Θυμάστε μια εποχή που τα κινητά τηλέφωνα είχαν πληκτρολόγια, μικρές οθόνες -κάποιες ακόμα ασπρόμαυρες- και η σύνδεσή τους με το internet έμοιαζε με… επιστημονική φαντασία; Που η έννοια του «smartphone» ήταν μια συσκευή που ενδεχομένως έτρεχε μια πολύ περιορισμένη εκδοχή των Windows;
Η εποχή αυτή δεν είναι και τόσο μακρινή, ωστόσο, πλέον τα smartphones έχουν μπει στη ζωή μας και έχουν επιδράσει με βαθύτατο τρόπο στην καθημερινότητά μας. Και, ναι, το smartphone μας, μας επιτρέπει να συνδεθούμε με το διαδίκτυο, να δούμε τα e-mail μας, να ακούσουμε streaming μουσική ή να δούμε ταινίες, όσο για τα παιχνίδια, αγγίζουν τα επίπεδα πιστότητας παιχνιδομηχανών.
Ωστόσο, πολύς κόσμος αναπολεί τα παλιά, «χαζά» τηλέφωνα που δεν είχαν τέτοιες δυνατότητες αλλά είχαν άλλα πλεονεκτήματα:
- Ήταν πιο… αναξιόπιστα: Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε τη δικαιολογία «δεν είχα σήμα» ή «δεν μπορούσα να συνδεθώ με το mail μου» για το πανάκριβο smartphone σας και θα καταλάβετε την αξία της… αναξιοπιστίας.
- Προκαλούσαν λιγότερες αποσπάσεις προσοχής: με το smartphone σας διαρκώς κάτι κάνετε, ελέγχετε τα mail, σερφάρετε στο διαδίκτυο, μιλάτε στα social media, ενώ το «χαζό» κινητό σας το πολύ-πολύ να σας έδινε ένα-δυο παιχνίδια.
- Ήταν πιο εύχρηστα: το λογισμικό των «χαζών» κινητών ήταν λίγο-πολύ απλό και εύχρηστο. Αντιθέτως, στα smartphones, ακόμα και για βασικές λειτουργίες ενδεχομένως να χρειάζεται πολύ ψάξιμο.
- Οι μπαταρίες τους κρατούσαν πάρα πολύ: υπήρχαν «χαζά» τηλέφωνα που χρειάζονταν μία φόρτιση την εβδομάδα (!), ενώ τα smartphones είναι κυριολεκτικές ρουφήχτρες ενέργειας.
- Ήταν πιο ανθεκτικά: οι πτώσεις των smartphones συνήθως έχουν ως κατάληξη σπάσμένες οθόνες, ενώ οι πτώσεις των «χαζών» κινητών μπορεί να τα διέλυαν, αλλά συνήθως ξαναβάζαμε τα κομμάτια στη θέση τους και το τηλέφωνο λειτουργούσε μια χαρά.
- Από άποψη σχεδιασμού ήταν πιο πρωτότυπα: υπήρχαν «χαζά» κινητά που έμοιαζαν με λεπτά οριζόντια παραλληλεπίπεδα ή με παιχνιδομηχανές ή με τραπέζια. Τα smartphones πάλι είναι όλα μια μεγάλη οθόνη με ένα πλαίσιο (μεταλλικό, πλαστικό ή γυάλινο) γύρω τους.
Πηγή: http://www.topontiki.gr/