Tο κάπνισμα οδηγεί στην καρδιακή ανεπάρκεια, επειδή προκαλεί πάχυνση των τοιχωμάτων της καρδιάς και μειώνει την ικανότητά της να πάλλεται, σύμφωνα με μία νέα μελέτη.
Μάλιστα όσο περισσότερα τσιγάρα και επί όσο περισσότερα χρόνια καπνίζει κανείς, τόσο μεγαλύτερη είναι η βλάβη στην καρδιά.
Η σχετική μελέτη πραγματοποιήθηκε σε 4.580 εθελοντές, οι οποίοι υποβλήθηκαν σε υπερηχογράφημα καρδιάς.
Η μέση ηλικία των εθελοντών ήταν τα 76 έτη και κανένας δεν είχε εμφανείς ενδείξεις καρδιοπάθειας, δηλαδή εμφανείς στενώσεις στις στεφανιαίες αρτηρίες.
Παρ’ όλα αυτά, οι καπνιστές είχαν πολύ παχύτερα καρδιακά τοιχώματα και εμφανώς μειωμένη ικανότητα εξώθησης του αίματος από την καρδιά, σε σύγκριση με τους ουδέποτε καπνίσαντες και με τους πρώην καπνιστές.
Όπως γράφουν οι ερευνητές στην επιθεώρηση «Circulation: Cardiovascular Imaging», το εύρημα αυτό παρέμεινε αναλλοίωτο ακόμα και όταν οι ερευνητές έλαβαν υπ’ όψιν άλλους παράγοντες κινδύνου που θα μπορούσαν να εξηγούν το εύρημά τους, όπως η ηλικία, η φυλή, το σωματικό λίπος, το ιστορικό σακχαρώδους διαβήτη, η αρτηριακή πίεση και η κατανάλωση αλκοόλ.
Η συσχέτιση καπνίσματος και καρδιακής ανεπάρκειας είναι γνωστή εδώ και πολλά χρόνια, ακόμα και σε ανθρώπους χωρίς καρδιοπάθεια, αλλά οι επιστήμονες δεν γνώριζαν έως τώρα που οφείλεται.
«Τα νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι το κάπνισμα οδηγεί σε πάχυνση του καρδιακού μυός και επιδείνωση της καρδιακής λειτουργίας, με συνέπεια αυξημένο κίνδυνο καρδιακής ανεπάρκειας σε άτομα τα οποία δεν έχουν πάθει ούτε είναι πιθανό να πάθουν έμφραγμα το οποίο αποτελεί την κυριότερη αιτία της ανεπάρκειας», δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Γουϊλσον Ναντρούζ, από τον Καρδιαγγειακό Τομέα του Νοσοκομείου Brigham and Women’s στη Βοστώνη.
Τα καλά νέα, πάντως, είναι ότι η πάχυνση της καρδιάς ως φαίνεται είναι αναστρέψιμη, αφού δεν παρατηρήθηκε στους εθελοντές που είχαν κόψει το κάπνισμα.
Πηγή: tanea.gr