Ο παγκόσμιος πληθυσμός της άγριας ζωής έχει συρρικνωθεί κατά 58% τα τελευταία 40 χρόνια, ενώ για τα είδη του «γλυκού νερού», η μείωση ανέρχεται σε 81% από το 1970, όπως προειδοποιεί η WWF σε έκθεση με τίτλο «Ζωντανός Πλανήτης 2016» που δημοσιεύεται κάθε δυο χρόνια, ως «οικολογικό τεστ κοπώσεως» για τον πλανήτη..
Από αυτό το «τσεκ απ» και πέρα, η πορεία του πλανήτη εξαρτάται από πολιτικές κυρίως αποφάσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η Θεοδότα Νάντσου, επικεφαλής περιβαλλοντικής πολιτικής του WWF Ελλάς.
Όσον αφορά την Ελλάδα, η κ. Νάντσου επισημαίνει: «Στην Ελλάδα της κρίσης βλέπουμε πως αντί να μαθαίνουμε από τα λάθη του χθες, ανοίγουμε μεγαλύτερες πληγές για το μέλλον: στην παγκόσμια πρόκληση για απεξάρτηση από τον άνθρακα, απαντάμε με νέες ρυπογόνες και πανάκριβες λιγνιτικές μονάδες. Στον αγώνα για προστασία πολύτιμης φυσικής γης που χάνεται με παγκόσμιο ρυθμό 38% από το 1970, η Ελλάδα απαντάει με νομιμοποιήσεις παράνομης καταστροφής δασικών και παράκτιων εκτάσεων».
Οι ερευνητές καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα σπονδυλωτά μειώνονται κατά μέσο όρο 2% ετησίως και προειδοποιούν ότι οι πληθυσμοί της άγριας ζωής θα μπορούσαν να μειωθούν κατά 67% μέχρι το τέλος της δεκαετίας.
Η έκθεση δεν ενοχοποιεί μόνο τις κλιματικές αλλαγές, καταλογίζοντας ευθύνες στον ανθρώπινο παράγοντα ότι «καταπονεί» τον πλανήτη και επισημαίνοντας ότι είναι απαραίτητες οι αλλαγές στον τρόπο παραγωγής τροφής και ενέργειας.
«Η ανθρωπότητα χρησιμοποιεί πόρους αντιστοίχους με αυτούς 1,6 πλανητών για να παρέχονται τα αγαθά και οι υπηρεσίες, επισημαίνεται.
Αναλυτικότερα, η έκθεση του WWF χρησιμοποιεί το Planet Index Living, που παρέχεται από τη Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL), προκειμένου να παρακολουθεί τις τάσεις στους πληθυσμούς της άγριας ζωής, περιλαμβάνει ευρήματα -ενδείξεις ότι «ο πλανήτης εισέρχεται σε αχαρτογράφητα ύδατα, με πιθανή μία έκτη μαζική εξαφάνιση ειδών».
Οι ερευνητές ήδη αποκαλούν τη συγκεκριμένη περίοδο Ανθρωπόκαινο.
Σύμφωνα με την έκθεση, ο τρόπος της παραγωγής τροφίμων προκειμένου να καλυφθούν οι σύνθετες απαιτήσεις του αυξανόμενου ανθρώπινου πληθυσμού, οδηγεί την κούρσα στην καταστροφή των οικοτόπων, καθώς επίσης και στην υπερεκμετάλλευση της άγριας ζωής.
Προς το παρόν, η γεωργία καταλαμβάνει περίπου το ένα τρίτο των χερσαίων εκτάσεων παγκοσμίως και ευθύνεται για περίπου το 70% της χρήσης νερού.
Όπως επισημαίνεται ωστόσο, το 2020 είναι επίσης μια πολλά υποσχόμενη χρονιά: οι δεσμεύσεις με βάση τη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή θα τεθούν σε εφαρμογή, και θα ξεκινήσει η εφαρμογή των πρώτων περιβαλλοντικών δράσεων υπό το πρίσμα της Ατζέντας 2030 του ΟΗΕ για τη βιώσιμη ανάπτυξη, η οποία θέτει υπό ισότιμη πολιτική μοίρα τις περιβαλλοντικές, οικονομικές και κοινωνικές προτεραιότητες.
ΠΗΓΗ:BBC,ΑΠΕ-ΜΠΕ