Μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνο Καμμένο, στη διάρκεια της οποίας ετέθησαν επί τάπητος τα πρώτα ονόματα του νέου υπουργικού συμβουλίου, τα βλέμματα όλων στρέφονται στη βραδινή σύσκεψη του κ. Τσίπρα με τη στενή ομάδα των συνεργατών του, όπου και θα πάρει σάρκα και οστά ο σχηματισμός της κυβέρνησης, με τις σχετικές ανακοινώσεις να μετατίθενται για το πρωί της Τρίτης.
Σύμφωνα με το Capital.gr και τον Δημήτρη Γκάτσιο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος «κλείδωσε» για τη θέση του υπουργού Οικονομικών στη νέα συγκυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Παράλληλα, ο πρώην αντιπρόεδρος της συγκυβέρνησης, Γιάννης Δραγασάκης θα προταθεί από τον πρωθυπουργό για τη θέση του προέδρου της Βουλής. Από εκεί και πέρα:
-Στη θέση του υπουργού Οικονομίας και Υποδομών θα βρεθεί και πάλι ο Γιώργος Σταθάκης.
-Στη θέση του υπουργού Εργασίας θα συνεχίσει να ασκεί τα καθήκοντά του ο Γιώργος Κατρούγκαλος.
-Στη θέση του υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης θα βρεθεί και πάλι μετά τις εκλογές ο Πάνος Σκουρλέτης.
-Στη θέση του υπουργού Υγείας θα παραμείνει, κατά πάσα πιθανότητα, ο Παναγιώτης Κουρουμπλής.
-Στη θέση του υπουργού Εσωτερικών θα οδεύσει και πάλι ο Νίκος Βούτσης.
-Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα κοινωνικής αλληλεγγύης θα παραμείνει η Θεανώ Φωτίου.
-Στη θέση της αναπληρώτριας υπουργού για θέματα ανεργίας θα βρεθεί και πάλι η Ράνια Αντωνοπούλου.
-Στη θέση του αναπληρωτή υπουργού Μεταναστευτικής Πολιτικής δέχθηκε κρούση και αποδέχθηκε την πρόταση του κ. Τσίπρα για να παραμείνει ο υπηρεσιακός αναπληρωτής υπουργός, Γιάννης Μουζάλας.
-Στη θέση του υπουργού Εθνικής Άμυνας θα παραμείνει, κατά πάσα πιθανότητα, ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων, Πάνος Καμμένος, που δεν αποκλείεται να έχει και θέση αντιπροέδρου στη νέα κυβέρνηση.
Από εκεί και πέρα, σημαντική πτυχή του νέου κυβερνητικού σχήματος θα είναι η δημιουργία ενός υπερυπουργείου, που θα κληθεί να διαχειριστεί όλα τα μείζονα ζητήματα των επαφών με τους πιστωτές και την εφαρμογή των πολιτικών, που απορρέουν από τη νέα συμφωνία της Αθήνας με τους εταίρους. Ο υπουργός που θα κληθεί να αναλάβει το συγκεκριμένο πόστο (στη σκέψη του πρωθυπουργού βρίσκονται ήδη δύο-τρία πιθανά ονόματα) θα έχει την αρωγή μίας ευρείας ομάδας τεχνοκρατών, η οποία θα λαμβάνει εντολές από τον ίδιο τον πρωθυπουργό.
Παράλληλα, μέσα στις σκέψεις του κ. Τσίπρα και του στενού επιτελείου του περιλαμβάνονται κινήσεις γύρω από το…σπάσιμο μεγάλων υπουργείων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες του capital.gr, δεδομένη πρέπει να θεωρείται η αυτόνομη πλέον πορεία των υπουργείων Αγροτικής Ανάπτυξης (μέχρι τώρα αποτελεί κομμάτι του υπερυπουργείου Παραγωγικής Ανασυγκρότησης) και Ναυτιλίας (μέχρι τώρα αποτελεί κομμάτι του υπερυπουργείου Οικονομίας και Υποδομών).
«Πέρα από τις υποχρεώσεις που εκπορεύονται από το Μνημόνιο, στόχος της νέας κυβέρνησης είναι με το τέλος της τετραετίας να έχει αφήσει το στίγμα της σε κρίσιμους για τη χώρα τομείς. Όπως η Υγεία, η Παιδεία και η Δημόσια Διοίκηση. Προς αυτήν την κατεύθυνση θα κινηθεί και ένα μεγάλο μέρος των μεταρρυθμίσεων και της στρατηγικής που θα αρχίσουμε να τρέχουμε από αύριο κιόλας», τόνισε στο Capital.gr στενός συνομιλητής του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα.
Capital.gr