Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των θεσμών για το δημοσιονομικό κενό της περιόδου μέχρι το 2018 και τα πρόσθετα μέτρα κάλυψής του πέραν του φορολογικού και του ασφαλιστικού.
Αρμόδιος κυβερνητικός παράγοντας μετά τη συνάντηση δήλωσε ότι έγινε συζήτηση για τα μέτρα με τα οποία, βάσει της συμφωνίας του καλοκαιριού, θα πρέπει να καλυφθεί δημοσιονομικό κενό ύψους 1% του ΑΕΠ έως και το 2018. Συζητήθηκαν τα μέτρα αυτά στα οποία συμφωνούν οι δύο πλευρές, δήλωσε ο ίδιος παράγοντας, διευκρινίζοντας ότι υπάρχουν διαφορετικές εκτιμήσεις σε ότι αφορά την απόδοσή τους για αυτό και θα αναζητηθούν πρόσθετα προκειμένου να κλείσει το κενό που απομένει. Η συζήτηση για το θέμα αυτό θα συνεχισθεί σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων.
Σε ότι αφορά τη φορολογία εισοδήματος αρμόδιες κυβερνητικές πηγές σημείωναν μετά τη συνάντηση ότι η συμφωνία σχεδόν έχει κλείσει. Για το ασφαλιστικό, αύριο το πρωί, θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση μεταξύ των επικεφαλής των θεσμών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης. Στη συνέχεια, ενδέχεται να πραγματοποιηθεί μια τελική επαφή τής ελληνικής πλευράς με τους επικεφαλής των κλιμακίων, προκειμένου να καθοριστούν οι εναπομείνασες εκκρεμότητες.
Όπως ανέφεραν κορυφαίοι παράγοντες του οικονομικού επιτελείου, μετά από την ολοκλήρωση των σημερινών διαπραγματεύσεων, έχουν μεν προχωρήσει αρκετά οι συζητήσεις στο ζήτημα του φορολογικού, όμως η τελική συμφωνία στο συγκεκριμένο «μέτωπο» θα υπάρξει μόλις «κλειδώσει» το σύνολο των θεμάτων.
Σύμφωνα επίσης με κορυφαίο παράγοντα του οικονομικού επιτελείου, παραμένει ένα μικρό δημοσιονομικό κενό, στο περίπου ένα τρίτο του συνόλου (περίπου 600 εκατ. ευρώ), το οποίο θα συζητηθεί σε τεχνικό επίπεδο.
Νωρίτερα, κυβερνητικές πηγές επισήμαιναν ότι τέσσερα είναι τα βασικά «αγκάθια» μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εκπροσώπων των πιστωτών:
* Η απαίτηση του ΔΝΤ για χαμηλότερο αφορολόγητο όριο, στην περιοχή των 7.000 ευρώ.
* Οι αντιδράσεις των δανειστών για το νομοσχέδιο που αφορά στην εθελοντική δήλωση των αδήλωτων εισοδημάτων.
* Τα «κόκκινα» δάνεια. Η πλευρά του ΔΝΤ επιμένει στην πώληση όλων των «κόκκινων» δανείων σε funds.
* Η μόνιμη ένσταση, κυρίως από το ΔΝΤ, για την αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών.