Το ξεκίνημα κάθε νέας χρονιάς μας βρίσκει να βάζουμε νέους στόχους. Aπό τους πιο σημαντικούς στόχους (πρέπει να) είναι η διατήρηση -και η βελτίωση- της υγείας μας. Η σωστή και ισορροπημένη διατροφή αποτελεί βασική προϋπόθεση για την επίτευξή του. Οι έξι διατροφικές συμβουλές που δίνει η διαιτολόγος- διατροφολόγος κυρία Αστερία Σταματάκη, εγγυώνται καλό και σίγουρο αποτέλεσμα.
· Εμπλουτίστε τη διατροφή σας με περισσότερα φρούτα και λαχανικά. Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι πλούσια σε πολύτιμα θρεπτικά συστατικά,π.χ. βιταμίνες, μέταλλα, φυτικές ίνες, ιχνοστοιχεία και φυτοχημικές ουσίες, που θωρακίζουν τον οργανισμό μας. Θα πρέπει σε καθημερινή βάση να καταναλώνετε τουλάχιστον 2-3 μερίδες φρούτων και 4 μερίδες λαχανικών( 1 μερίδα λαχανικών = 1 φλιτζάνι ωμά λαχανικά ή ½ φλιτζάνι βρασμένα λαχανικά). Καλό είναι να καταναλώνετε ποικιλία φρούτων και λαχανικών εποχής.
· Καταναλώστε σε καθημερινή βάση ξηρούς καρπούς.Οι ξηροί καρποί μας εφοδιάζουν με καλά λιπαρά, μας δίνουν ενέργεια και μας χορταίνουν. Μελέτες δείχνουν ότι η ημερήσια κατανάλωση ωμών, ανάλατων ξηρών ενισχύει τον ανθρώπινο οργανισμό και τον προστατεύει από την εμφάνιση διάφορων χρόνιων νοσημάτων. Χρειάζεται βεβαίως λίγη προσοχή στην ποσότητα που καταναλώνετε, γιατί μπορεί να είναι θρεπτικοί αλλά δε στερούνται θερμίδων. Μια ποσότητα γύρω στα 30 γραμμάρια (2 κ.σ.) την ημέρα θεωρείται ικανοποιητική.
· Βάλτε το ψάρι στη διατροφή σας. Τα ψάρια περιέχουν πρωτεΐνη υψηλής βιολογικής αξίας, μέταλλα και ιχνοστοιχεία και τα πολύτιμα ω-3 λιπαρά οξέα. Το ιδανικό είναι να καταναλώνετε ψάρι 2 φορές εβδομάδα – τη μια φορά ενδείκνυται το ψάρι να είναι λιπαρό π.χ. σολομός, σαρδέλα. Για οικονομικότερη λύση μπορείτε να επιλέξετε και κατεψυγμένα ψάρια.
· Μειώστε την κατανάλωση του κόκκινου κρέατος και των επεξεργασμένων προϊόντων. Όταν αναφερόμαστε στο κόκκινο κρέας εννοούμε αρνί, κατσίκι, χοιρινό, μοσχάρι. Η συχνή και αυξημένη κατανάλωση αυτών των τροφίμων συνδέεται με την εμφάνιση χρόνιων νοσημάτων και ορισμένων μορφών καρκίνου π.χ. του παχέος εντέρου.Προσπαθήστε να μην καταναλώνετε κόκκινο κρέας πάνω από 1-2 φορές την εβδομάδα.
· Περιορίστε την κατανάλωση ζάχαρης. Hζάχαρη μας δίνει κενές θερμίδες, δηλαδή μας δίνει θερμίδες χωρίς να μας προσφέρει κάποιο θρεπτικό συστατικό. Η μεγάλη κατανάλωση ζάχαρης οδηγεί σε φλεγμονή και συνδέεται με την εμφάνιση τερηδόνας, παχυσαρκίας, σακχαρώδη διαβήτη και σχετίζεται με την πρόωρη γήρανση. Προσπαθήστε να μειώσετε την προσθήκη ζάχαρης στα ροφήματα και στη παρασκευή φαγητών και γλυκών. Δώστε προσοχή στην κρυμμένη ζάχαρη , η οποία μπορεί να υπάρχει σε τροφές όπως οι χυμοί, τα αναψυκτικά, τα φρουτοποτά, τα αρτοσκευάσματα, τα δημητριακά πρωινού, τα σνακ , οι σάλτσες, τα αποξηραμένα φρούτα.
· Μειώστε την κατανάλωση του αλατιού. Η αυξημένη πρόσληψη αλατιού οδηγεί σε κατακράτηση υγρών και δημιουργεί προβλήματα στο καρδιαγγειακό σύστημα και στη νεφρική λειτουργία. Μειώστε την προσθήκη αλατιού στις μαγειρικές παρασκευές και νοστιμίστε το φαγητό με λεμόνι, μπαχαρικά και καρυκεύματα.