Ένα σκηνικό χάους σκιαγραφούν με τις μαρτυρίες τους οι επιζώντες επιβάτες από τη φονική σύγκρουση τρένων λίγο έξω από τα Τέμπη, με 32 νεκρούς και 85 τραυματίες.
«Στην αρχή μας είπαν ότι θα υπάρχουν καθυστερήσεις, 20 λεπτά, μετά μια ώρα. Μας λένε ότι υπάρχει σύγχυση στις γραμμές. Ακούω δύο υπαλλήλους του τρένου να λένε “πού είναι αυτός ο προϊστάμενος;” και σε ένα λεπτό μπαμ», λέει ο ένας επιβάτης με εμφανή τα τραύματα στο πρόσωπό του.
«Ήταν μια γυναίκα με ένα παιδί μαζί μας. Υπήρχε φωτιά δίπλα μας. Βρήκαμε μία τρύπα και από εκεί καταφέραμε να βγούμε», δήλωσε ένας άλλος επιβάτης στην κάμερα της ΕΡΤ. «Ακούσαμε ένα “μπαμ”, το βαγόνι άρχισε να στριφογυρίζει και μετά κατέληξε πλάγια και βγήκαμε», εξήγησε.
«Ήταν 10 δευτερόλεπτα εφιαλτικά, μέσα στις φωτιές. Δεν μπορούσες να δεις γύρω σου από τον καπνό, υπήρχε πανικός», συμπλήρωσε ο πρώτος επιβάτης.
«Πάμε και όπου βγει»
Εντύπωση προκαλεί η μαρτυρία επιβάτη ο οποίος βρισκόταν στα πίσω βαγόνια της αμαξοστοιχίας και άκουσε από τον ασύρματο να λέγεται η φράση: «Πάμε και όπου βγει».
Συγκεκριμένα, είπε τα εξής σε δημοσιογράφους: «Όταν ακούσαμε τον οδηγό να μιλάει με τον υπεύθυνο εισιτήριων και να λέει “πάμε και όπου βγει”, σίγουρα, είσαι προϊδεασμένος ότι κάτι δεν πάει καλά. Το άκουσα μέσω των ασυρμάτων, “πάμε και όπου βγει”. Αυτό ακριβώς, τίποτα άλλο. Μας καθυστέρησαν λόγω φόρτου κίνησης των σιδηροδρομικών γραμμών, είπαν ότι θα καθυστερήσουμε 15 λεπτά, γιατί είναι μονής οδού. Μάλλον έπρεπε να καθυστερήσουμε παραπάνω, δεν ήταν σωστά χρονοθετημένα τα πράγματα από τον ΟΣΕ».
«Πέρασαν 15 λεπτά από τη σύγκρουση και δεν υπήρχε κανένας εκεί»
«Όλοι ήταν ανέμελοι, μερικοί να κοιμούνται. Ξαφνικά έγινε ένα μπαμ, πέφτει καμία βαλίτσα και μετά το τράνταγμα γινόταν όλο και χειρότερο. Στα 5 δευτερόλεπτα καταλαβαίνεις ότι έγινε κάτι πολύ-πολύ κακό. Το βαγόνι μας δεν χτυπήθηκε άσχημα, σπάσανε πολλά τζάμια. Είχε λάδια στο πάτωμα. Έπεφταν άτομα. Κάποια βαγόνια πήραν φωτιά. Δεν υπήρχε πρόσβαση για να φτάσουμε στα πρώτα βαγόνια. Πέρασαν 15 λεπτά από τη σύγκρουση και δεν υπήρχε κανένας εκεί από αστυνομία και πυροσβεστική. Ήμασταν εγώ, μια κοπέλα, μερικοί επιβάτες που ήρθαν να βοηθήσουν και τραυματίες. Στα βαγόνια ήταν εγκλωβισμένοι. Δεν ξέρω τι έγινε στα βαγόνια, μετά από 1,5 και 2 ώρες που ήρθε η πυροσβεστική και τα έσβησε όλα. Ήμασταν εκεί μόνο 5 άνθρωποι για να βοηθήσουμε», ανέφερε στη μαρτυρία του ένας από τους επιβάτες που βοήθησαν.
Νεαρός επιβάτης που βρισκόταν στο βαγόνι 6 της αμαξοστοιχίας δήλωσε ότι προσπάθησε να βγάλει από το τρένο όσους περισσότερους μπορούσε.
«Βρισκόμουν στο βαγόνι 6. Το νιώσαμε σαν σεισμό. Στο βαγόνι μου χτύπησε μόνο μια γυναίκα. Προσπάθησα να βγάλω όσους περισσότερους μπορούσα, ήταν ένα κοριτσάκι 6 μηνών που ευτυχώς έμαθα ότι βγήκε ζωντανό, έβγαλα όσους περισσότερους μπορούσα. Με έχει πιάσει ταραχή. Συγκρούστηκε το βαγόνι 2 που είναι η καφετέρια. Δεν μπόρεσα να περάσω πιο μπροστά γιατί τα συντρίμμια φλέγονταν».
«Είχαμε σταματήσει, θα είχαμε μία ώρα καθυστέρηση γιατί ήταν μπροστά άλλο τρένο. Απλά νόμιζα ότι τράκαρε» δήλωσε γυναίκα στην κάμερα τοπικού μέσου. «Ακούστηκε ένα μπαμ (…) το τρένο ήταν μισογεμάτο, βασικά γεμάτο» είπε άλλος επιβάτης.
«Ακούγαμε άτομα να φωνάζουν καιγόμαστε, βοήθεια»
Στον σταθμό του ΟΣΕ στη Θεσσαλονίκη έφτασε το πρώτο λεωφορείο με περίπου 50 επιβάτες της αμαξοστοιχίας IC 62. Οι μαρτυρίες τους είναι χαρακτηριστικές.
«Ακούγαμε ανθρώπους να φωνάζουν καιγόμαστε, είναι συγκλονιστικό. Είμαι ακόμη σε κατάσταση σοκ», δήλωσε στο τοπικό μέσο ThessToday ένας εξ αυτών.
«Νομίζω πως είμαι καλά, δεν είμαι σίγουρη. Βρισκόμουν στο τέταρτο βαγόνι, έπεσαν οι αποσκευές και γυρίσαμε ανάποδα. Τα υπόλοιπα βαγόνια διαλύθηκαν τελείως. Τα λόγια περισσεύουν, πίστευα ότι θα πεθάνω», ανέφερε χαρακτηριστικά μια άλλη μάρτυρας.
Τα μοιραία λεπτά περιέγραψε ένας άλλος μάρτυρας, ο οποίος δηλώνει: «Νιώσαμε να τραντάζεται όλο το βαγόνι, ερχόταν το τρένο καταπάνω μας. Ακόμη δεν νιώθω ζωντανός».
Παράλληλα, έξω από τον ΟΣΕ βρίσκονταν κάποιοι συγγενείς που δεν έχουν καταφέρει να επικοινωνήσουν με τα παιδιά τους και αγωνιούν.
«Δεν υπάρχει καμία ενημέρωση από την αστυνομία αλλά ούτε και από κάποιον στον σταθμό. Δεν ξέρουμε τι γίνεται και δεν μπορούμε να έρθουμε σε επικοινωνία με τους ανθρώπους μας» ανέφερε μια γυναίκα η οποία περιμένει τον εγγονό της.
[REUTERS]