Εν μέσω συγκλίσεων, αλλά και διαφωνιών, οι ηγέτες της ΕΕ κατέληξαν στη Σύνοδο στην Μπρατισλάβα σε έναν 6μηνο «οδικό χάρτη» για την ανάκτηση της εμπιστοσύνης στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.
Συγκρατημένα αισιόδοξος ότι κάτι μπορεί να αλλάξει, δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας, τονίζοντας ότι γίνεται ένα έστω και μικρό βήμα στην κατεύθυνση της κοινωνικής ατζέντας.
Η Ευρώπη πρέπει να λάβει γενναίες αποφάσεις για να εμπνεύσει ξανά τους πολίτες της, επισήμανε ο Πρωθυπουργός, και ανέφερε συγκεκριμένα ότι χρειάζεται περισσότερη διαφάνεια και δημοκρατία, ενίσχυση του κοινωνικού κεκτημένου και από κοινού αντιμετώπιση των προκλήσεων.
Μέχρι τον ερχόμενο Μάρτιο θα πρέπει να αναληφθεί συγκεκριμένη δράση στο μεταναστευτικό, την τρομοκρατία, και το οικονομικό και κοινωνικό μέλλον της ΕΕ, υπογράμμισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού ΣυμβουλίουΝτόναλντ Τουσκ, ενώ αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, είπε πως θα προταχθούν τα συμφέροντα των 27, και όχι της Βρετανίας.
Την ικανοποίησή του για την ευρεία αποδοχή που είχε η πρόσφατη πρόταση της Κομισιόν για την τόνωση των επενδύσεων και την ψηφιακή ατζέντα, εξέφρασε ο πρόεδρός της Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.
Γερμανία και Γαλλία θα εργαστούν από κοινού πολύ εντατικά για να δοθεί νέα πνοή στην ΕΕ μέχρι την άνοιξη, δήλωσαν Άγκελα Μέρκελ και Φρανσουά Ολάντσε κοινή συνέντευξη Τύπου.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσαν στα ζητήματα του προσφυγικού, της ασφάλειας και της ανάπτυξης, καλώντας μάλιστα, σε μάχη εναντίον της ανόδου του λαϊκισμού.
Δεν με ικανοποιούν τα αποτελέσματα της συνόδου, σημειώθηκε πολύ μικρό βήμα προόδου και η Ευρώπη κινδυνεύει αν δεν αλλάξει τις πολιτικές της στην μετανάστευση και την οικονομία, ανέφερε ο Ματέο Ρέντσι.
Παρά τις όποιες αδυναμίες, η ΕΕ είναι το καλύτερο «project» που έχουμε, επισήμανε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός, ενώ αυτοκαταστροφικές και αφελείς χαρακτήρισε τις αποφάσεις για το προσφυγικό ο ομόλογός του από τηνΟυγγαρία.
Πηγή: Πρώτο Πρόγραμμα