Ο εκνευρισμός Σόιμπλε, ο θυμός Ντάισελμπλούμ και οι αναπάντητες κλήσεις στο Καζακστάν είναι μερικά μόνο από όσα περιελάμβανε το κρίσιμο Eurogroup της 24ης Μαΐου, όπως αποκαλύπτει η Καθημερινή της Κυριακής.
«Ποιος βρίσκεται πίσω από την ποινική δίωξη εμπειρογνωμόνων του ΤΑΙΠΕΔ;»
Σε αποκλειστικό της ρεπορτάζ η εφημερίδα αποκαλύπτει όσα συνέβησαν πίσω από τις κλειστές πόρτες του Eurogroup. Όπως αναφέρει, ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ρωτούσε επίμονα τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο, για την υπόθεση του ΤΑΙΠΕΔ και συγκεκριμένα για την ποινική δίωξη για το αδίκημα της απιστίας των εμπειρογνωμόνων για την πώληση και επαναμίσθωση των 28 ακινήτων του ελληνικού Δημοσίου. «Το θεωρώ απαράδεκτο», φέρεται να είπε -σύμφωνα με το δημοσίευμα- ο κ. Ντάισελμπλουμ στον κ. Τσακαλώτο, ενώπιον των 19 υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ρωτώντας τον με εξαιρετικά αυστηρό ύφος «ποιος κινεί τη διαδικασία;». Ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών δεν απαντούσε στο ερώτημα αλλά αναγκάστηκε, όπως γράφεται, να διαβεβαιώσει τον πρόεδρο του Eurogroup πως θα επιληφθεί του θέματος.
Μόνο τυχαίο δεν θεωρείται λοιπόν ότι η αναφορά για νομική προστασία στα μέλη του ταμείου ιδιωτικοποιήσεων ως δέσμευση της ελληνικής κυβέρνησης περιλαμβανόταν στα τελευταία προσχέδια της δήλωσης του Eurogroup. «Θέλαμε να τονίσουμε τη σημασία του», επισημαίνει Ευρωπαίος αξιωματούχος αναφερόμενος στην τρίτη παράγραφο που αφαιρέθηκε από το τελικό κείμενο.
Πέντε ώρες για μία παράγραφο!
Σύμφωνα με το δημοσίευμα της «Καθημερινής της Κυριακής» η επόμενη διαφωνία αφορούσε στην παράγραφο που θα περιείχε τη στάση του Ταμείου, η οποία θα έπρεπε να συγκεράσει τα μέτρα που συμφώνησαν οι Ευρωπαίοι και τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα. Η κοινή γραμμή δεν μπορούσε να βρεθεί ούτε ανάμεσα στους τέσσερις συμμετέχοντες του Ταμείου, οι οποίοι -σύμφωνα με την περιγραφή Ευρωπαίου αξιωματούχου- «μπροστά στον Σόιμπλε διαφωνούσαν και διέκοπταν συνεχώς, για να πάνε σε άλλο δωμάτιο μόνοι τους». Η στάση που κράτησαν εκνεύρισε σε τέτοιο βαθμό τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε που, κοντά στα μεσάνυχτα, άρχισε να αποχωρεί από την αίθουσα.
Από την πλευρά του, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο είχε κάνει επίσης μία μεγάλη παραχώρηση να δεχτεί τα βασικά μέτρα για το χρέος να ληφθούν το 2018 κι όχι άμεσα. Το θέμα, όμως, είχε τεθεί στο G7 στην Ιαπωνία την προηγούμενη εβδομάδα παρουσία της κ. Λαγκάρντ, που ούτε συμφώνησε ούτε διαφώνησε με την πρόταση. Η απουσία της Κριστίν Λαγκάρντ από το Eurogroup της περασμένης Τρίτης δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα και καθυστέρηση.
Οι αναπάντητες στο Καζακστάν και η …ωραία κοιμωμένη
Ο Πολ Τόμσεν μάταια προσπαθούσε να επικοινωνήσει επί τρεις ώρες με την Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία βρισκόταν στο Καζακστάν για κάποιο συνέδριο και εκείνη την ώρα (τοπική 4 το πρωί) κοιμόταν. Από τις 11 μέχρι τη 1 περίπου μετά τα μεσάνυχτα, οι υπουργοί Οικονομικών περίμεναν βασικά την απάντηση της επικεφαλής του Ταμείου που είχε παραδοθεί στην αγκαλιά του Μορφέα και δεν σήκωνε τα τηλέφωνα.
Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ