Δέκα μήνες μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, κατά παράβαση της ισχύουσας νομοθεσίας, δεν έχει εκδοθεί καμία οριστική σύνταξη.Έτσι, 100.000 συνταξιούχοι που υπέβαλαν αίτηση συνταξιοδότησης σύμφωνα με τις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου, αναγκάζονται να ζουν από το Μάιο του 2016 με «ψίχουλα».
Για τον υπολογισμό των νέων συντάξεων αλλά και για τον επανυπολογισμό των καταβαλλόμενων απαιτείται και ο συντελεστής αναπροσαρμογής μισθών από το 2002 και μετά, ο οποίος αποτελεί σημαντική παράμετρο (προστατεύει τις συντάξεις από περαιτέρω μείωση). Ομως η Ελληνική Στατιστική Αρχή ακόμη αναζητεί τον μαθηματικό τύπο.
Οι νέες συντάξεις, μετά την εφαρμογή του νόμου Κατρούγκαλου, είναι μειωμένες έως 30%. Με το νέο καθεστώς (από τον Μάιο 2016) όσοι αποχωρούν από τον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα θα λάβουν ως κύρια σύνταξη το άθροισμα δύο ποσών. Της εθνικής σύνταξης, που ορίστηκε στα 384 ευρώ για 20ετή ασφάλιση και άνω (μειώνεται κατά 2% για κάθε έτος που υπολείπεται μέχρι την 15ετία) και της ανταποδοτικής, που υπολογίζεται με βάση τον μέσο όρο αποδοχών από το 2002 και μετά και με νέους χαμηλότερους συντελεστές αναπλήρωσης.
Τις μεγαλύτερες απώλειες θα καταγράψουν δημόσιοι υπάλληλοι και εργαζόμενοι σε ΔΕΚΟ – τράπεζες που φεύγουν με περισσότερα από 25 χρόνια ασφάλισης και οι ελευθεροεπαγγελματίες (ΟΑΕΕ) με εισφορές σε υψηλές κατηγορίες που φεύγουν με 35ετία και άνω (απώλειες 5%-20%).
Ο πρόεδρος του Ενιαίου Δικτύου Συνταξιούχων Νίκος Χατζόπουλος τονίζει ότι πέρα των 11 περικοπών που επέβαλε ο νόμος Κατρούγκαλου, ο επανυπολογισμός των κύριων συντάξεων (όπως προβλέπεται) κρύβει ψαλίδι στις ήδη καταβαλλόμενες συντάξεις. Το Δίκτυο, το οποίο έχει προσφύγει στο ΣτΕ, παρατηρεί ότι η προσωπική διαφορά θα είναι το επόμενο τμήμα των συντάξεων που θα περικοπεί αν τα δημόσια οικονομικά δεν πάνε καλά και χρειαστεί να ενεργοποιηθεί ο κόφτης που έχει ήδη θεσμοθετηθεί.
Πηγή: cnn.gr