Νέα, άγρια κόντρα έχει ξεσπάσει τις τελευταίες ώρες μεταξύ των υπάλληλων της βουλής και της Ζωής Κωνσταντοπούλου με αφορμή τη λύση που έδωσε ο Νίκος Βούτσης, ανανεώνοντας τις 43 από τις 45 συμβάσεις.
Στην κυρία Κωνσταντοπούλου απάντησαν και επισήμως σήμερα οι υπάλληλοι της Βουλής με ανακοίνωση που εξέδωσαν και μέσω της οποίας της επιτίθενται σκληρά:
«Η τέως Πρόεδρος της Βουλής, για μία ακόμη φορά, επαναλαμβάνει τις «καταγγελίες» περί «υπονόμευσης» της λειτουργίας της Βουλής από εργαζομένους στο Κοινοβούλιο, κατηγορεί δε μερίδα συναδέλφων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου ότι, κατά το διάστημα της θητείας της, «δεν εργάσθηκαν στη Βουλή».
Ο Σύλλογος Υπαλλήλων Βουλής υπενθυμίζει, κατ’ αρχάς, την υποχρέωση όποιου καταγγέλλει, δημόσια και επανειλημμένα, τέτοια φαινόμενα στον χώρο του Κοινοβουλίου – και μάλιστα από θέση ύψιστης θεσμικής ευθύνης, όπως η τ. Πρόεδρος – να τεκμηριώνει τις σχετικές καταγγελίες και, ιδίως, να θέτει σε κίνηση, μέσα σε εύλογο χρόνο από τις σχετικές «καταγγελίες», διαδικασίες απόδοσης τυχόν ευθυνών.
Τίποτε από αυτά δεν συνέβη κατά τη διάρκεια της θητείας της τ. Προέδρου. Αντίθετα, ο όποιος «καταγγελτικός» της λόγος δεν μπορεί να συγκαλύψει το μεγάλο έλλειμμα διοίκησης που βίωσε, κατά το διάστημα της θητείας της, η Βουλή.
Ενδεικτικά υπενθυμίζουμε:
- Ότι επί 7 μήνες δεν προχώρησε στη συγκρότηση Υπηρεσιακού και Πειθαρχικού Συμβούλιο των Υπαλλήλων, ως όφειλε.
- Ότι αμέλησε να αποστείλει τα αποτελέσματα των ελέγχων για τους πλαστούς τίτλους σπουδών στον αρμόδιο Εισαγγελέα.
- Ότι απλές, αυτοδίκαιες, μετακινήσεις υπαλλήλων βάλτωναν για μήνες.
- Ότι δεν προχώρησε σε ανανέωση της θητείας των προϊσταμένων σε πολλές υπηρεσίες, μολονότι η θητεία τους είχε λήξει εδώ και μήνες.
- Ότι απασχολούσε, επί 7 μήνες, προσωπικό στη Βουλή ανασφάλιστο και απλήρωτο, δίχως συμβάσεις, για να τυπώνουν και να εκδίδουν τα χιλιάδες αντίτυπα της προκαταρκτικής έκθεσης της Επιτροπής Αλήθειας Δημοσίου Χρέους, για να προετοιμάζουν τις συνεντεύξεις τύπου της εν λόγω Επιτροπής και τις εκδηλώσεις του Κοινοβουλίου, για να εκδίδουν τα δελτία τύπου των δραστηριοτήτων της τ. Προέδρου, να φωτοτυπούν αντίγραφα εγγράφων κ.ο.κ.
Η τ. Πρόεδρος γνωρίζει πολύ καλά ότι περισσότεροι από εξήντα συνάδελφοι εργάζονται χρόνια στη Βουλή με συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου και συμβάσεις έργου, σε ίδιες ή αντίστοιχες ειδικότητες με τους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους της Βουλής και ότι, οι περισσότεροι από αυτούς, καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες των υπηρεσιών της Βουλής.
Ότι μολονότι πολλοί από αυτούς εργάζονται έως και 15 συνεχή χρόνια στο Κοινοβούλιο, δεν έχουν εργασιακό καθεστώς αντίστοιχο με τους ιδιωτικού δικαίου αορίστου χρόνου και τους μόνιμους συναδέλφους της Βουλής.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαίωσε και η ίδια τόσο σε συναντήσεις της με εκπροσώπους των εργαζομένων, όσο και στην Επιτροπή Κανονισμού της Βουλής, κατά τη συνεδρίαση της 3ης Αυγούστου 2015, όταν και δεσμεύθηκε, έστω και καθυστερημένα, ενώπιόν της, ότι θα προχωρήσει στην αποκατάσταση της εις βάρος τους αδικίας. Δυστυχώς, για μία ακόμη φορά, τίποτα δεν συνέβη.
Η σημερινή Διοίκηση της Βουλής αντιμετώπισε αποφασιστικά, κατόπιν σχετικής απόφασης της Ολομέλειας της Βουλής, το πρόβλημα της απλήρωτης και ανασφάλιστης εργασίας που προσέφεραν στη Βουλή συνάδελφοι με συμβάσεις ιδιωτικού δικαίου ορισμένου χρόνου τους προηγούμενους 7 μήνες, και έχει επανειλημμένα εκφράσει τη βούλησή της να προχωρήσει στην κατοχύρωση της πραγματικής φύσης της εργασιακής σχέσης εκείνων των συναδέλφων που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες της Βουλής.
Αθήνα, 27.11.2015
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Υπαλλήλων Βουλής».