«Τέλος στις θυσίες, αρχίζει η ανάπτυξη με κοινωνικό πρόσημο» το μήνυμα Τσίπρα – 153 «ναι» και μία παραίτηση

«Ένας κύκλος κλείνει κι ένας καινούριος ανοίγει» χθες στην ομιλία του ο πρωθυπουργός υποσχόμενος ότι ο νέος κύκλος εκτός από δυσκολίες θα έχει και προοπτική για την οικονομία και τη χώρα.

Λίγο πριν την ψηφοφορία ο Αλέξης Τσίπρας απευθυνόμενος στους βουλευτές της πλειοψηφίας υποστήριξε ότι πρόκειται για τα τελευταία δημοσιονομικά μέτρα που είναι αναγκασμένη να πάρει η κυβέρνηση – μίλησε χαρακτηριστικά για «τελευταίες θυσίες» – κάτι που είχαν κάνει νωρίτερα τόσο ο κυβερνητικός εταίρος Πάνος Καμμένος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Επιπλέον, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε ότι με την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου οι ευρωπαίοι ηγέτες παίρνουν το μήνυμα ότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της, κι επομένως ακολουθεί η τήρηση των δεσμεύσεων και από την άλλη πλευρά – παραπομπή στη συζήτηση για το χρέος στο αυριανό Eurogroup.

Δίπλα σ’ αυτά ανακοίνωσε και τις καλές ειδήσεις: ότι δε θα ζητηθούν τα αναδρομικά του ΕΚΑΣ και ότι δε θα παγώσουν τα ειδικά μισθολόγια των ενστόλων και ορισμένων ακόμη κατηγοριών.

«Βελούδινο διαζύγιο» με Κατριβάνου

Από τον κύκλο που μόλις ανοίγει (κατά τα λεγόμενα του πρωθυπουργού) θα απουσιάζει η βουλευτής της Β’ Αθηνών Βασιλική Κατριβάνου η οποία αν και ψήφισε «ναι» επί της αρχής διασφαλίζοντας τις 153 ψήφους, καταψήφισε τα άρθρα για το υπερταμείο και τον κόφτη. Ακολούθησαν διαβουλεύσεις με το Μαξίμου, το οποίο εδώ και καιρό από την εποχή της παραίτησης του Γαβριήλ Σακελλαρίδη έχει υποδείξει την «ενδεδειγμένη» στάση (παραίτηση και επιστροφή της έδρας στο κόμμα) και λίγο μετά τα μεσάνυχτα η πρώην πλέον βουλευτής δημοσιοποίησε την απόφασή της να παραιτηθεί. Ουσιαστικά η βουλευτής διευκόλυνε την κυβέρνηση, καθώς επί της ουσίας στήριξε το πολυνομοσχέδιο ενώ ανέλαβε την ευθύνη της επιμέρους διαφοροποίησής της παραιτούμενη και παραχωρώντας τη θέση της στον πρώτο επιλαχόντα, τον εκπρόσωπο Τύπου του συντονιστικού για το προσφυγικό Γιώργο Κυρίτση. Στην ανακοίνωσή της ως αιτία για την απόφασή της αναφέρει την ασφυκτική επιτροπεία που δεν αφήνει περιθώρια για άσκηση πολιτικής ταυτόχρονα όμως υπογραμμίζει ότι αδυνατεί να σκεφτεί κάποια εναλλακτική.

Σημειώνεται ότι νωρίς το απόγευμα σήμανε συναγερμός στο Μαξίμου λόγω της πληροφορίας ότι δύο βουλευτίνες ενδέχεται να καταψηφίσουν, η μία ήταν η Βασιλική Κατριβάνου, η δεύτερη η βουλευτής Λάρισας Άννα Βαγενά, η οποία τελικώς υπερψήφισε κατά τη δεύτερη ανάγνωση όμως του καταλόγου.

Πόλωση με Κυριάκο

Στην ομιλία του ο πρωθυπουργός επέλεξε την πόλωση με την αξιωματική αντιπολίτευση και τον αρχηγό της Κυριάκο Μητσοτάκη τον οποίο κατηγόρησε μεταξύ άλλων, ότι:

Οι μεταρρυθμίσεις τις οποίες συνεχώς επικαλείται ως εναλλακτική για την έξοδο από την κρίση δεν είναι παρά η κρυφή ατζέντα των ομαδικών απολύσεων και του λοκ άουτ στον ιδιωτικό τομέα και των απολύσεων στο Δημόσιο όπως και των περικοπών μισθών και συντάξεων.
Ό,τι δεν συντάσσεται με την εθνική γραμμή για τη μείωση του χρέους, παρόλο που υιοθετεί τις απόψεις περί χαμηλών πλεονασμάτων (2%) τα επόμενα χρόνια. Μάλιστα ο πρωθυπουργός ειρωνεύτηκε τον πρόεδρο της ΝΔ λέγοντας «Θέλω να σας συγχαρώ, όμως, γιατί δώσατε τη μαγική λύση: μεγάλη ανάπτυξη 4% και χαμηλά πλεονάσματα 2%. Που σας είχαμε τόσο καιρό»;
Ότι σύρθηκε από τον προκάτοχό του Αντώνη Σαμαρά σε υπαναχώρηση από την αρχική γραμμή περί υπερψήφισης των διατάξεων για το υπερταμείο και τα κόκκινα δάνεια.

Ο κόφτης, ο δότης και το υπερταμείο

Επιπλέον, ο πρωθυπουργός υπερασπίστηκε συνολικά τη συμφωνία του καλοκαιριού και το πολυνομοσχέδιο, λέγοντας ότι με αυτή η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ –ΑΝΕΛ κατάφερε να ακυρώσει σκληρές δεσμεύσεις του Σαμαρά στην πέμπτη αξιολόγηση και να εξοικονομήσει τα 20 δις που συνεπάγονταν τα υψηλά πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει με τους δανειστές.

Ειδικότερα,

Σε ό,τι αφορά το κομμάτι των έμμεσων φόρων υπερασπίστηκε το αποτέλεσμα της σκληρής, όπως είπε, διαπραγμάτευσης σημειώνοντας πως οι δανειστές εναλλακτικά ζητούσαν η ενέργεια και το νερό  να αλλάξουν συντελεστή ΦΠΑ από 13% σε 23%. Επίσης κατηγόρησε τη ΝΔ ότι παρόλο που καταφέρεται τώρα κατά των έμμεσων φόρων, με τα υψηλά πλεονάσματα που είχε συμφωνήσει και φόρους θα έβαζε και σε οριζόντιες  περικοπές μισθών και συντάξεων θα προχωρούσε.

Για τον κόφτη επανέλαβε ότι δεν θα χρειαστεί και πως σε αντίβαρο θα δημιουργηθεί κι ένας «δότης», δηλαδή ένα Ταμείο Αλληλεγγύης όπου θα πηγαίνουν τα χρήματα από το πρωτογενές πλεόνασμα και θα αξιοποιούνται για διάφορους σκοπούς (προγράμματα ανθρωπιστικής κρίσης, καταπολέμησης της ανεργίας, κλπ).

Για το υπερταμείο, απάντησε στην «εκστρατεία ψεύδους και παραπληροφόρησης» όπως είπε  με πέντε σημεία

Το Ταμείο έχει έδρα στην Ελλάδα και υπάγεται στο ελληνικό δίκαιο, κόντρα σε όσα ήθελαν οι δανειστές.
Τον έλεγχο του Ταμείου έχει η κυβέρνηση και υπάρχει έλεγχος από τη Βουλή.
Αξιοποίηση δεν σημαίνει πώληση. Υπάρχουν αρκετοί τρόποι να αξιοποιηθούν τμήματα της δημόσιας περιουσίας.
Το χρέος που θα πληρώνεται αφορά τις νέες υποχρεώσεις και όχι το συσσωρευμένο. Δεν θα γίνουν απολύσεις στις ΔΕΚΟ που θα υπαχθούν στο Ταμείο
Ρητά ορίζεται ότι το Ταμείο είναι ειδικού σκοπού επομένως η μετοχή του είναι αμεταβίβαστη και ακατάσχετη.

Μάλιστα ανέφερε ως καταλυτική διαφορά του υπερταμείου από το ΤΑΙΠΕΔ το ότι το πρώτο προβλέπει την αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας και με τρόπους πέραν της πώλησης (επιχειρηματολόγησε δε ότι σε αυτό συμβάλει και η διάρκεια των 99 χρόνων ) ενώ το δεύτερο οδηγούσε στην εκποίηση.

Πηγή: topontiki.gr

Leave a Reply

Your email address will not be published.