λιτότητας αλλά και απο τις δεσμεύσεις της προηγούμενης κυβέρνησης, με κύρια τη δέσμευση για τα εξωπραγματικά πρωτογενή πλεονάσματα που καταδίκαζαν την οικονομία σε διαρκή ύφεση και την κοινωνία σε απόγνωση.
Τα πέντε βήματα
«Όλοι γνωρίζουμε ότι αυτό που θα είχε να αντιμετωπίσει ο ελληνικός λαός αν δεν είχε υπάρξει κυβερνητική ανατροπή το 2015, θα ήταν μια επιπλέον απώλεια της τάξης των 20 δισεκατομμυρίων ευρώ μέχρι το 2018.
Διότι τα πλεονάσματα ύψους 3% το 2015 και 4,5% από το 2016 και μετά, στα οποία είχε δεσμευτεί ο κος Σαμαράς, μόνο με αίμα θα επιτυγχάνονταν» ,συνέχισε ο κ.Τσίπρας, απαντώντας έτσι και στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης ότι η διαπραγμάτευση του 2015 κόστισε στην οικονομία.
«Μετά από σκληρή διαπραγμάτευση καταφέραμε να βγάλουμε αυτή τη θηλιά από το λαιμό της χώρας. Τώρα απαιτείται να σχεδιάσουμε με ασφάλεια και σιγουριά βήμα – βήμα το δρόμο προς το μέλλον» συνέχισε ο κ.Τσίπρας.
Το πρώτο βήμα της αμέσως επόμενης περιόδου, είναι να κλείσει σύντομα και με θετικό πρόσημο η 2η αξιολόγηση.
«Στο ζήτημα των εργασιακών σχέσεων στη διαπραγμάτευση, έχουμε έναν ακατάβλητο σύμμαχο : το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Δεν μπορούμε να αποδεχτούμε τίποτα λιγότερο από αυτό», ξεκαθάρισε μάλιστα ο πρωθυπουργός, διαμηνύοντας την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης για την κατοχύρωση και εφαρμογή στην πράξη των συλλογικών διαπραγματεύσεων.
Το δεύτερο βήμα, είναι να οριστικοποιηθούν τα μέτρα και οι τρόποι ελάφρυνσης του χρέους, σε συνέχεια των σχετικών αποφάσεων του Eurogroup.
Το τρίτο βήμα, είναι να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα επαναγοράς ομολόγων της ΕΚΤ, που θα αποτελέσει όπως είπε ο κ.Τσίπρας καταλυτικό γεγονός για τη μείωση του κόστους δανεισμού, την αποκατάσταση της ρευστότητας , την άρση των κεφαλαιακών περιορισμών και την έξοδο στις αγορές.
Το τέταρτο βήμα είναι να καταφέρει η ελληνική οικονομία να καταγράψει τους υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης που όλοι προβλέπουν για το 2017.
Και το πέμπτο και τελευταίο βήμα, είναι ταυτόχρονα και το άλμα σε μια βιώσιμη και διαρκή ανάπτυξη, που δε θα καταγράφεται μονάχα στους δείκτες αλλά και στην καθημερινότητα των πολιτών.
«Να μετατρέψουμε δηλαδή την ανάκαμψη σε Δίκαιη Ανάπτυξη. Αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα αυτής της κυβέρνησης», δήλωσε ο κ.Τσίπρας.
«Με την ολοκλήρωση αυτών των βημάτων, στο τέλος της επόμενης διετίας φεύγουμε οριστικά από το πρόγραμμα, καθώς θα έχουμε καταφέρει να αποκτήσουμε σταθερούς και βιώσιμους ρυθμούς ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Στόχοι για οικονομία φορολογία
Ο κ.Τσίπρας σημείωσε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει να αποκλιμακώσει το ύψος του πλεονάσματος για το 2019 στο 2,5% και το 2020 στο 2%.
Προανήγγειλε ότι «μέσα στην επόμενη διετία θα έχουμε καταφέρει να διευρύνουμε αισθητά τη φορολογική βάση», ξεκαθάρισε όμως ότι «Αυτή η διεύρυνση δεν θα είναι αυτόματο αποτέλεσμα της ανάπτυξης» αλλά ότι «Απαιτεί πολιτικό προσανατολισμό και συγκεκριμένες θεσμικές παρεμβάσεις.»
Ο κ.Τσίπρας ανέφερε ότι προχωρά άμεσα η ψήφιση του νόμου για την διεύρυνση της χρήσης πλαστικού χρήματος με στόχο την πάταξη της φοροδιαφυγής. Παράλληλα, για τους επιχειρηματίες, θεσπίζεται λογαριασμός αποκλειστικής χρήσης για πληρωμή προμηθευτών, μισθοδοσίας και ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών, χωρίς δυνατότητα κατάσχεσης.
Επίσης άμεσα θα κατατεθεί ο νόμος για την οικιοθελή αποκάλυψη εισοδημάτων (VDI) με τον οποίο πλέον δίνεται η τελευταία ευκαιρία σε όσους απέκρυπταν χρήματα στο εξωτερικό, να τα δηλώσουν πληρώνοντας το νόμιμο φόρο που τους αναλογεί, αποφεύγοντας όμως τις εκκρεμότητες τους με το νόμο. Ο πρωθυπουργός όμως προειδοποίησε πως όσοι δεν το πράξουν θα μετανιώσουν, καθώς η περίοδος της ασυλίας έχει τελειώσει.
Οι προηγούμενες και οι επόμενες ΔΕΘ
Ο πρωθυπουργός απάντησε επίσης στις κατηγορίες της αντιπολίτευσης για το πρόγραμμα της Θεσσαλονίκης και εμμέσως πλην σαφώς στα σενάρια περί πρόωρων εκλογών με την αναφορά του στο Σεπτέμβρη του 2019.
«Υπάρχει φως στο βάθος και είναι πια ορατό. Είμαστε προς το τέλος μιας δύσκολης διαδρομής. Έχουμε πυξίδα, έχουμε οδικό χάρτη, έχουμε σχέδιο. Πρέπει να αντέξουμε και με πείσμα και επιμονή σύντομα θα βρεθούμε σε πιο ήρεμα νερά, σε πιο βατά μονοπάτια», είπε ο κ.Τσίπρας.
Υπενθύμισε ότι πριν από ένα χρόνο από το ίδιο βήμα ανέλαβε συγκεκριμένες δεσμεύσεις και αμέσως μετά την επανεκλογή του δεσμεύτηκε για μια σειρά δράσεων εντός του 2016.
«Οι δεσμεύσεις αυτές υλοποιούνται στο ακέραιο. Έχω την άνεση να έρθω σήμερα εδώ ενώπιων σας, ένα χρόνο μετά, και να σας θυμίσω μια μια αυτές τις δεσμεύσεις, γιατί δεν έμεινε καμία ανολοκλήρωτη.
Και αυτό σκοπεύω να κάνω ως πρωθυπουργός κάθε χρόνο στα εγκαίνια της ΔΕΘ μέχρι και το Σεπτέμβρη του 2019, οπότε και ο ελληνικός λαός θα κρίνει και θα συγκρίνει το έργο μας με αυτό των κυβερνήσεων Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ, με την καταστροφική πενταετία 2010-2015», πρόσθεσε ο κ.Τσίπρας, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του είχε αναφερθεί αναλυτικά στα καταστροφικά αποτελέσματα πέντε χρόνων μνημονίων και των πολιτικών επιλογών των προηγούμενων κυβερνήσεων.
Τι είπε για τη Θεσσαλονίκη: Λιμάνι και μετρό
Ο κ.Τσίπρας ανακοίνωσε ότι εντός του έτους υποβάλλονται οι δεσμευτικές προσφορές από τους υποψήφιους επενδυτές για το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, όπως ορίζει το χρονοδιάγραμμα.
Ήδη πέντε διεθνή επενδυτικά σχήματα έχουν εκδηλώσει ενδιαφέρον και επιδίωξη της κυβέρνησης είναι να υλοποιηθεί το σχέδιο για ιδιωτικές επενδύσεις στο λιμάνι ύψους 180 εκατομμυρίων την πενταετία 2017-2021, καθώς και σειρά δημοσίων επενδύσεων δεκάδων εκατομμυρίων κυρίως σε έργα σύνδεσης του λιμανιού με το οδικό και σιδηροδρομικό δίκτυο.
Ο πρωθυπουργός δήλωσε επίσης ότι ο προβλήτας 1 θα αποδοθεί στο λαό της πόλης ώστε να συνεχίσει να αποτελεί δημόσιο χώρο πολιτισμού.
Αναφέρθηκε όμως και στο… πολύπαθο μετρό της Θεσσαλονίκης, τα έργα κατασκευής του οποίου επισκέφθηκε σήμερα το πρωί.
Σχολίασε ότι η ανεπάρκεια των προηγούμενων κυβερνήσεων, μετέτρεψε το μετρό Θεσσαλονίκης αυτό μέχρι και σε ανέκδοτο. «Το έργο όμως κόντρα σε όλες τις προβλέψεις ξαναπήρε μπροστά. Και θα ολοκληρωθεί ως το 2020», τόνισε.
Ανακοίνωσε επίσης ότι για το έτος 2017 τιμώμενη χώρα εκ μέρους της Διεθνούς Έκθεσης θα είναι η Κίνα, «Ένας στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας που έχει κεντρικό ρόλο στην μεγάλη μας προσπάθεια για την έξοδο από την κρίση.»
Πηγή: news247.gr