Σε «ψυχροπολεμική» περιρρέουσα ατμόσφαιρα, ύστερα από τη διαρροή των συνομιλιών Τόμσεν – Βελκουλέσκου και τις εξηγήσεις που ζήτησε ο Αλέξης Τσίπρας από την Κριστίν Λαγκάρντ ξεκινούν και πάλι σήμερα οι διαπραγματεύσεις με τους εκπροσώπους των τεσσάρων θεσμών στην Αθήνα.
Αμφότερες οι πλευρές, τόσο ο πρωθυπουργός όσο και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου στις επιστολές που αντάλλαξαν εγείρουν θέμα εμπιστοσύνης εν όψει της συνέχισης των διαπραγματεύσεων.
Η Κριστίν Λαγκάρντ απάντησε χθες αργά το βράδυ στον πρωθυπουργό καλύπτοντας πλήρως τους συνεργάτες της Πολ Τόμσεν και Ντέλια Βελκουλέσκου και μάλιστα δημοσιοποίησε την επιστολή της μέσω της ιστοσελίδας του ΔΝΤ, για λόγους «διαφάνειας», όπως αναφέρει.
Λαγκάρντ: στηρίζει τους «δικούς της», επαναλαμβάνει τις θέσεις του ΔΝΤ
Στην απαντητική της επιστολή η Λαγκάρντ:
–Καλύπτει και στηρίζει τους Τόμσεν και Βελκουλέσκου λέγοντας πως πρόκειται για έμπειρο προσωπικό που χαίρει της πλήρους εμπιστοσύνης και στήριξής της.
–Αφήνει επίσης αιχμές για τη διαρροή καλώντας τις ελληνικές αρχές να διασφαλίσουν την ιδιωτικότητα των συνομιλιών και να εγγυηθούν την ασφάλεια των στελεχών του Ταμείου.
–Επισημαίνει ότι η ίδια έχει πολλές φορές τονίσει πως το Ταμείο θα στηρίξει μόνο ένα αξιόπιστο πρόγραμμα που βασίζεται σε ρεαλιστικές υποθέσεις, και ως εκ τούτου εκτιμά ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μέχρι να είναι σε θέση να παρουσιάσει στο ΔΣ του Ταμείου ένα αξιόπιστο πρόγραμμα.
–Επαναλαμβάνει ότι για να μειωθούν οι δημοσιονομικοί στόχοι χρειάζεται γενναία αναδιάρθρωση του χρέους και σημειώνει ότι είναι προς το συμφέρον των ελλήνων οι σχετικές διαπραγματεύσεις να καταλήξουν γρήγορα.
— Τέλος χαρακτηρίζει «ανοησίες» όποιες υποθέσεις ότι το προσωπικό του Ταμείου θα χρησιμοποιούσε ως διαπραγματευτική τακτική την απειλή πιστωτικού γεγονότος.
«Προτεραιότητα η γρήγορη ολοκλήρωση της αξιολόγησης»
Ύστερα από τα παραπάνω το ερώτημα είναι πώς θα κινηθεί στο εξής η κυβέρνηση αν δηλαδή θα δώσει συνέχεια ή όχι στην δημόσια κόντρα με το ΔΝΤ, δεδομένου ότι όπως μεταφέρουν συνεργάτες του πρωθυπουργού, προτεραιότητα αποτελεί να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου.
Το αν αυτό είναι εφικτό , καθόσον το ΔΝΤ εμμένει στις θέσεις του για μεγάλη αναδιάρθρωση χρέους κάτι που καθιστά θολή τη συμμετοχή του στην αξιολόγηση, ίσως ξεκαθαριστεί το επόμενο διάστημα. Σημειώνεται ότι στις συνομιλίες αναφέρεται πως στο τραπέζι έχουν τεθεί από πλευράς του ΔΝΤ οι συντάξεις και το μισθολογικό κόστος, εκτός από τον φόρο εισοδήματος, τον ΦΠΑ και «κάποιο φόρο κατανάλωσης» κάτι που όπως λέει η Ντέλια Βελκουλέσκου συμφωνήθηκε και με τους ευρωπαίους αλλά αυτοί υπαναχώρησαν. Σε κάθε ένα από αυτά τα θέματα σημειώνει η ίδια, υπάρχουν ακόμη πολλά ζητήματα ανοιχτά.
Πάντως, από την κυβέρνηση θεωρούν ότι οι διαπραγματεύσεις ξεκινούν από εκεί που είχαν σταματήσει πριν το καθολικό Πάσχα, και δεν αλλάζει κάτι στο πλαίσιο των συζητήσεων ύστερα από όσα έχουν γίνει γνωστά από τη διαρροή του Wikileaks.
Τηλεφώνημα με Μέρκελ χθες, με Ολάντ και Μπάιντεν σήμερα
Στην κυβέρνηση όπου έχει σημάνει συναγερμός, κινητοποιήθηκε το Σαββατοκύριακο πραγματοποιώντας σειρά τηλεφωνικών επαφών με ευρωπαίους αξιωματούχους. Ο πρωθυπουργός επικοινώνησε με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, τον επικεφαλής της ευρωομάδας των σοσιαλιστών Τζιάνι Πιτέλα, τον πρωθυπουργό της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα και την γερμανίδα Καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.
Σύμφωνα με πληροφορίες κατά τη συνομιλία που είχε με την τελευταία της μετέφερε τις ανησυχίες του μετά τα όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και της επισήμανε ότι είναι σημαντικό να κλείσει η αξιολόγηση εντός του Απριλίου κι εντός του πλαισίου της συμφωνίας του καλοκαιριού. Κατά της ίδιες πληροφορίες η Ανγκελα Μέρκελ τάχθηκε κατηγορηματικά υπέρ της άποψης ότι η αξιολόγηση πρέπει να κλείσει εντός του Απριλίου. Όσον αφορά το θέμα του Ταμείου, ενημέρωσε τον πρωθυπουργό ότι θα το συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ την Τρίτη στη Φραγκφούρτη.
Τηλεφωνικές επικοινωνίες είχε και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος με τον Επίτροπο Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιερ Μοσκοβισί, τον επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, καθώς και τους Υπουργούς Οικονομικών της Γερμανίας, Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, της Γαλλίας, Μισέλ Σαπέν, και της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Παντοάν.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του πρωθυπουργικού γραφείου «από όλες τις παραπάνω συνομιλίες διαπιστώθηκε ότι κοινή πεποίθηση είναι η ανάγκη να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση του ελληνικού προγράμματος μέσα στον Απρίλιο».
Σήμερα, ο πρωθυπουργός έχει προγραμματισμένες τηλεφωνικές συνομιλίες με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ και τον Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν.
topontiki.gr