Υψηλές συγκεντρώσεις εξασθενούς χρωμίου Cr (VΙ), πέραν του επιτρεπτού ορίου των 50 μg/L, εντοπίστηκαν στον υδροφόρο ορίζοντα της περιοχής κοντά στον ΑΗΣ Αγίου Δημητρίου Κοζάνης από μετρήσεις επιστημόνων του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Η επιστημονική ομάδα ανέλαβε για λογαριασμό της ΔΕΗ να εκπονήσει έρευνα, μετά την αποκάλυψη ότι το 2013 οι κάτοικοι των δημοτικών διαμερισμάτων Ακρινής – Αγίου Δημητρίου – Ρυακίου – Κοιλάδας έπιναν νερό από γεωτρήσεις της περιοχής με υψηλές συγκεντρώσεις του συγκεκριμένου τοξικού χημικού στοιχείου.
Οπως αναφέρει το Αθηναϊκό Πρακτορείο, οι επιστήμονες του ΕΜΠ εντόπισαν αυξημένες ποσότητες εξασθενούς χρωμίου σε περιοχές όπου υπάρχουν πετρώματα με υψηλή περιεκτικότητα χρωμίου. Τα πετρώματα της περιοχής Βερμίου εμφανίζονται στη σύστασή τους να έχουν υψηλή περιεκτικότητα χρωμίου, αλλά και οι φυσικές πηγές που τροφοδοτούν με νερό την επίμαχη λεκάνη έρευνας και που έχουν επαφή με τα πετρώματα αυτά εμφανίζουν αυξημένες τιμές συγκέντρωσης Cr. Επίσης, το νερό των γεωτρήσεων της Ακρινής, του Ρυακίου, του Αγ. Δημητρίου και της περιοχής των Κοίλων Κοζάνης, όπου εμφανίζονται πετρώματα με υψηλή περιεκτικότητα Cr, παρουσιάζουν την υψηλότερη συγκέντρωση Crtot και Cr+6. Συμπερασματικά, η ερευνητική ομάδα του ΕΜΠ εκτιμά ότι «η ύπαρξη πετρωμάτων πλούσιων σε χρώμιο είναι η κύρια αιτία ύπαρξης Cr στα υπόγεια νερά».
Η ανθρωπογενής ρύπανση, η οποία κατά κύριο λόγο συνίσταται στη χρήση υπερφωσφορικών και αζωτούχων λιπασμάτων πλούσιων σε χρώμιο, τα οποία δημιουργούν έντονα οξειδωτικό περιβάλλον, εκτιμάται ότι έχει δευτερεύοντα ρόλο. Επίσης, «η συμβολή τέφρας στις αυξημένες συγκεντρώσεις χρωμίου στα υπόγεια νερά της λεκάνης Σαριγκιόλ εκτιμάται ως ήσσονος σημασίας» γιατί σε όλες τις μετρήσεις που έγιναν εντός των ΑΗΣ Καρδιάς, ΑΗΣ ΛΙΠΤΟΛ και ΑΗΣ Πτολεμαΐδας, όπου υπάρχουν αποθέσεις τέφρας, δεν μετρήθηκε αυξημένη συγκέντρωση Crtot, σε αντίθεση με τον ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου.
Πηγή: kathimerini.gr