Χαρακτήρα συσπείρωσης και ανόρθωσης του ηθικού των μελών του ΣΥΡΙΖΑ είχε σε γενικές γραμμές η χθεσινή ομιλία του Αλέξη Τσίπρα στο γήπεδο του Ταε Κβον Ντο με την οποία δόθηκε το σήμα της έναρξης των εργασιών του 2ου συνεδρίου του κόμματος. Δεν έλειψαν βέβαια οι αιχμές και τα μηνύματα προς το εσωκομματικό ακροατήριο με εμφανή την προσπάθεια να τηρηθούν οι ισορροπίες.
Όσον αφορά την κυβέρνηση ο πρωθυπουργός εξέπεμψε μηνύματα και για τον ανασχηματισμό.
Επίσης, από το βήμα του συνεδρίου ο πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να στείλει μηνύματα προς το στρατόπεδο των δανειστών και ιδιαιτέρως προς τη Γερμανία οξύνοντας τις σχετικές αναφορές του αλλά απέφυγε να επεκταθεί όσον αφορά την εσωτερική αντιπαράθεση με την αξιωματική αντιπολίτευση και το μιντιακό κατεστημένο.
«Βάστα ΣΥΡΙΖΑ»
Σε κάθε περίπτωση επρόκειτο για μια κομματική ομιλία που πρωταρχικό στόχο είχε να τονώσει όπως είπαμε το ηθικό των μελών του κόμματος αναφορικά με την πορεία του κυβερνητικού πλέον ΣΥΡΙΖΑ και της κυβέρνησης. Σύμφωνα με το κεντρικό «αφήγημα» του Αλέξη Τσίπρα η κυβέρνηση έκανε ό,τι μπορούσε για να τηρήσει τις δεσμεύσεις της απέναντι στην λαϊκή εντολή , πέρασε μέσα από συμπληγάδες, «εκβιάστηκε» με αποκορύφωμα το κλείσιμο των τραπεζών (ενέργεια η οποία προφανώς αποδίδεται στους «έξω») ώσπου υπέγραψε τη συμφωνία του Ιουλίου του 2015. Κατά τον πρωθυπουργό κάθε άλλη επιλογή θα είχε συνέπειες για τη χώρα: «Δεν μπορούσαμε να πάμε πιο πέρα. Γιατί πιο πέρα δεν ήταν το κόστος για εμάς. Το κόστος θα ήταν για την Ελλάδα και για τις εργαζόμενες τάξεις. Πήραμε λοιπόν μια δύσκολη αλλά αναγκαία απόφαση».
Και το πρωθυπουργικό αφήγημα συνεχίζει με το σκεπτικό ότι αυτή τη συμφωνία – «αναγκαίο κακό» υλοποιεί η κυβέρνηση σήμερα, χωρίς όμως να μένει εκεί αντιθέτως καταφέρνει να μένει συνεπής και στην «αριστερή ψυχή» της πετυχαίνοντας πράγματα στο πεδίο του κοινωνικού κράτους μέσα από το λεγόμενο «παράλληλο πρόγραμμα» (για άλλη μια φορά απαρίθμησε τις σχετικές δράσεις και πρωτοβουλίες προκειμένου να καταδείξει ότι και υπαρκτό είναι και υπάρχουν αποτελέσματα) και προχωράει για την κατάκτηση του επόμενου στόχου που είναι η εξειδίκευση των μέτρων για τη ρύθμιση του χρέους.
Με άλλα λόγια ο πρωθυπουργός προέτρεψε κόμμα, βουλευτές και υπουργούς να «αντέξουν» και να συνεχίσουν να παρέχουν στήριξη στην κυβέρνηση διότι έρχονται καλύτερες μέρες.
«Αφορισμός» της δραχμής για να κλείσουν γαλάζια στόματα
Στο μεταξύ, για τον «φόβο των Ιουδαίων» δηλαδή τη Νέα Δημοκρατία (η οποία ύστερα και από σχετικές αποκαλύψεις στο βιβλίο του Ολάντ, σχολίασε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σχεδίαζε την έξοδο από την ευρωζώνη) καταδίκασε για μια ακόμη φορά την έξοδο από το ευρώ, λέγοντας ότι δεν ήταν και δεν είναι ένα αριστερό, προοδευτικό σχέδιο αλλά το σχέδιο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με ανυπολόγιστες συνέπειες τις οποίες όμως δε θα χρεωνόταν η ΕΕ ή η Γερμανία αλλά ο ΣΥΡΙΖΑ. Να σημειωθεί ότι η συζήτηση για το νόμισμα στο εσωτερικό του σημερινού ΣΥΡΙΖΑ δεν υφίσταται πλέον, επομένως βασικοί αποδέκτες του μηνύματος είναι οι «πρώην» σύντροφοι και κυρίως η ΝΔ.
Χρέος: Τέλος ανοχής, μέτρα άμεσα, «δεν υπάρχει θα δούμε»
Κατά τα λοιπά ο πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι από κυβερνητικής πλευράς υπάρχει η πρόθεση η β’ αξιολόγηση να κλείσει στην ώρα της (άρα αν αυτό δε συμβεί ευθύνη θα έχουν οι δανειστές)και για να διασκεδάσει τις εντυπώσεις από τις «ουρές» της πρώτης αξιολόγησης είπε ότι τυπικά αυτή έκλεισε τώρα, αλλά ουσιαστικά είχε κλείσει από τον Μάιο. Την αξιολόγηση ακολουθεί η συζήτηση για το χρέος, αλλά δεδομένης της αβεβαιότητας που προκαλεί η διαμάχη μεταξύ Σόιμπλε – ΔΝΤ ο πρωθυπουργός θέλησε να εμφανιστεί αυστηρός απέναντι στους «έξω». Και προκειμένου να δώσει έμφαση στο ότι δεν υπάρχει άλλη ανοχή ούτε περιθώρια περαιτέρω καθυστερήσεων για τη χώρα είπε ότι αξιολόγηση και μέτρα για το χρέος θα κλείσουν «ταυτόχρονα»:
«Η αόριστη προτροπή “Κάντε εσείς τα μαθήματά σας και βλέπουμε” δε μπορεί να γίνει αποδεκτή. Εμείς τη Συμφωνία τη τηρήσαμε στο ακέραιο και θα συνεχίσουμε να την τηρούμε. Και η δεύτερη αξιολόγηση θα κλείσει στην ώρα της και θα είναι λιγότερο δύσκολη από τη πρώτη. Αλλά ταυτόχρονα θα κλείσουν και τα μέτρα για την απομείωση του χρέους. Ταυτόχρονα, θα μπούμε στη ποσοτική χαλάρωση. Δεν υπάρχει θα δούμε. Ταυτόχρονα» τόνισε ο πρωθυπουργός εν είδει αυστηρής προειδοποίησης προς τους δανειστές.
Μήνυμα προς Μέρκελ: «μας στηρίζει η … επόμενη γερμανική κυβέρνηση»
Απεύθυνε δε περαιτέρω προειδοποιητικά μηνύματα προς την πλευρά της Γερμανίας λέγοντας ότι η πλειοψηφία στο γερμανικό κοινοβούλιο στηρίζει το ελληνικό αίτημα να μη παραπεμφθεί το ελληνικό ζήτημα στις καλένδες. Και έγινε πιο συγκεκριμένος μιλώντας για του γερμανούς σοσιαλδημοκράτες, τη γερμανική Αριστερά (Die Linke) και τους γερμανούς Πράσινους. Κοινώς επικαλέστηκε μια υπό διαμόρφωση συμμαχία που μπορεί να είναι ο επόμενος κυβερνητικός συνασπισμός εξοβελίζοντας τη Μέρκελ από την εξουσία. Και συνέχισε τα «απειλητικά» μηνύματα επικαλούμενος και το «μέτωπο του Νότου» δηλαδή τις χώρες που μετείχαν στην ευρωμεσογειακή σύνοδο της Αθήνας, και οι οποίες κατά την κυβέρνηση έδειξαν πρόθυμες να συνεργαστούν σε μια σειρά από θέματα – καταδίκη της πολιτικής της λιτότητας, προσφυγικό, ασφάλεια, κλπ – παρόλο που οι κυβερνήσεις τους δεν ανήκουν στο ίδιο ιδεολογικό και πολιτικό στρατόπεδο.
Συμμαχίες: αναγκαία η προσέγγιση με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία
Κι επειδή δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ όπως οι 53 είναι επιφυλακτικές απέναντι στη συμμαχία με την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία ο πρωθυπουργός επιχείρησε να χρυσώσει το χάπι υπογραμμίζοντας ότι για να επιτευχθούν στόχοι όπως η ανατροπή της λιτότητας ο ΣΥΡΙΖΑ δε μπορεί να παρακολουθεί τις εξελίξεις και να περιοριστεί σε ρόλο κομπάρσου, ούτε να κάνει εκ του ασφαλούς κριτική, αλλά πρέπει να συμμαχήσει «με πολιτικές δυνάμεις διαφορετικής καταγωγής και παράδοσης» και να επιδιώξει «προσεγγίσεις και συγκλήσεις και με την Ευρωπαϊκή Σοσιαλδημοκρατία αλλά και με τους Πράσινους, έχοντας πάντα κατά νου τα όρια αυτών των συγκλήσεων αλλά και τους κινδύνους που ενέχονται σε ένα τέτοιο εγχείρημα».
«Πού θα κριθούμε» – 4 πεδία του 5ετούς οδικού χάρτη για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση
Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στον πενταετή οδικό χάρτη για την οικονομική και κοινωνική ανασυγκρότηση ο οποίος έχει ως ορίζοντα το έτος–ορόσημο 2021. Σε αυτή το διάστημα (που πάντως υπερβαίνει την κυβερνητική θητεία) έθεσε τους στόχους και τα πεδία στα οποία όπως είπε θα κριθεί η κυβέρνηση:
στήριξη της εργασίας και αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων
ανάπτυξη της κοινωνικής οικονομίας, ώστε να δημιουργηθεί ένα παράλληλο και ανταγωνιστικό προς το κυρίαρχο, σύστημα συνεργατικής παραγωγής και ανταλλαγής που δεν θα λειτουργεί με βασικό στόχο το κέρδος αλλά την εργασία.
συνέχιση του αγώνα για την καταπολέμηση της μεγάλης και μεσαίας φοροδιαφυγής.
ανοικοδόμηση του κατεστραμμένου από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, όχι μόνο κατά τα ετη 2010- 2014, κοινωνικού κράτους.
Κόμμα – Κυβέρνηση: αυτοκριτική, συστάσεις και στο βάθος μηνύματα για Γραμματέα και ανασχηματισμό
Τέλος, ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στη λειτουργία του κόμματος και τις σχέσεις του με την κυβέρνηση.
Προκειμένου να δείξει ότι εισακούγεται η κριτική (από κέντρα εντός και κυρίως εκτός κόμματος) για τη λειτουργία των τάσεων που σύμφωνα με ορισμένους, δρουν σαν κόμμα μέσα στο κόμμα, καταλόγισε ευθύνες στον κομματικό μηχανισμό για το ότι δεν έχει προχωρήσει η υλοποίηση της απόφασης του 1ου συνεδρίου για το «κόμμα των μελών» αλλά και για το ότι δεν έχει υλοποιηθεί ούτε η αντιστοίχηση του κομματικού με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς το δεύτερο ανέλαβε μερίδιο ευθύνης λέγοντας ότι υπήρξαν λάθος επιλογές που ενίσχυσαν τη φοβία του κόμματος στα ανοίγματα και την ένταξη νέων μελών, από την άλλη χρέωσε στο κόμμα επιλογές υποψηφίων στις νομαρχιακές και περιφερειακές εκλογές του 2014, καθώς στο βαθμό που υπάκουαν σε στενά κομματικά κριτήρια οδήγησαν σε «καταστροφική αυτοπεριχαράκωση», ζήτημα το οποίο κάλεσε να αντιμετωπιστεί στις επόμενες περιφερειακές εκλογές.
Αναφορικά με τη θεσμική λειτουργία του κόμματος και τη σχέση του με την κυβέρνηση, ο Αλέξης Τσίπρας εμφανίστηκε «κομματικός» λέγοντας ότι «δε μπορεί να χαράσσεται στρατηγική για τη κυβερνητική πολιτική κάπου έξω από το κόμμα, χωρίς το κόμμα» όπως και «δε μπορεί να χαράσσεται στρατηγική σε ορισμένα υπουργεία αγνοώντας τις επεξεργασίες των αντίστοιχων τμημάτων και των ΕΠΕΚΕ».
Για να δοθεί έμφαση στο κόμμα είπε πρέπει όχι μόνο να υπάρχει φυσική παρουσία των ηγετικών στελεχών κυβέρνησης και κόμματος στα όργανα, αλλά και ενιαίο πολιτικό κέντρο το οποίο θα είναι η Πολιτική Γραμματεία. Εδώ ο πρωθυπουργός φάνηκε να ανοίγει διάπλατα την πόρτα στο ενδεχόμενο τη θέση του Γραμματέα του κόμματος να αναλάβει υπουργός («είναι πιο σημαντικό για ένα μέλος του Κόμματος να είναι εκλεγμένο μέλος της ΠΓ, δηλαδή της ηγεσίας, παρά να είναι υπουργός»). Ταυτόχρονα σήμανε το καμπανάκι του ανασχηματισμού λέγοντας πως «οι υπουργικοί θώκοι δεν έχουν εκχωρηθεί ούτε παραχωρηθεί σε κανέναν με κριτήρια μονιμότητας».
Πηγή: topontiki.gr