Η μεγαλύτερη δοκιμή στον κόσμο για μια τετραήμερη εβδομάδα εργασίας, στην Ισλανδία, αποτέλεσε μια «εξαιρετική επιτυχία» και πρέπει να δοκιμαστεί και στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσαν ερευνητές.
Περισσότερο από το 1 τοις εκατό του εργατικού πληθυσμού της Ισλανδίας συμμετείχε στο πιλοτικό πρόγραμμα που μείωσε την εβδομάδα εργασίας σε 35-36 ώρες, χωρίς μείωση των συνολικών αποδοχών.
Η κοινή ανάλυση από think tank στην Ισλανδία και το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε ότι οι δοκιμές, οι οποίες διεξήχθησαν από το 2015 έως το 2019 και περιλάμβαναν περισσότερα από 2.500 άτομα, αύξησαν την παραγωγικότητα και την ευημερία και οδήγησαν σε μόνιμες αλλαγές.
Οι ισλανδικές συνδικαλιστικές ομοσπονδίες, οι οποίες διαπραγματεύονται συλλογικά τους μισθούς και τους όρους για τους περισσότερους Ισλανδούς υπαλλήλους, έχουν ήδη αρχίσει να διαπραγματεύονται μειωμένες ώρες εργασίας, ως αποτέλεσμα της δοκιμής.
Οι δοκιμές ξεκίνησαν από το δημοτικό συμβούλιο του Ρέικιαβικ και την ισλανδική κυβέρνηση, μετά από πίεση από συνδικάτα και ομάδες της κοινωνίας των πολιτών.
Οι εργαζόμενοι που καλύφθηκαν από το πείραμα περιελάμβαναν ένα μείγμα υπαλλήλων που εργάζονται 9 με 5, αλλά και κάποιες με μη τυπικά μοτίβα βάρδιας.
Η ανάλυση διαπίστωσε ότι η ευημερία των εργαζομένων που συμμετείχαν βελτιώθηκε δραματικά σε μια σειρά δεικτών.
Οι ερευνητές εκτιμούν ότι ως αποτέλεσμα νέων συμφωνιών που συνήφθησαν μετά τη λήξη των δοκιμών, το 86% του συνόλου του εργατικού πληθυσμού της Ισλανδίας είτε έχει μειωμένες ώρες είτε ευελιξία στο πλαίσιο των συμβάσεων.
Και ως αποτέλεσμα, λένε οι ερευνητές, η παραγωγικότητα και η παροχή υπηρεσιών παρέμειναν στα ίδια επίπεδα ή βελτιώθηκαν στην πλειονότητα των χώρων εργασίας που συμμετείχαν στη δοκιμή.
Πηγή: epixeiro.gr