Με αντικείμενο την πορεία των δημοσιονομικών μεγεθών της οικονομίας (εκτέλεση τρέχοντος και προσχέδιο νέου προϋπολογισμού, Μεσοπρόθεσμο Πλαίσιο) θα αρχίσουν σήμερα οι διαπραγματεύσεις των κυβερνητικών στελεχών με τους εκπροσώπους των θεσμών.
Ειδικότερα, το πρόγραμμα έχει ως εξής:
10:00-12:00 Δημοσιονομικά (υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος- αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης)
12:00-13:00 Συνταξιοδοτικό (υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος)
14:00-18:00 Χρηματοπιστωτικά (Ευκλείδης Τσακαλώτος- υπουργός Οικονομίας, Γιώργος Σταθάκης- Τράπεζα της Ελλάδος- ΗFSF)
18:30-19:30 Δικαιοσύνη (υπουργός Δικαιοσύνης, Νίκος Παρασκευόπουλος).
Διαφωνία για τον ακατάσχετο λογαριασμό
Στις διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση των 15 οροσήμων για την εκταμίευση της δόσης των 2,8 δις ευρώ που εκκρεμούν από την πρώτη αξιολόγηση υπάρχουν ακόμη ανοιχτά ζητήματα. Πληροφορίες από το υπουργείο Οικονομικών αναφέρουν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αντιρρήσεις από την πλευρά των θεσμών, για τον ακατάσχετο λογαριασμό για τους επαγγελματίες τον οποίο προτείνει η ελληνική πλευρά προκειμένου μέσω αυτού να πραγματοποιούνται οι συναλλαγές με τα POS. Επίσης και στο θέμα των αδήλωτων εισοδημάτων οι εκπρόσωποι των θεσμών ζητούν υψηλότερο φορολογικό συντελεστή. Στο υπουργείο Οικονομικών θεωρούν πάντως εφικτή την συμφωνία και την κατάθεση των δύο νομοσχεδίων το συντομότερο τη Βουλή.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του vima.gr, προχωρούν με καλό ρυθμό οι επαφές για το θέμα των κόκκινων δανείων και των διοικήσεων των τραπεζών ωστόσο εντοπίζονται καθυστερήσεις στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων. Το πρόβλημα είναι γνωστό εδώ και ημέρες και εντοπίζεται στον τομέα της ενέργειας.
Την ίδια στιγμή βρίσκεται σε εξέλιξη προσπάθεια να γεφυρωθεί το χάσμα ανάμεσα στο υπουργείο Οικονομικών και στα στελέχη της τρόικας για τη σύνθεση του εποπτικού συμβουλίου του Υπερταμείου.
Κατρούγκαλος: Ακραίες διαφορές με ΔΝΤ
«Ήταν μία διερευνητική και διαδικαστική συζήτηση», δήλωσε ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης που είχε με τους θεσμούς για τα εργασιακά.
Όπως επεσήμανε ο υπουργός Εργασίας, βάση της διαπραγμάτευσης θα είναι το πόρισμα της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, που αναμένεται να κατατεθεί στα τέλη Σεπτεμβρίου. «Είναι τόσο ακραίες οι διαφορές μας με το ΔΝΤ, όπου κάθε ουσιώδης συζήτηση δεν θα μπορούσε να γίνει αν δεν είχαμε ένα κείμενο αναφοράς, όπως είναι αυτό της Διεθνούς Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για τις ομαδικές απολύσεις, ο κ. Κατρούγκαλος τόνισε ότι η οποιαδήποτε ουσιαστική, δεσμευτική συζήτηση θα πρέπει να γίνει μετά την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, η οποία αναμένεται να εκδοθεί προς το τέλος Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου. Μεταξύ άλλων, ο υπουργός Εργασίας ξεκαθάρισε ότι δεν τίθεται θέμα κατάργησης του 13ου και 14ου μισθού.
Επίσης, όπως σημείωσε, η επόμενη συνάντηση που θα αφορά τη διαπραγμάτευση για τα εργασιακά θα πραγματοποιηθεί στις 17 Οκτωβρίου.
«Ακραίος παίκτης» το ΔΝΤ
Λίγες ώρες πριν από τις συνομιλίες με τους επικεφαλής της αποστολής των θεσμών για την πρόοδο της Ελλάδας στην εφαρμογή του προγράμματος, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι η Αθήνα θα παλέψει να διατηρήσει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και χαρακτήρισε το ΔΝΤ «ακραίο παίκτη».
«Θέλουμε να αποκαταστήσουμε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις διότι είναι η βάση του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις αποδυναμώθηκαν στο πλαίσιο των προηγούμενων προγραμμάτων διάσωσης, σημειώνει το Reuters.
Ο υπουργός είπε ότι ο κατώτατος μισθός στην Ελλάδα, που τώρα βρίσκεται στα 586 ευρώ, θα πρέπει να καθορίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και όχι από το κράτος, όπως ζητούν οι δανειστές.
Άλλα θέματα που οι δανειστές έχουν θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων περιλαμβάνουν τη χαλάρωση της νομοθεσίας για τις μαζικές απολύσεις και τη δυνατότητα οι εργοδότες να προχωρούν σε ανταπεργία (lock-out) σε περίπτωση εργατικών κινητοποιήσεων, δήλωσε ο υπουργός Εργασίας.
«Αυτά είναι μέτρα που οι εργοδότες έχουν ήδη απορρίψει στην Ελλάδα», δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος. «Έχουμε φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορούμε πλέον να ανεχθούμε την επιδείνωση της κατάστασης των Ελλήνων εργαζομένων».
Είπε ότι υπάρχει περιθώριο βελτίωσης στην εργασιακή νομοθεσία αλλά «δεν υπάρχει ανάγκη για ριζικές αλλαγές».
«Δεν θέλω να συζητήσω επιπλέον θέματα, όπως θέλει το ΔΝΤ. Εάν χρειαστεί να λάβουμε μέτρα στο μέλλον, θα τα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους εταίρους μας», δήλωσε.
Η έκθεση για τις εργασιακές μεταρρυθμίσεις, που αναμένεται έως τα τέλη Σεπτεμβρίου από τη διεθνή επιτροπή εμπειρογνωμόνων, θα είναι σημαντική στις επερχόμενες συνομιλίες, δήλωσε ο Γ. Κατρούγκαλος.
«Οι θέσεις μας και οι θέσεις του ΔΝΤ είναι τόσο χαοτικά διαφορετικές που μια διαπραγμάτευση χωρίς ένα κείμενο εμπειρογνωμόνων θα ήταν αδύνατη», δήλωσε ο υπουργός.
Ο Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε επίσης ότι αναμένει η δεύτερη αξιολόγηση να ολοκληρωθεί έως τις αρχές Νοεμβρίου. «Θα είναι δύσκολη διαπραγμάτευση, αλλά είμαι αισιόδοξος», δήλωσε. «Ποιος στην ΕΕ θα θέλει άλλη μια κρίση τώρα που μπήκαμε σε φάση οικονομικής ανάκαμψης;»
Πηγή: topontiki.gr