Τι να προσέχετε πάντα στα πλαστικά μπουκάλια νερού

Κάθε είδος πλαστικού περιέχει διαφορετικές χημικές ουσίες που μπορεί να είναι επιβλαβείς για τον ανθρώπινο οργανισμό. Γι’ αυτό πρέπει να προσέχουμε την σήμανση πάνω στο μπουκάλι νερού που υποδεικνύει το είδος του πλαστικού.

Δείτε τι σημαίνουν τα σύμβολα πάνω στα πλαστικά μπουκάλια νερού:

1. PET ή PETE

Το ΡΕΤ είναι ένα από τα συνηθέστερα μπουκάλια για νερό και αναψυκτικά και είναι μίας μόνο χρήσης. Η επαναλαμβανόμενη χρήση αυξάνει τον κίνδυνο της ανάπτυξης βακτηριδίων.

Το συγκεκριμένο είδος πλαστικού μπορεί να απελευθερώσει βαρέα μέταλλα και χημικές ουσίες που επηρεάζουν την ορμονική ισορροπία του σώματος. Το πλαστικό ΡΕΤ απολυμαίνεται δύσκολα και δεν είναι εύκολο να καθαριστεί σωστά.

2. HDP ή HDPE

Το πλαστικό HDPE είναι άκαμπτο και χρησιμοποιείται κυρίως στα μπουκάλια γάλακτος, απορρυπαντικού και λαδιού. Δεν απελευθερώνει ουσιαστικά καθόλου χημικές ουσίες, γι’αυτό και ενδείκνυται η επιλογή αυτών των μπουκαλιών κατά την αγορά εμφιαλωμένου νερού, επειδή είναι ίσως το ασφαλέστερο (και ως εκ τούτου, περιέχει το καθαρότερο νερό) που μπορείτε να βρείτε στην αγορά.

3. PVC ή 3V

Το PVC είναι μαλακό και εύκαμπτο πλαστικό που χρησιμοποιείται για να είναι ασφαλές το πλαστικό περιτύλιγμα τροφίμων, τα παιδικά παιχνίδια και τα παιχνίδια για τα κατοικίδια ζώα. Απελευθερώνει δύο τοξικές χημικές ουσίες που επηρεάζουν τις ορμόνες στο σώμα σας, γι’ αυτό πρέπει να αποφεύγουμε την αγορά αυτού του είδους πλαστικών μπουκαλιών.

4. LDPE

Αυτό το πλαστικό δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην παραγωγή φιαλών. Ωστόσο, δεν απελευθερώνει χημικές ουσίες στο νερό. Η αγορά τροφίμων σε τέτοιες πλασικές συσκευασίες δεν είναι καλή ιδέα γιατί βγάζει άλλες πολύ επικίνδυνες χημικές ουσίες.

5. PP

Το πλαστικό PP έχει λευκό χρώμα, ή ημιδιαφανές και χρησιμοποιείται ως συσκευασία για τα σιρόπια και τα κυπελλάκια γιαουρτιού. Όταν θερμανθεί, δεν λιώνει και είναι σχετικά ασφαλές για μπουκάλι νερού.

6. PS

Το πολυστυρένιο είναι ένα φθηνό και ελαφρύ και συνήθως χρησιμοποιείται στα πλαστικά ποτηράκια μιας χρήσης από φελιζόλ, τα χαρτοκιβώτια αυγών και τα πλαστικά μαχαιροπίρουνα. Όταν θερμανθεί, απελευθερώνει κάποιες καρκινογόνες ουσίες και δεν είναι κατάλληλο ως δοχείο φύλαξης τροφίμων ή ποτών.

7. PC ή μη-επισημασμένο πλαστικό

Είναι το πιο επικίνδυνο πλαστικό που μπορεί να συναντήσει ένας καταναλωτής. Συχνά χρησιμοποιείται για την μπουκάλια με ενεργειακά ποτά και συσκευασίες τροφίμων. Περιέχει τα πολυανθρακικά (PC) και “άλλα” πλαστικά. Προκαλεί ανησυχία γιατί υπάρχει η πιθανότητα χημικής έκπλυσης στις τροφές και τα ποτά που εσωκλείονται σε αυτό.

Πηγή: iatropedia.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.