Το σχέδιο Τσίπρα για παραμονή στην εξουσία

Απόπειρες να ερμηνεύσουν την στρατηγική Τσίπρα και εάν στοχεύει σε πρόωρες εκλογές επιχειρούν δανειστές και αντιπολίτευση. Ένας εκ των εκπροσώπων των δανειστών προσπάθησε με την “μέθοδο της μαιευτικής” να αποσπάσει απάντηση από κυβερνητικό αξιωματούχο συνδέοντας την “ανοχή” ή “ευλογία” Τσίπρα στην ανάληψη της ηγεσίας του ΔΟΛ από τον κ. Β Μουλόπουλο. 

Πολλοί εκτιμούν ότι η κυβέρνηση εξασφαλίζει αν όχι υποστήριξη, τουλάχιστον ένα βήμα που δεν θα είναι εξ αντικειμένου αρνητικό, που την εξυπηρετεί στη στρατηγική για διατήρηση της εξουσίας. Η στρατηγική Τσίπρα σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές κινείται σε δύο στάδια:

Στάδιο 1: Κλείσιμο της αξιολόγησης

“Δεν υπάρχει περίπτωση να μην κλείσει η αξιολόγηση. Το ζήτημα είναι σε ποιού τα χέρια θα μείνει ο μουτζούρης”, είπε στο CNN Greece πηγή του Μεγάρου Μαξίμου. Με πιο απλά λόγια, στο μυαλό των κυβερνητικών ιθυνόντων δεν υπάρχει ούτε καν ως ενδεχόμενο να μην ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και να οδηγηθεί η χώρα σε πρόωρες εκλογές. Το πρόβλημα, όμως, είναι με τι όρους θα συνοδευτεί το κλείσιμο της αξιολόγησης –ο “μουτζούρης” του αξιωματούχου. Ο Τσίπρας ξέρει πολύ καλά ότι είναι πολιτικά αδύνατον να πάρει επώδυνα μέτρα όπως η μείωση του αφορολόγητου ή οι περικοπές των προνοιακών επιδομάτων. Από την άλλη μεριά, το μπλοκ Σόιμπλε απαιτεί τη λήψη τώρα των μέτρων γιατί δεν έχει εμπιστοσύνη στον ΣΥΡΙΖΑ και όπως εκτιμούν στην κυβέρνηση επιθυμεί την πολιτική φθορά του.

Η κυβέρνηση θα επιδιώξει να κλείσει την αξιολόγηση με μια (όσο το δυνατόν περισσότερο) γενική περιγραφή των μέτρων που θα ληφθούν αν δεν πιαστεί το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που προβλέπει το μνημόνιο για το 2018. Κατ’ αυτόν τον τρόπο, η κυβέρνηση πιστεύει ότι δεν θα καταβάλει το βαρύ πολιτικό κόστος που συνεπάγεται ο νέος γύρος μνημονιακής λιτότητας. Ελπίζει, δε, ότι η πάταξη της φοροδιαφυγής, σε συνδυασμό με την επιστροφή σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης. θα οδηγήσουν στην επίτευξη του 3,5%, καθιστώντας ανενεργό τον δημοσιονομικό κόφτη.

Σε ό,τι αφορά τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προς το παρόν όλα είναι ανοιχτά. Το πιο πιθανό σενάριο είναι να παραμείνει το Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα. Ωστόσο, ο Τράμπ δεν έχει ανοίξει ακόμα τα χαρτιά του σε ό,τι αφορά το βαθμό εμπλοκής των ΗΠΑ στα ευρωπαϊκά πράγματα. Το “λαχείο” θα κληρώσει στην επόμενη συνεδρίαση του ΔΝΤ, στις 6 Φεβρουαρίου, όπου και θα παρθούν οι τελικές αποφάσεις για τη συμμετοχή του.

Στάδιο 2: Ανασύνθεση του πολιτικού σκηνικού

Αν κλείσει η αξιολόγηση, στο Μαξίμου εκτιμούν ότι έχουν μπροστά τους σχεδόν δύο  χρόνια  διακυβέρνησης. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα πιστεύουν ότι η επιστροφή της οικονομίας σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης και η συνεπαγόμενη μείωση της ανεργίας θα αλλάξει το πολιτικό κλίμα που, ακόμα και στο Μαξίμου, παραδέχονται ότι είναι βαρύ για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Στο εύφορο έδαφος της οικονομικής ανάκαμψης και της κυβερνητικής σταθερότητας, ο πρωθυπουργός φαίνεται ότι θέλει να σπείρει πολιτική ανασύνθεση για να “θερίσει” τη νέα κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην πραγματικότητα, ο Τσίπρας επιδιώκει να μεταφέρει στο εσωτερικό αυτό που έχει ήδη πράξει στο εξωτερικό: την προσέγγιση του με τις δυνάμεις της ιστορικής σοσιαλδημοκρατίας. Μια ενδεχόμενη σύγκλιση ΣΥΡΙΖΑ – Δημοκρατικής Συμπαράταξης αναδιαμορφώνει τον πολιτικό χάρτη και δημιουργεί τους όρους για μια ισχυρή κοινωνική πλειοψηφία. Με δεδομένες, όμως, τις μεγάλες αντιδράσεις, και στα δύο κόμματα, για να ευοδωθεί το σχέδιο της νέας Κεντροαριστεράς απαιτείται κοινωνική στήριξη και επικοινωνιακή υποστήριξη.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.