Συστατικά
Για τη μαγιά
- 1 κύβο μαγιά φρέσκια και 1 φακελάκι ξερή
- ½ κ.σ. ζάχαρη
- 1 κ.σ αλεύρι γ.ο.χ
- 140 ml νερό χλιαρό
Για το τσουρέκι
- ¼ κ.γ μαχλέπι
- ¼ κ.γ μαστίχα σε δάκρυα
- 1 βανίλια
- ξύσμα από 1 πορτοκάλι
- 120 ml σπορέλαιο
- 100 γρ. ζάχαρη
- 200 ml χυμό πορτοκαλιού
- 700 γρ. αλεύρι γ.ο.χ
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαγιά
- Ανακατεύουμε σε ένα μπολ ολα τα υλικά της μαγιάς και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για 20-30 λεπτά σε θερμοκρασία δωματίου.
Για τη μαστίχα
- Για να γίνει η μαστίχα σκόνη την χτυπάμε στο μπλέντερ με 1 κ.σ ζάχαρη.
Για τη ζύμη
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το σπορέλαιο, το χυμό πορτοκαλιού και τη ζάχαρη. Τα χτυπάμε στο μίξερ με το γάντζο μέχρι να λιώσει η ζάχαρη για περίπου 5 λεπτά.
- Ρίχνουμε το ξύσμα πορτοκαλιού, το μαχλέπι, τη μαστίχα, τη βανίλια και λίγο αλάτι και ανακατεύουμε ελαφρώς.
- Προσθέτουμε το μισό αλεύρι και τη φουσκωμένη μαγιά και ζυμώνουμε.
- Προσθέτουμε το υπόλοιπο αλεύρι και ζυμώνουμε μέχρι να απορροφηθεί όλο και να γίνει η ζύμη μας μαλακή και ελαστική για περίπου 5-7 λεπτά.
- Αφήνουμε τη ζύμη σκεπασμένη για 1-1.5 ωρα να φουσκώσει.
- Πλάθουμε τα τσουρέκια σε πλεξούδες και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνα με λαδόκολλα και τα αφήνουμε να φουσκώσουν για επιπλέον 30 λεπτά σκεπασμένα σε θερμοκρασία δωματίου.
- Τα αλείφουμε με αραιωμένο μέλι με νερό και τα πασπαλίζουμε με αμύγδαλα.
- Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο, στους 180 βαθμούς στον αέρα για 35 λεπτά.
Tip
Αν θέλουμε τα γεμίζουμε πριν το ψήσιμο με κουβερτούρα τριμμένη ή σταφίδες ή μαρμελάδα ή ταχίνι με μέλι
Πηγή: akispetretzikis.com