Με επίθεση στην αξιωματική αντιπολίτευση για υποκρισία και φαρισαϊσμό, ξεκίνησε την ομιλία του ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στην προ ημερησίας διατάξεως συζήτηση στη Βουλή για την Δικαιοσύνη λέγοντας ότι το σύστημα θεσμικής και παραθεσμικής εξουσίας θέριεψε περισσότερο στα χρόνια της κρίσης και προειδοποιώντας ότι στην συνέχεια της ομιλίας του θα κάνει συγκεκριμένες αποκαλύψεις για παρεμβάσεις στην Δικαιοσύνη.
Ο κ. Τσίπρας ευχαρίστησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που του έδωσε την δυνατότητα να προκαλέσει την συζήτηση στην Βουλή γιατί όπως είπε “Δεν πρέπει να παραδοθούν στην λήθη και να ξεχαστούν τα έργα και ημέρες τις προηγούμενης κυβέρνησης”.
Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, στην πρωτολογία του εξαπέλυσε προσωπική επίθεση στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη, σε μία προσπάθεια να τον συνδέσει με την υπόθεση Ζίμενς και ακολούθως να τον φέρει σε ρήξη με τον πρώην πρόεδρο του κόμματος Αντώνη Σαμαρά ή να τον αναγκάσει να ταυτιστεί μαζί του.
Κάνοντας αναφορά σε παλιές γνωστές υποθέσεις ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στα κόμματα ΝΔ και ΠΑΣΟΚ για τα πεπραγμένα τους, ενώ εκτόξευσε και τα απαραίτητα πυροτεχνήματα προαναγγέλλοντας εξεταστική επιτροπή για τα θαλασσοδάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ και την συγκρότηση επιτροπής εμπειρογνωμώνων που θα επαναδιαπραγματευτεί τον συμβιβασμό του ελληνικού δημοσίου με την Ζίμενς. Κατά τα λοιπά αναφέρθηκε σε 13 υποθέσεις για τις οποίες υποστήριξε ότι αποτελούν προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου για χειραγώγηση της Δικαιοσύνης και για απαλλαγή κατηγορουμένων για υποθέσεις διαφθοράς και διασπάθησης δημοσίου χρήματος.
Στην κορύφωση της επίθεσής του ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στο “σκάνδαλο των σκανδάλων”, όπως το χαρακτήρισε και εξήγησε: “Αναφέρομαι στο μεγάλο σκάνδαλο της Ζίμενς και στον απαράδεκτο εξωδικαστικό συμβιβασμό ανάμεσα στο ελληνικό δημόσιο και στην Ζίμενς που προσπάθησε να περάσει από την Βουλή η κυβέρνηση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Αν και αρχικά υποχώρησαν κάτω από την κατακραυγή, τελικά όμως κυρώθηκε από την Βουλή και υπογράφηκε εκπροσθέσως. Μόλις 200 εκατομμύρια ευρώ πλήρωσε η Ζίμενς με αυτόν το συμβιβασμό, όταν η Εξεταστική Επιτροπή του 2010 είχε υπολογίσει την ζημιά του δημοσίου σε 2 δις ευρώ”. Η κυβέρνηση, συνέχισε ο πρωθυπουργός θα συγκροτήσει επιτροπή εμπειρογνωμώνων για την επαναδιαπραγμάτευση του συμβιβασμού και απευθυνόμενος προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη τον κάλεσε να συμμετάσχει λέγοντας: “Οι γνωριμίες σας και οι επαφές σας με στελέχη της Ζίμενς μπορούν να αποβούν χρήσιμες. Σας καλώ λοιπόν να συμμετάσχετε σε αυτή την Επιτροπή”.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε και στην υπόθεση Παπασταύρου: “Η υπόθεση Παπασταύρου αποτελεί τρανταχτό παράδειγμα, σύμβολο του ξεπεσμού του παλιού πολιτικού συστήματος. Σύμφωνα με έγγραφα που είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ο στενός συνεργάτης του κ. Σαμαρά -για τον οποίο είχε πει μακάρι να είχαμε άλλους δέκα Παπασταύρου- φαίνεται να μην ήταν μόνο ο διαχειριστής των λογαριασμών της λίστα Λαγκάρντ αλλά σαν ιδιοκτήτης του λογαριασμού. Από την ηλεκτρονική του αλληλογραφία με τις Παρθένες Νήσους φαίνεται να προβαίνει σε ενέργειες για να εμφανιστεί σαν διαχειριστής του λογαριασμού”. Επικεντρώνοντας τα πυρά του ξανά στον κ. Μητσοτάκη είπε: “Το κρίσιμο πολιτικό ερώτημα κ. Μητσοτάκη που αφορά εσάς και όχι τον κ. Σαμαρά, που δεν καταδέχθηκε να είναι στην σημερινή συζήτηση, είναι γιατί καλύπτετε το δίδυμο Σαμαρά-Παπασταύρου και γιατί δεν παίρνετε αποστάσεις. Γιατί τον καλύπτετε τον κ. Παπασταύρου σαν να είναι δικός σας συνεργάτης ή σαν να είναι δικός σας συνεταίρος, ρώτησε ρητρικά αφήνοντας ξανά υποννοούμενα. Όπως πρέπει να απαντήσετε και για την υπόθεση των εκβιαστών, γιατί αποδεικνύεται ότι οι σχέσεις του κυκλώματος των εκβιαστών με τη ΝΔ ήταν τουλάχιστον στενές σχέσεις. Αντί να απειλείτε τους πολιτικούς σας αντιπάλους με δικαστικές διώξεις καλύτερα να δώσετε εξηγήσεις για τις υπηρεσίες που πρόσφερε ο κ. Μουσάς σε παράγοντες του κόμματός σας και για τις ποιές υπηρεσίες εκδόθηκαν τα τιμολόγια στον κ. Μαυρίκο”.
Ο πρωθυπουργός είπε ακόμη ότι “πρέπει να τελειώσει τη ντροπή του νόμου περί ευθύνης υπουργών με την συνταγματική αναθεώρηση”.
Ο κ. Τσίπρας έκανε επίθεση σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ καταλογίζοντάς τους σχέσεις με την διαπλοκή και με τα ΜΜΕ σε όλη την διάρκεια της διακυβέρνησής τους. Καταμέτρησε 13 υποθέσεις παρεμβάσεων των προηγούμενων κυβερνήσεων στην Δικαιοσύνη με νομοθετικές παρεμβάσεις, μεταξύ των οποίων υποθέσεις με τις οποίες απαλλάσσανε υπόδικους ή κατηγορούμενους για σκάνδαλα. “Το σύστημα θεσμικής και παραθεσμικής εξουσίας θέριεψε περισσότερο στα χρόνια της κρίσης είπε ο κ. Τσίπρας και σκωπτικά “Ευχαρίστησε τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ που του έδωσαν την δυνατότητα να προκαλέσει την συζήτηση στην Βουλή γιατί όπως είπε “δεν πρέπει να παραδοθούν στην λήθη και να ξεχαστούν τα έργα και ημέρες της προηγούμενης κυβέρνησης”.
Κατ αρχήν αναφέρθηκε στην υπόθεση της παρέμβασης Παπαγγελόπουλου στην Δικαιοσύνη: “Η ΝΔ, με αφορμή μία δήθεν αποκάλυψη για μία δήθεν παρέμβαση μας στην Δικαιοσύνη νόμισε ότι θα δημιουργήσει θόρυβο και θα κερδίσει τις εντυπώσεις. Δεν πρόκειται για αφέλεια, πρόκειται για θράσσος και αλαζονεία. Ταιριάζει το ουαί ημίν γραμματείς και φαρισαίοι υποκριτές. Ανοίγετε το κουτί της Πανδώρας και θα υποστείτε στραπάτσο” είπε προς τη ΝΔ. Αναφέρθηκε στην συνομιλία του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου με την εισαγγελέα Γεωργία Τσατάνη. Στην συγκεκριμένη υπόθεση τρεις δικογραφίες οδηγήθηκαν στο αρχείο είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι προκύπτουν τρία ερωτηματικά. Το πρώτο ερώτημα είναι ποιός ζήτησε την συνάντηση, ο υπουργός ή η εισαγγελέας; Πριν από αυτό, ποιός αφαίρεσε τις δικογραφίες που αφορούσαν τον επιχειρηματία Βγενόπουλο, ώστε τελικά να φθάνουν στα χέρια της Τσατάνη; Επίσης συνέχισε, ενώ ο εποπτεύων αντιεισαγγελέας διαφθοράς αρχικά είχε γνωμωδοτήσει ότι όλες οι υποθέσεις διαφθοράς είναι αρμοδιότητας του εισαγγελέα διαφθοράς, ο ίδιος άνθρωπος μέσα σε οκτώ μήνες αναθεώρησε ολοσχερώς την άποψή του”. Ποιά όμως ήταν η παρέμβαση του κ. Παπαγγελόπουλου; ρώτησε ο κ. Τσίπρας “Η έκφραση γνώμης για την αφαίρεση της αρμοδιότητας από τον εισαγγελέα. Είναι αυτό παρέμβαση; Όταν μάλιστα για την υπόθεση Βγενόπουλου έχει διαμαρτυρηθεί ο κύπριος υπουργός Δικαιοσύνης με επιστολή του στον κ. Παπαγγελόπουλο.
Ιδιαίτερη έμφαση έδωσε ο κ. Τσίπρα στα “θαλασσοδάνεια των πολιτικών κομμάτων και των χρεοκοπημένων Μέσων Ενημέρωση” και προανήγγειλε σύσταση εξεταστικής επιτροπής που θα εκδόσει το πόρισμά της μέχρι το τέλος Μαίου.
Στον χώρο των πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Ενημέρωσης θα υπάρξει “νόμος και τάξη” είπε ο κ. Τσίπρας. Απευθύνθηκε ξανά στον κ. Μητσοτάκη: “Τα χρέη του κόμματός σας ανέρχονται στα 210 εκατομμύρια ευρώ” είπε. Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης παρενέβη από τα έδρανα λέγοντας ότι “εμείς τα δώσαμε στην δημοσιοότητα” για να τους απαντήσει ο πρωθυπουργός: “Μπράβο σας που έχετε χρεοκοπημένο κόμμα και θέλετε να συνεχίσετε και να χρεοκοπήσετε την χώρα”. Απευθυνόμενος προς το ΠΑΣΟΚ είπε ότι τα δικά του χρέη ανέρχονται σε 111 εκατομμύρια ευρώ με στοιχεία του 2013. Είπε ακόμη ότι για να πάρουν τα δάνεια από τις τράπεζες, τα κόμματα είχαν βάλλει σαν εγγυήσεις τις μελλοντικές κρατικές επιχορηγήσεις. “Είχαν προεξοφλήσει ότι εσαεί τα κόμματά τους θα έπαιρναν τα ποσοστά αυτά που θα τους εξασφάλιζαν αντίστοιχες χρηματοδοτήσεις. Και όμως βρέθηκαν στελέχη τραπεζών που δέχθηκαν και τους χορήγησαν δάνεια με αυτούς τους όρους”, είπε ο κ. Τσίπρας και πρόσθεσε ότι “Τα θαλασσοδάνεια αφορούν είτε τα κόμματά σας είτε κάποιους χρεοκοπημένους μιντιάρχες”.
Αναφέρθηκε όμως και σε τροπολογία που είχε την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη “για τη νομιμοποίηση των τριγωνικών σχέσεων Μέσων Ενημέρωσης, Πολιτικής εξουσίας και τραπεζών που είχε στοιχίσει ένα δις ευρώ”.
protothema.gr