ΥΓΕΙΑ – Το “χάπι της επόμενης μέρας”

 

ΕΠΕΙΓΟΥΣΑ ΑΝΤΙΣΥΛΛΗΨΗ – ΤΟ ΧΑΠΙ ΤΗΣ ΕΠΟΜΕΝΗΣ ΜΕΡΑΣ

 

Τι είναι το “χάπι της επόμενης μέρας”;

Το “χάπι της επόμενης μέρας” είναι φαρμακευτικό σκεύασμα που σκοπό έχει να αποτρέψει μία ανεπιθύμητη εγκυμοσύνη, μετά από επαφή χωρίς τη χρήση αντισύλληψης ή μετά από αποτυχημένη αντισύλληψη.

Προορίζεται μόνο για περιστασιακή χρήση και δεν αντικαθιστά τις συνήθεις μεθόδους αντισύλληψης. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι το συγκεκριμένο χάπι δεν αποτρέπει τη μετάδοση των σεξουαλικών μεταδιδόμενων νοσημάτων καθώς και του ιού HIV( AIDS).

 

Πως δρα το “χάπι της επόμενης μέρας” στον  οργανισμό;

Το χάπι της επόμενης μέρας θεωρείται ότι παρεμποδίζει ή αναβάλλει την ωορρηξία. Εάν έχει ήδη συμβεί ωορρηξία, το χάπι δεν μπορεί να είναι αποτελεσματικό.

   Τις περισσότερες φορές, είναι δύσκολο για μια γυναίκα να καθορίσει την ημέρα της ωορρηξίας της, ώστε να διαπιστώσει αν υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης. Προκειμένου μία γυναίκα να γνωρίζει πότε θα γίνει η ωορρηξία της, μπορεί είτε να χρησιμοποιήσει ειδικά τεστ από το φαρμακείο τα οποία προσδιορίζουν μέσω των ούρων τα επίπεδα της ορμόνης της ωορρηξίας (LH), είτε μπορεί να απευθυνθεί στον γυναικολόγο της.

Το χάπι δε θα πρέπει να λαμβάνεται από γυναίκα που γνωρίζει ή υποψιάζεται ότι είναι έγκυος. Ωστόσο οι μελέτες δείχνουν ότι σε περίπτωση λήψης του χαπιού από έγκυο γυναίκα, δεν προκύπτουν δυσμορφίες του εμβρύου.

  Γυναίκες που λαμβάνουν φαρμακευτική αγωγή ή ακόμη έχουν πάρει κάποιο φάρμακο ακόμη και αυτά που χορηγούνται χωρίς ιατρική συνταγή, θα πρέπει οπωσδήποτε να ενημερώσουν τον γιατρό ή τον φαρμακοποιό τους (π.χ. χρήση γλυκοκορτικοειδών από του στόματος για τη θεραπεία του άσθματος).

Δοσολογία,δραστικές ουσίες και η αποτελεσματικότητα του χαπιού της επόμενης μέρας.

   Θα πρέπει να λαμβάνεται ένα δισκίο το οποίο καταπίνεται με νερό. Eάν προκληθεί εμετός μέσα σε τρεις ώρες από τη λήψη του φαρμάκου θα πρέπει να λάβετε και άλλο δισκίο.

   Συνίσταται η αποφυγή της λήψης και δεύτερου δισκίου κατά τη διάρκεια του ίδιου εμμηνορροϊκού κύκλου λόγω ορμονικής υπερφόρτισης του σώματος. Ωστόσο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε κάθε φάση του εμμηνορροϊκού κύκλου.

   Το χάπι της επόμενης μέρας καλό είναι να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό μετά την σεξουαλική επαφή χωρίς προφύλαξη ή την αποτυχημένη αντισύλληψη. Στην ελληνική αγορά κυκλοφορούν διάφορα σκευάσματα που περιέχουν το χάπι της επόμενης μέρας. Αναλόγως του σκευάσματος, το κάθε δισκίο μπορεί να περιέχει μία εκ των δύο δραστικών ουσιών που μπορεί να έχει ένα χάπι της επόμενης μέρας. Οι οδηγίες για το χρονικό περιθώριο δραστικότητας του χαπιού, διαφοροποιούνται μεταξύ των δύο διαφορετικών δραστικών ουσιών.

    Η πρώτη είναι η λεβονοργεστρέλη (με τα πιο γνωστά στο ευρύ κοινό  να είναι το ΝorLevo και το Postinor), που έχει δράση εώς και 72 ώρες μετά τη λήψη του. Ωστόσο καλό είναι να ληφθεί εντός του πρώτου δωδεκάωρου. Η δεύτερη ουσία είναι η ουλιπριστάλη και αφορά το γνωστό στην Ελληνική αγορά ellaOne. Το διάστημα δραστικότητας του είναι έως 120 ώρες μετά τη λήψη του με την παραίνεση να λαμβάνεται το συντομότερο δυνατό.

   Τα ποσοστά επιτυχίας της αποφυγής σύλληψης που αναφέρουν οι στατιστικές, είναι 95% σε περίπτωση που ληφθεί το πρώτο 24ωρο, 85% εάν ληφθεί σε 25-48 ώρες και 52% εάν ληφθεί σε 72 ώρες.

Χρήσιμες επισημάνσεις

   Κλινικές μελέτες έχουν δείξει ότι σε γυναίκες άνω των 75 κιλών και με BMI> 30 (δείκτης μάζας σώματος) περιορίζεται η δραστικότητα του χαπιού και μειώνεται πολύ σε γυναίκες άνω των 80 κιλών.

   Η δραστική ουσία που περιέχει το χάπι της επόμενης μέρας έχει εντοπιστεί στο μητρικό γάλα. Για το λόγο αυτό, συνίσταται η λήψη του χαπιού αμέσως μετά το θηλασμό και η αποχή από το θηλασμό για τουλάχιστον 8 ώρες.

   Γυναίκες που έχουν παρουσιάσει αλλεργία σε κάποια από τις δύο δραστικές ουσίες ή έχουν δυσανεξία στη λακτόζη ή έχουν σοβαρή ηπατοπάθεια δε θα πρέπει να χρησιμοποιούν το φάρμακο.

   Η δράση του χαπιού δεν επηρεάζεται από το αλκοόλ.

   Γυναίκες που χρησιμοποιούν αντισυλληπτικά δισκία, θα πρέπει  να συνεχίσουν κανονικά τη λήψη τους μετά τη χρήση

του χαπιού της επόμενης μέρας

Ανεπιθύμητες ενέργειες

   Οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες που έχουν αναφερθεί μετά τη λήψη του φαρμάκου είναι ζάλη, ναυτία, εμετός, κοιλιακό άλγος, πίεση στους μαστούς και το αίσθημα κόπωσης. Για οτιδήποτε άλλο ασυνήθιστο εμφανίζεται, θα πρέπει να ενημερώνεται ο  γιατρός.

 Προφίλ ασφάλειας ,επόμενη περίοδος και γονιμότητα.

   Το χάπι της επόμενης μέρας μπορεί να χρησιμοποιηθεί από κάθε γυναίκα αναπαραγωγικής ηλικίας. Το προφίλ ασφάλειας του χαπιού είναι το ίδιο σε έφηβες και ενήλικες γυναίκες. Ωστόσο θα πρέπει να επισημαίνεται πάντα ιδιαίτερα στις έφηβες γυναίκες, ότι το χάπι της επόμενης μέρας δεν αντικαθιστά τις συνήθεις μεθόδους αντισύλληψης.

   Μετά τη λήψη του χαπιού η επόμενη περίοδος έρχεται συνήθως κανονικά. Παρόλα αυτά, αυτό μπορεί να συμβεί        (600 λέξεις)λίγες μέρες νωρίτερα ή λίγες μέρες αργότερα. Αν καθυστερήσει περισσότερο από 5 ημέρες, θα πρέπει να ελεγχθεί πιθανότητα εγκυμοσύνης. Εάν μετά τη λήψη του χαπιού διαπιστωθεί εγκυμοσύνη, θα πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός.

   Επιστημονικές μελέτες  έχουν δείξει ότι γυναίκες που έχουν κάνει χρήση ενός χαπιού της επόμενης μέρας κατά τη διάρκεια ενός κύκλου, δεν επηρεάζεται η γονιμότητά τους.

Σημαντική σημείωση: To παρόν άρθρο δεν αντικαθιστά το φύλλο οδηγιών χρήσης του φαρμάκου που περιέχεται στη συσκευασία, καθώς και το ρόλο του γυναικολόγου.

unnamed (1)

Βασιλάκης Χρήστος

Φαρμακοποιός

 

15 Responses to "ΥΓΕΙΑ – Το “χάπι της επόμενης μέρας”"

  1. Χρήστος Βασιλάκης   15 Ιουλίου, 2015 at 12:10 μμ

    Στο κείμενο γίνεται αναφορά τρεις φορές στη λέξη ωορρηξία, σε τρία διαφορετικά θέματα. Θα μπορούσατε να γίνεται πιο σαφής σε τι ακριβώς αναφέρεστε και πιο είναι το πιθανό λάθος; ευχαριστώ

    Απάντηση
  2. marios   29 Ιανουαρίου, 2017 at 11:53 μμ

    MIA ERWTHSH
    AN H KOPELA KATANALWSH TO XAPI PARASKEUH KAI KSANA ER8H S EPAFH THN KYRIAKI TO XAPI EPOMENHS MERAS THN KALHPTH ?? ENNO AN FYGEI LIGO SPERMA YPARXEI PI8ANOTHTA NA MINEI EGGYOS ?

    Απάντηση
    • Χρήστος Βασιλάκης   4 Ιουλίου, 2017 at 11:47 μμ

      Υπάρχει πιθανότητα σε αυτή την περίπτωση να προκύψει εγκυμοσύνη. Ωστόσο θα πρέπει να τονίζεται πάντα ότι το “χάπι της επόμενης μέρας” δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση μέθοδο αντισύλληψης. Σας ευχαριστώ.

      Απάντηση
  3. giwrgoszn   2 Ιουλίου, 2017 at 4:27 μμ

    na sas rotisw kati . telos panton pire to xapi tis epomenis meras h kopela mou meta apo atixes simvan mesa se 12 wres akrivos kai tis eirthe periodo mesa se 4-5 meres kai tis kratise 3 meres akrivos na anisixoume?

    Απάντηση
    • Χρήστος Βασιλάκης   4 Ιουλίου, 2017 at 11:41 μμ

      Καλησπέρα. Κατ’ αρχήν ο μόνος υπεύθυνος και αρμόδιος που μπορεί να δώσει μια αξιόπιστη απάντηση στο ερώτημά σας, είναι κάποιος γυναικολόγος που πιθανό να χρειαστεί να κάνει λήψη του ιατρικού ιστορικού της κοπέλας ή και άλλες ενέργειες που άπτονται της ειδικότητας του γιατρού. Σε κανένα φύλλο οδηγιών των συγκεκριμένων φαρμάκων δεν αναφέρεται επίσημα ότι μπορούν να επηρεάσουν τη διάρκεια της έμμηνου ρύσεως, ωστόσο είναι γεγονός ότι μπορεί να προκαλέσουν την πρόωρη εμφάνισή της.
      Σας ευχαριστώ

      Απάντηση
  4. Κυριακή   2 Αυγούστου, 2017 at 2:23 μμ

    Μπορεί η λήψη του χαπιού να επηρεάσει την ροη και την διάρκεια της επόμενης περιόδου; Μου ήρθε περιοδος αλλά μου διήρκησε 4 μέρες ενώ η ΡΟΗ διαρκεί συνήθως 7-8 μέρες . Η ΡΟΗ επίσης πάντα ήταν υπερβολική ενώ μετά την λήψη του χαπιού ελάχιστη. Μπορεί βα συμβεί αυτό από το χάπι; περιμένω να μου απαντήσετε .

    Απάντηση
    • Χρήστος Βασιλάκης   18 Σεπτεμβρίου, 2017 at 11:30 μμ

      Καλησπέρα. Η λήψη του χαπιού σχετίζεται με την ασυνήθιστη ροή αίματος ακόμα και κατά τη διάρκεια της δεύτερης διαδοχικής έμμηνου ρήσεως. Η ορμονική ισορροπία του οργανισμού της γυναίκας με τη χρήση του εν λόγω χαπιού διαταράσσεται, με αποτέλεσμα τόσο η ροή του αίματος όσο και η διάρκεια της ρήσεως να δύναται να εμφανιστούν διαφοροποιημένες σε σχέση με το συνηθισμένο. Σας ευχαριστώ.

      Απάντηση
  5. Φωτεινή   29 Αυγούστου, 2017 at 3:24 μμ

    Καλησπέρα. Μετά από το ατυχές συμβάν πήρα το χάπι αυτό. Μου ήρθε περίοδος μετά από 5μερες και κράτησε 11 μέρες με ελάχιστη ροή. Τώρα όμως που είναι να μου έρθει δεύτερη φορά περίοδος έχει αργήσει πολλές μέρες. Μπορεί να φταίει το χάπι για αυτό;

    Απάντηση
    • Χρήστος Βασιλάκης   18 Σεπτεμβρίου, 2017 at 11:21 μμ

      Καλησπέρα. Μια συχνή παρενέργεια του χαπιού της επείγουσας αντισύλληψης είναι η μη φυσιολογική ροή αίματος κατά τη διάρκεια της έμμηνου ρήσεως. Όσο αφορά την καθυστέρηση που εμφανίστηκε την επόμενη φορά μπορεί όντως να σχετίζεται και αυτή με τη λήψη του χαπιού. Μια γενικότερη αλλά χρήσιμη πληροφορία αφορά το πρωτόκολλο οδηγιών λήψης των συγκεκριμένων φαρμάκων που συστήνει να γίνεται ένα τεστ εγκυμοσύνης τρεις εβδομάδες μετά τη λήψη του χαπιού. Σας ευχαριστώ.

      Απάντηση
  6. Αναστασία   24 Σεπτεμβρίου, 2017 at 11:42 μμ

    Καλησπερα σας θα ηθελα και εγω να ρωτησω με τη σειρα μου το εξης.
    Πηρα το χαπι μετα απο 13ωρες και ημουν σε γονιμες μερες.
    Μετα απο 5μερες ειχα ελαχιστο αιμα για 4μερες και υστερα απο καμμια βδομαδα ειχα παλι αιμα, δεν ηταν οι μερες μου να αδιαθετησω.
    Απο τοτε δεν ξανα αδιαθετησα και η επομενη περιοδος μου εχει καθυστερηση 1 μηνα και κατι.
    Να σημειωσω πως ειχα σταθερο κυκλο.
    Υπάρχει πιθανοτητα εγκυμοσυνης η λόγο του χαπιου;

    Απάντηση
    • Χρήστος Βασιλάκης   9 Οκτωβρίου, 2017 at 11:17 μμ

      Καλησπέρα. Θα σας συνιστούσα να μιλήσετε με το γυναικολόγο σας και αυτό γιατί τα γεγονότα που σας συμβαίνουν (διακοπή αιμορραγίας και επανεμφάνισή της μετά από μια εβδομάδα) ξεπερνούν τις παρενέργειες αλλά και το προσδοκώμενο αποτέλεσμα από τη λήψη του χαπιού. Η απορία σας για τυχούσα εγκυμοσύνη λύνεται με τη χρήση του τεστ εγκυμοσύνης.

      Απάντηση
  7. Ειρηνη   26 Σεπτεμβρίου, 2017 at 10:47 μμ

    Καλησπερα σας! Το περασμενο σαββατο ( ξημερωματα κυριακης ) εγινε ενα ατυχημα κατα την σεξουαλικη επαφη με τν συντροφο μου. Δεν ειμαστε σιγουρη αν εγινε το λαθος κ πηρα τ χαπι αντι κυριακης την δευτερα το πρωι … Παρεπιπτοντως αυτες τις ημερες περιμενω την περιοδο μου.. υπαρζει περιπτωση να μη δρασει το χαπι; πως θα καταλαβω;

    Απάντηση
    • Χρήστος Βασιλάκης   9 Οκτωβρίου, 2017 at 11:11 μμ

      Αν διαβάσετε το άρθρο θα δείτε ότι η αποτελεσματικότητα του χαπιού μειώνεται όσο αυξάνεται ο χρόνος λήψης του από την ώρα της σεξουαλικής επαφής. Με λίγα λόγια και πιο συγκεκριμένα το άρθρο αναφέρει ότι “Τα ποσοστά επιτυχίας της αποφυγής σύλληψης που αναφέρουν οι στατιστικές, είναι 95% σε περίπτωση που ληφθεί το πρώτο 24ωρο, 85% εάν ληφθεί σε 25-48 ώρες και 52% εάν ληφθεί σε 72 ώρες”.
      Για να αποφύγετε τις αμφιβολίες σας μπορείτε να χρησιμοποιήσετε το τεστ εγκυμοσύνης.

      Απάντηση
  8. Maria   6 Οκτωβρίου, 2017 at 1:58 πμ

    Kalhspera.. phra to xapi ths epomenhs hmeras sths 25 Septemvriou kai den exw akoma periodo pou eimaste 5 oktomvriou twra..uparxei periptwsei na eimai egkuos???

    Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.