Υπάρχει λόγος που είστε αριστερόχειρες και δεν έχει καμία σχέση με το μυαλό σας

Ο τρόπος που λειτουργεί το ανθρώπινο μυαλό και κατά επέκταση το ανθρώπινο σώμα είναι πραγματικά εντυπωσιακός. Όπως για παράδειγμα το γεγονός ότι μπορούμε με το ένα χέρι να γράφουμε με άνεση, ενώ με το άλλο ίσα ίσα να τραβάμε μία ίσια γραμμή.

Τι είναι αυτό που μας κατατάσσει σε δεξιόχειρες και αριστερόχειρες, από παιδιά ακόμη; Πώς λαμβάνεται αυτή η επιλογή, άθελά μας;

Εδώ και χρόνια οι επιστήμονες πιστεύουν ότι για αυτό ευθύνεται η δραστηριότητα στο δεξιό και αριστερό ημισφαίριο του μυαλού μας κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης μας ως έμβρυα.

Μία νέα έρευνα όμως έρχεται να αλλάξει τα δεδομένα, αφού υποστηρίζει ότι για όλα «φταίει» ο νωτιαίος μυελός.

Η ομάδα του Ruhr-Universitat Bochum στη Γερμανία χρησιμοποίησε υπέρηχους σε έμβρυα για να εντοπίσει τα πρώτα σημάδια γονιδιακής δραστηριότητας που καθορίζουν την ασυμμετρία και την προτίμηση.

Είδαν λοιπόν ότι ήδη από την όγδοη εβδομάδα, υπάρχει μια προτίμηση για το δεξί ή το αριστερό χέρι. Και από την 13η εβδομάδα της εγκυμοσύνης, το έμβρυο ρουφάει τον δεξί ή τον αριστερό αντίχειρα.

Είναι γνωστό ότι για τις κινήσεις στα χέρια ευθύνεται ο κινητικός φλοιός στο μυαλό, ο οποίος στέλνει μηνύματα στον νωτιαίο μυελό. Ωστόσο, την όγδοη εβδομάδα ο κινητικός φλοιός δεν έχει ακόμα κάνει αυτή τη σύνδεση, κάτι το οποίο σημαίνει ότι τα πρώτα σημάδια προτίμησης σε κάποιο χέρι είναι εμφανή πριν το μυαλό πει στον νωτιαίο μυελό τι να διαλέξει.

Έτσι, οι συγγραφείς της έρευνας Δρ Sebastian Ocklenburg, Judith Schmitz και Δρ Onur Güntürkün, συμπέραναν ότι ο νωτιαίος μυελός ευθύνεται για τη διάκριση και όχι το μυαλό.

Δήλωσαν σχετικά: « Αυτά τα αποτελέσματα αλλάζουν ριζικά την κατανόησή μας για το τι προκαλεί την ασυμμετρία στα ημισφαίρια».

Πηγή: Βασιλική Ζιώγα (http://www.huffingtonpost.gr/)

Leave a Reply

Your email address will not be published.