Για την Κυριακή έχει προγραμματιστεί το ραντεβού του υπουργού Εργασίας Γιώργου Κατρούγκαλου με τους θεσμούς για τα εργασιακά. Στο επίκεντρο της απογευματινής συνάντησης αναμένεται να βρεθούν ο κατώτατος μισθός, οι ομαδικές απολύσεις και η συνδικαλιστικός νόμος.
Οι δανειστές ζητούν να αυξηθούν τα όρια πέραν των οποίων οι απολύσεις λογίζονται ομαδικές και να καταργηθεί το δικαίωμα διοικητικής έγκρισης που διατηρεί ο υπουργός Εργασίας επί των ομαδικών απολύσεων. Ακόμη, αναμένεται να τεθεί αίτημα αλλαγής του μηχανισμού λήψης της απόφασης για απεργίες με αύξηση του αριθμού των εργαζομένων που απαιτούνται για την επικύρωση και αύξηση του χρόνου προειδοποίησης.
Οι εκπρόσωποι των δανειστών θεωρούν πως ο μισθός πρέπει να αποφασίζεται από την εκάστοτε κυβέρνηση και ο ρόλος των κοινωνικών εταίρων να είναι συμβουλευτικός. Το ΔΝΤ δε έχει εκτιμήσει πως ο κατώτατος μισθός παραμένει υψηλότερος σε σύγκριση με ανταγωνίστριες χώρες της Ελλάδας ως ποσοστό του ΑΕΠ, ενώ η δομή του είναι εξαιρετικά περίπλοκη λόγω τριετιών, επιδομάτων κ.λπ. και θεωρεί πως πρέπει να είναι ένα μοναδιαίο ποσό αναφοράς.
Στην ίδια βάση θα επιδιωχθεί διεύρυνση της μερικής απασχόλησης με νέες πιο ευέλικτες μορφές και δραστικός περιορισμός των κλαδικών συμβάσεων μέσα από τη θεσμική ανάδειξη των επιχειρησιακών συμβάσεων, ως ισχυρότερων συλλογικών ρυθμίσεων, έναντι των κλαδικών ή των ομοιοεπαγγελματικών συμβάσεων.
Στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων αναμένεται να τεθούν και δύο θέματα που αφορούν στο ασφαλιστικό, ήτοι το πάγωμα των ληξιπρόθεσμων οφειλών από εισφορές για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους αυτοαπασχολούμενους (εφόσον αρχίσουν να καταβάλλουν κανονικά τις τρέχουσες υποχρεώσεις τους), καθώς και η δυνατότητα μετατροπής των Ταμείων εφάπαξ σε επαγγελματικά.
Πηγή: cnn.gr