Τέταρτο μνημόνιο; Όχι εμείς, η Νέα Δημοκρατία. Η κυβέρνηση προσπαθεί να κόψει κάθε συζήτηση ή σενάριο που κάνει λόγο για λήψη νέων μέτρων και επισημαίνει σε κάθε ευκαιρία πως το τέταρτο μνημόνιο είναι η νέα ατζέντα της αξιωματικής αντιπολίτευσης η οποία σύμφωνα με το Μαξίμου δεν ενδιαφέρεται για την έξοδο της χώρας από την κρίση, αλλά αποκλειστικά και μόνο για την παλινόρθωση του συστήματος της πολιτικής και οικονομικής εξουσίας που υποστηρίζει.
Η νέα επίθεση της κυβέρνησης στην ΝΔ εστιάζεται στην διαπίστωσή της πως η ηγεσία της σχεδιάζει νέα μέτρα λιτότητας για να ανταλλάξει σκληρές μεταρρυθμίσεις με την ρύθμιση του χρέους. Ωστόσο, όπως παρατηρούν κυβερνητικά στελέχη, μέτρα για το χρέος μπορούν να ληφθούν και χωρίς η κοινωνία να υποστεί νέες θυσίες.
Παράλληλα ωστόσο το Μαξίμου δεν ξεχνά την υπόθεση της ρύθμισης του τηλεοπτικού τοπίου με αιχμή πλέον την επικείμενη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων στη Βουλή για την συγκρότηση ΕΣΡ. Η κυβέρνηση δια του εκπροσώπου της, κάλεσε την ΝΔ να σταματήσει να υπονομεύει την συγκρότηση της ανεξάρτητης αρχής και προειδοποίησε πως σε έναν εύλογο χρόνο θα πάρει πρωτοβουλίες-έπειτα από συλλογικές αποφάσεις- στην κατεύθυνση της αποκατάστασης της ανομίας.
Ο δε υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης Νίκος Παππάς με αφορμή την αξίωση της ΝΔ να μεταβιβαστούν όλες οι αρμοδιότητες στο ΕΣΡ προκειμένου να συζητήσει μετά για την συγκρότησή του, δήλωσε ότι δικαιολογίες πια δεν υπάρχουν αφού όλες οι αρμοδιότητες που αφορούν τον διαγωνισμό έχουν μεταβιβαστεί προσφάτως με τροπολογίες στη Βουλή. Κάλεσε δε το κόμμα της Πειραιώς να ανταποκριθεί στο συνταγματικό του καθήκον. Πάντως σε όλους τους τόνους η κυβέρνηση διαμηνύει πως δεν θα επιστρέψει στο προηγούμενο καθεστώς απόλυτης ανομίας και ασυδοσίας.
Κατά τα άλλα το Μαξίμου όχι μόνο δεν αποδέχτηκε τους υπαινιγμούς Φίλη πως η αντικατάστασή του στο υπουργείο Παιδείας ήταν αποτέλεσμα της άσκησης πίεσης προς τον πρωθυπουργό από τον κ. Ιερώνυμο, αλλά με πολύ έμμεσο τρόπο άφησε και κάποιες αιχμές για τον τρόπο με τον οποίο ο πρώην υπουργός χειρίστηκε το θέμα των σχέσεων με την Εκκλησία.
Όταν λοιπόν ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ρωτήθηκε επανειλημμένως για την απομάκρυνση του Νίκου Φίλη, εκείνος είπε ότι ο πρωθυπουργός κρίνει την καταλληλότητα των προσώπων για να τονίσει πως «στις αποφάσεις του δεν βαραίνουν πιέσεις από θεσμικούς ή εξωθεσμικούς παράγοντες».
Ωστόσο συμπλήρωσε με νόημα πως «το πότε, ποιος και με ποια στρατηγική θα ανοίξει και θα διαχειριστεί μέτωπα και ρήξεις είναι προϊόν συλλογικής απόφασης». Η συγκεκριμένη αναφορά ερμηνεύτηκε ως έκφραση δυσαρέσκειας για τον τρόπο με τον οποίο ο Ν. Φίλης άνοιξε μέτωπο με την Εκκλησία με επίκεντρο την Αρχιεπισκοπή.
Χθες το βράδυ στο Πολιτικό συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε καμία κουβέντα για τον πρόσφατο ανασχηματισμό, ενώ το θέμα απέφυγε να ανοίξει και ο ίδιος ο Νίκος Φίλης.
Πηγή: cnn.gr