Εν μέσω σφοδρής πολιτικής αντιπαράθεσης μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης για το πρωθυπουργικό ταξίδι στο Παρίσι και για την αγορά του σπιτιού του Βολταίρου από την σύζυγο του προέδρου της ΝΔ επίσης στην γαλλική πρωτεύουσα, το Μαξίμου επικεντρώνει σήμερα το ενδιαφέρον του στην συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ.
Το πρωθυπουργικό επιτελείο αναμένει από τις αποφάσεις του Ταμείου και την παρουσίαση της έκθεσης βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους να διαπιστώσει σε μεγάλο βαθμό τις πραγματικές προθέσεις ως προς την συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα. Ομοίως πιστεύει ότι και οι ευρωπαϊκοί θεσμοί θα επιχειρήσουν να αξιολογήσουν τα συμπεράσματα της ίδιας συνεδρίασης για να κατανοήσουν εάν το ΔΝΤ σκοπεύει να ενταχθεί στο πρόγραμμα με χρηματοδότηση ή εάν θα επιλέξει να παραμείνει μόνο ως τεχνικός σύμβουλος.
Το Μαξίμου εκτιμά ότι το πάγωμα της διαπραγμάτευσης οφείλεται και στην προκαθορισμένη συνεδρίαση του ΔΝΤ καθώς οι δανειστές θέλουν να παρουσιάσουν στην ελληνική κυβέρνηση την νέα τους πρόταση για την συμφωνία με βάση τις εκτιμήσεις τους για τον ρόλο του Ταμείου.
Δίαυλος επικοινωνίας μεταξύ του οικονομικού επιτελείου και των ευρωπαϊκών θεσμών υπάρχει, ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχει σταλεί εκείνο το σήμα που θα επιτρέψει τα τεχνικά κλιμάκια να επιστρέψουν στην Αθήνα για επανεκκίνηση της διαπραγμάτευσης. Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επικοινωνεί τακτικά από το Eurogroup κι έπειτα με τους Μπενουά Κερέ, Πιερ Μοσκοβισί και Γερούν Ντάισελμπλουμ, ώστε να υπάρξει ένας σχετικός συντονισμός όμως μέχρι στιγμής δεν έχουν σαφή εικόνα για την πρόταση των δανειστών προς την ελληνική πλευρά.
Το Μαξίμου επιμένει στην γραμμή «όλα ή τίποτα» κάτι που πρακτικά σημαίνει -σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές- πως η ελληνική ομάδα διαπραγμάτευσης θα αξιώσει όταν ξεκινήσει η διαβούλευση να κλείσουν όλα τα ζητήματα «πακέτο» κι όχι ένα-ένα με αποσπασματικό τρόπο. Η κυβέρνηση δείχνει να έχει καταλάβει πως πρέπει να κάνει υποχωρήσεις για να καταλήξει σε μία συμφωνία που θα περιλαμβάνει και το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και την περίοδο μετά την λήξη του Μνημονίου το 2018. Ενδεχομένως μία τελευταία γραμμή υποχώρησης να είναι η πιο αναλυτική περιγραφή των μέτρων που θα αφορούν την μεταμνημονιακή περίοδο αν και κάποιοι θεωρούν ότι ενδεχομένως η κυβέρνηση θα πρέπει να κάνει και μία γενναία κίνηση ψηφίζοντας και το αφορολόγητο για να ισχύσει από το 2019.
Πηγή: cnn.gr