Διαβάστε παρακάτω τα δύο ψηφίσματα της ΕΛΜΕ Καστοριάς.
ΠΛΗΡΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΜΗΤΡΟΤΗΤΑΣ
ΓΙΑ ΤΙΣ ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΕΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟΥΣ
Οι αναπληρώτριες εκπαιδευτικοί στερούνται άδειας επαπειλούμενης κύησης με αποδοχές, ένσημα και αναγνώριση προϋπηρεσίας έπειτα από την απαράδεκτη εγκύκλιο του 2012 (Αρ.Πρωτ.155734/Δ1/10-12-2012/ΥΠΑΙΘΠΑ), που καθορίζει ως μέγιστο όριο αναρρωτικής άδειας τις 15 μέρες για λόγους «δημοσιονομικής προσαρμογής και εξορθολογισμένης διαχείρισης των μεγεθών της ελληνικής οικονομίας γενικά αλλά και εύρυθμης διαχείρισης του εκπαιδευτικού προσωπικού της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ειδικότερα». Eξαναγκάζονται είτε να παραμείνουν στη δουλειά εκθέτοντας σε κίνδυνο τις ίδιες και τα έμβρυα, είτε να παραιτηθούν των δικαιωμάτων τους αποδεχόμενες ότι θα παραμείνουν χωρίς μισθό, ένσημα, προϋπηρεσία και ευκαιρία να εργαστούν ξανά ως αναπληρώτριες. Μοναδική κατά τα άλλα «προστασία» τους αποτελεί η απαγόρευση απόλυσής τους.
Επίσης δικαιούνται μόλις 119 μέρες άδειας συνολικά, 8 εβδομάδες πριν από τον τοκετό και 9 εβδομάδες μετά. Το διάστημα αυτό ο εργοδότης καταβάλλει μισθό και ένσημα μόνο για τις 13 πρώτες μέρες. Όσες γυναίκες μάλιστα δεν έχουν συμπληρώσει 200 ένσημα την τελευταία διετία αποκλείονται από το επίδομα μητρότητας του ΙΚΑ, ενώ όσες δε δουλεύουν κατά την έναρξη της άδειας μητρότητας-δηλαδή κατά τα μακριά καλοκαίρια της ανεργίας των αναπληρωτών-αποκλείονται από το συμπληρωματικές παροχές μητρότητας του ΟΑΕΔ. Επιπρόσθετα καμία προσαύξηση της άδειας κύησης δεν προβλέπεται σε περίπτωση πολύδυμης κύησης ή σε περίπτωση πολυτεκνίας, όπως δίκαια ορίζεται για τις μόνιμες συναδέλφισσες. Επιπλέον το Υπουργείο Παιδείας παραβιάζει ακόμα και τον Ν. 4075/2012, που προβλέπει ότι ο χρόνος της απουσίας των εργαζόμενων λόγω γονικής άδειας λογίζεται ως χρόνος πραγματικής προϋπηρεσίας για τον υπολογισμό των αποδοχών τους και την επαγγελματική τους εξέλιξη (άρθρο 52).
Ο εκβιασμός της τριπλής διακοπής μισθοδοσίας/ενσήμων/προϋπηρεσίας όσο και η στέρηση της προϋπηρεσίας οδηγεί τις αναπληρώτριες εκπαιδευτικούς μπροστά στο φάσμα της παρατεταμένης ανεργίας. Οι διαδοχικές ηγεσίες του Υπουργείου Παιδείας πιστές στη «διαχείριση προσωπικού» και στους «δημοσιονομικούς περιορισμούς» καταπατούν βασικά εργασιακά δικαιώματα.
Απαιτούμε την προστασία και κατοχύρωση των εργασιακών δικαιωμάτων των συναδέλφων αναπληρωτών. Είναι βασικό το αίτημα για πλήρη και ίσα δικαιώματα στους αναπληρωτές.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καστοριάς
ΨΗΦΙΣΜΑ ΣΥΜΠΑΡΑΣΤΑΣΗΣ ΣΤΗΝ ΕΛΙΣΑΒΕΤ ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΥ
Στις 7 Δεκέμβρη εκδικάζεται στο Δευτεροβάθμιο Πειθαρχικό Συμβούλιο η ένσταση της συναδέλφισσας Ελισάβετ Παπαδοπούλου, αιρετής στο ΠΥΣΠΕ Λακωνίας, που κατέθεσε ενάντια στην καταδικαστική απόφαση του Πρωτοβάθμιου Πειθαρχικού Συμβουλίου της Περιφερειακής Διεύθυνσης ΠΕ & ΔΕ Πελοποννήσου το 2014.
Το πραγματικό “αδίκημά” της ήταν ότι υπερασπίστηκε τα εργασιακά δικαιώματα των συναδέλφων της, αποκάλυψε αυθαιρεσίες και παραβιάσεις της νομοθεσίας από την τότε διοίκηση, καθώς και τη ζοφερή πραγματικότητα των σχολικών μονάδων και της λειτουργίας τους (κενά, κλπ.).
Την περίοδο της κυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου η πολιτική απόφαση καταδίκης της συναδέλφισσας μας ήταν προαποφασισμένη, καθώς ήταν πράξη αντεκδίκησης για τη συνδικαλιστική της δράση και τα εμπόδια που όρθωνε στην επιβολή των αντιεκπαιδευτικών μέτρων.
Η επίθεση στο πρόσωπό της είναι επίθεση σε όλο το εκπαιδευτικό κίνημα και προσπάθεια να πετύχουν την υποταγή των εκπαιδευτικών.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καστοριάς δηλώνει την αμέριστη συμπαράσταση του στη συναδέλφισσά μας.
Απαιτούμε την πλήρη αποκατάστασή της, υπηρεσιακή και οικονομική και απαιτούμε να παύσει κάθε δίωξη σε βάρος της.
Το Δ.Σ. της ΕΛΜΕ Καστοριάς