Θεσμοί: Ξεκινά ο δεύτερος γύρος της δεύτερης αξιολόγησης

Με τα τεχνικά κλιμάκια των ΔΝΤ, ΕΕ, ΕΚΤ και ESM ξεκινούν σήμερα οι επαφές θεσμών – κυβέρνησης για το δεύτερο γύρο διαπραγματεύσεων της δεύτερης αξιολόγησης. Από αύριο θα εκκινήσουν και οι διαπραγματεύσεις με τους επικεφαλής των θεσμών που θα ολοκληρωθούν έως τις 21 Νοεμβρίου.

Στόχος είναι στο EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου να υπάρχουν οι προϋποθέσεις ώστε να καταδειχθεί πως οι εκκρεμότητες θα κλείσουν έως το τέλος του έτους. Αν οι διαπραγματεύσεις με τους Ντέκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, Ντέλια Βελκουλέσκου του ΔΝΤ, Νικόλα Τζιαμαριόλι του ESM και Φραντσέσκο Ντρούντι της ΕΚΤ δεν ολοκληρωθούν έως τις 21 Νοεμβρίου, δεν αποκλείεται να συνεχιστούν στις αρχές Δεκεμβρίου.

Τα αγκάθια και αυτής της διαπραγμάτευσης είναι πολλά. Στα δημοσιονομικά θέματα κυβέρνηση και εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να συμφωνήσουν στο ύψος του δημοσιονομικού κενού 2017 και 2018 (0,2% ή 350-400 εκατ. ευρώ και 0,4% ή 700-800 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, σύμφωνα με τους θεσμούς) και στο πώς αυτό θα καλυφθεί.

Επιθυμία της κυβέρνησης στις σκληρές διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς για τα εργασιακά είναι μια συμφωνία σε σχέση με τη δεύτερη αξιολόγηση έως το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου. Το υπουργείο Εργασίας προσέρχεται στις διαπραγματεύσεις με βασικό στόχο την ενδυνάμωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων και επικράτηση των κλαδικών έναντι των επιχειρησιακών συμβάσεων, εφόσον προβλέπονται καλύτεροι όροι. Η διαπραγματευτική γραμμή της κυβέρνησης κινείται στον σεβασμό των αποφάσεων των δικαστηρίων και κατά δεύτερο λόγο των διεθνών συμβάσεων προκειμένου να αναχαιτιστεί η πίεση για τον ΟΜΕΔ αλλά και τους μισθούς των νέων.

Ωστόσο οι θεσμοί χαρακτηρίζουν «στρεβλό» το παλιό σύστημα συλλογικών διαπραγματεύσεων που θέλει να επαναφέρει η κυβέρνηση και ζητούν καθήλωση των μισθών και ειδικά του κατώτατου, απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και αλλαγή του συνδικαλιστικού νόμου.

Τέλος, χρονοδιαγράμματα και ονόματα νέων ιδιωτικοποιήσεων ζητούν οι δανειστές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, βάζοντας στο τραπέζι ξανά το θέμα των ενεργειακών επιχειρήσεων.

Ζητούν συγκεκριμένα από την κυβέρνηση να τους ενημερώσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης για τη νέα λίστα των αποκρατικοποιήσεων που θα γίνουν μέσα στο 2017, επισημαίνοντας ότι αυτές θα πρέπει μεταξύ άλλων να αφορούν τους τομείς του ηλεκτρισμού και του φυσικού αερίου – εννοώντας προφανώς το 17% της ΔΕΗ και το 65% της ΔΕΠΑ – καθώς και του αερολιμένα Ελευθέριος Βενιζέλος.

Σε αυτούς τους διαγωνισμούς θα βασιστεί ο στόχος των εσόδων για την επόμενη χρονιά, που τοποθετείται περίπου στα 2 δισ. ευρώ. Το άλλο θέμα που θα θέσουν μετ’ επιτάσεως οι θεσμοί αφορά τη λειτουργία έως το τέλος του έτους του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων.

Πηγή: cnn.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.