Το σταυρόλεξο για το πότε θα διεξαχθούν οι πρόωρες εκλογές καλά κρατεί. Οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι προκρίνεται το σενάριο των πρόωρων εκλογών μέσα στο Σεπτέμβρη, ενώ αν και παραμένει στο τραπέζι εμφανίζεται πιο αποδυναμωμένο το σενάριο για εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου με αρχές Νοεμβρίου, με θερινά τμήματα στη Βουλή, όπου θα ψηφιστούν τα κρίσιμα νομοσχέδια (αγρότες κ.α), προκειμένου να ολοκληρωθεί η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει και επισήμως η συζήτηση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και η προσπάθεια του Βερολίνου να προσελκύσει το ΔΝΤ, στο 3ο μνημόνιο για την Ελλάδα.
Αξίζει όμως αυτή τη στιγμή να δούμε πώς σκέπτονται και πως θα αντιμετωπίσουν οι πολιτικοί αρχηγοί τις ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις:
Διχασμός στον ΣΥΡΙΖΑ
Στο μυαλό του πρωθυπουργού, σύμφωνα πάντα με πληροφορίες , επικρατεί το σενάριο για εκλογές στα τέλη Οκτωβρίου, με την ολοκλήρωσης της πρώτης αξιολόγησης και την έναρξη της συζήτησης για το ελληνικό χρέος. Επίσης ο κ. Τσίπρας θα επιθυμούσε οι εκλογές στην Ελλάδα να διεξαχθούν παράλληλα με την προεκλογική περίοδο στην Ισπανία (οι εκλογές θα πρέπει να διεξαχθούν μέχρι τις 20 Δεκεμβρίου), ώστε οι φωνές για να σταματήσει η αυστηρή πολιτική της λιτότητας στην Ε.Ε να πολλαπλασιαστούν. Κάτι τέτοιο άλλωστε υποστηρίζει και ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρης Παπαδημούλης, ένας εκ των βασικών συνομιλητών του πρωθυπουργού.
Αποτελεί γεγονός, πάντως ότι βασικοί υπουργοί της κυβέρνησης ζητούν από τον πρωθυπουργού να προχωρήσει άμεσα στις κάλπες, εκτιμώντας ότι αυτή η εξέλιξη θα αιφνιδιάσει τα άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά και τους εσωκομματικούς αντιπάλους και μπορεί να δώσει ακόμα και αυτοδυναμία. Παράλληλα θα αποφευχθούν και οι εμφυλιακές συγκρούσεις, ενός συνεδρίου αντιπαράθεσης.
Όπως υποστηρίζουν θα περάσει στο λαό η εικόνα ότι η κυβέρνηση έπεσε εκ των έσω από υποστηριχτές της δραχμής και θα δώσει μια δυναμική στην εικόνα του κ. Τσίπρα, που θα εμφανιστεί ως ο πιο κατάλληλος να διαχειριστεί καλύτερα το δύσκολο μνημόνιο με ορίζοντα 3ετίας , αλλά και την αναδιάρθρωση του χρέους για να απεγκλωβιστεί η χώρα και να μην τεθεί ξανά το ρίσκο του Grexit.
Αναφορικά με το τι θα γίνει αν δεν υπάρξει αυτοδυναμία και ειδικά αν οι ΑΝΕΛ δεν μπουν στη Βουλή, κυβερνητικά στελέχη υποστηρίζουν ότι είναι δεδομένη η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά σε αυτή την περίπτωση, θα υπάρξει ένα μετεκλογικό αδιέξοδο που δύσκολα θα λυθεί, καθώς αποκλείεται οιανδήποτε συνεργασία με Ν.Δ ΠΑΣΟΚ, Χρυσή Αυγή και σίγουρα με το κόμμα Λαφαζάνη που θα προκύψει. Άρα οι επιλογές με δεδομένη τη σταθερή στάση του ΚΚΕ που αποκλείει κάθε συνεργασία, είναι το Ποτάμι ή μια κυβέρνηση συνεργασίας ειδικού σκοπού και ορισμένου χρόνου.
Σε ετοιμότητα η Ν.Δ
Στη Ν.Δ είναι δεδομένο ότι δεν επιθυμούν με τίποτα να υλοποιηθεί το σενάριο των πρόωρων εκλογών και δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά αν αυτές θα διενεργηθούν μέσα στο Σεπτέμβρη ή αργότερα. Στη Ν.Δ υπήρξαν φωνές ( Ντόρα Μπακογιάννη κ.α), ότι θα έπρεπε να ασκηθούν πιέσεις για να συγκροτηθεί μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού με ορίζοντα διετίας, ώστε να κλείσει η οικονομική περιπέτεια της χώρας. Ακόμα και ο μεταβατικός πρόεδρος της Ν.Δ Ευάγγελος Μεϊμαράκης, που δεν ήταν ένθερμος υποστηρικτής αυτής της άποψης, σε σχετικές ερωτήσεις είχε απαντήσει ότι αν και εφ’ όσον τεθεί αυτό το θέμα από την κυβέρνηση, θα το εξετάσει.
Στην παρούσα φάση πλέον η στρατηγική της Ν.Δ σύμφωνα με στελέχη της, είναι να αναδείξουν τα προεκλογικά ψέμματα του ΣΥΡΙΖΑ και του πρωθυπουργού πριν τις εκλογές του 2015, να εντάξουν στο κάδρο των μνημονιακών και τον Αλέξη Τσίπρα, να εστιάσουν στα λάθη την περίοδο της διαπραγμάτευσης που οδήγησαν στο κλείσιμο των τραπεζών και να αναδείξουν την στάση της Ν.Δ που με κόστος στήριξε τη συμφωνία με την Ευρώπη, διαφωνώντας σε πολλά σημεία, προκειμένου να αποφευχθεί το Grexit.
Στη Ν.Δ αποτελεί μονόδρομος η εκλογική επιτυχία, καθώς σε αντίθετη περίπτωση, εκτός των άλλων θα έχουμε και εσωκομματικές διεργασίες, καθώς ήδη βουλευτές όπως ο Μάκης Βορίδης , θεωρούν ότι σε περίπτωση νέας ήττας θα τεθεί εκ νέου ζήτημα για εκλογή νέου αρχηγού.
Σε επίπεδο προεκλογικής εκστρατείας ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης θα επιδιώξει να κινηθεί στο χώρο της κεντροδεξιάς, αλιεύοντας ει δυνατόν περισσότερους δυσαρεστημένους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ.
Το Ποτάμι ζητά κυβέρνηση συνεργασίας
Σε εκλογική ετοιμότητα βρίσκεται και το Ποτάμι. Ο Σταύρος Θεοδωράκης και η πλειονότητα των στελεχών είχαν ταχθεί κατά των πρόωρων εκλογών, αλλά στην προκειμένη περίπτωση θα σηκώσουν το γάντι. Ασκώντας κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς των τελευταίων μηνών, θα ζητήσουν υπευθυνότητα και πολιτική σταθερότητα προκειμένου να βγει η χώρα από την κρίση.
Στοχεύοντας στο κέντρο και να αυξήσουν την εκλογική τους δύναμη, τα στελέχη του Ποταμιού θα ταχθούν εξ αρχής υπέρ μιας κυβέρνησης συνεργασίας θέτοντας όρους και περιμένοντας το νικητή. Στις επιδιώξεις του Σταύρου Θεοδωράκη θα είναι η επίτευξη και προεκλογικών συνεργασιών, ώστε να δοθεί η εντύπωση της διεύρυνσης του κόμματος αλλά και η αποτελεσματικότητα του σε πολιτικές συνεργασίες.
Το ΚΚΕ αποδομεί το εγχείρημα Λαφαζάνη
Στο Κ.Κ.Ε οι πρόωρες κάλπες θα έχουν διττό στόχο. Θα δοθεί μάχη για να αυξηθεί η εκλογική δύναμη του κόμματος, αλλά και να κατοχυρώσει πολιτικά το χώρος της αμφισβήτησης της Ε.Ε και του ευρώ. Αναμένεται η προεκλογική στάση του Κ.Κ.Ε να εστιάσει στην κριτική των χειρισμών του Αλέξη Τσίπρα, αλλά και να αποδοθούν ευθύνες στον Παναγιώτη Λαφαζάνη, την Αριστερή πλατφόρμα και σε όσους αποχωρήσουν από τον ΣΥΡΙΖΑ, για την επιβολή του 3ου μνημονίου στη χώρα.
Μάχη επιβίωσης για τους Ανεξάρτητους Έλληνες
Συναγερμός έχει σημάνει και στους κόλπους των Ανεξαρτήτων Ελλήνων, ενόψει των πρόωρων εκλογών. Στο τραπέζι έχει τεθεί ακόμα και το θέμα της αναστολής λειτουργίας του κόμματος, με συμμετοχή στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ και επαναλειτουργίας τους αμέσως μετά τις εκλογές. Σε αυτήν την πρόταση διαφωνούν πολλά στελέχη, όμως εκφράζεται ο φόβος ότι η υπογραφή και η ψήφιση του 3ου μνημονίου θα επιφέρει πολιτικό κόστος, που μπορεί να στοιχίσει ακόμα και την είσοδο στη Βουλή.
Το σίγουρο είναι ότι οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν στα όργανα του κόμματος και ότι οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, θα αποτελούν εν δυνάμει κυβερνητικό εταίρο του Αλέξη Τσίπρα, εφόσον στις εκλογές είτε με το έναν είτε με το άλλο τρόπο, εκπροσωπηθούν στη Βουλή με κεντρική προεκλογική θέση ότι το 3ο μνημόνιο θα είναι το τελευταίο για τον ελληνικό λαό.
Άρωμα συνεργασίας στο ΠΑΣΟΚ
Και το ΠΑΣΟΚ ήταν από τα κόμματα που δεν επιθυμούν πρόωρες εκλογές. Η νέα αρχηγός Φώφη Γεννήματα, αναμένεται να επιδιώξει μια ευρύτερη συνεργασία στο χώρο της κεντροαριστεράς , αλλά πληροφορίες αναφέρουν ότι θα επιδιώξει να προσεγγίσει και τον Γιώργο Παπανδρέου και τον Αλέκο Παπαδόπουλο, σε μια προσπάθεια πολιτικής ενίσχυσης . Το σίγουρο είναι στη συνεργασία με τον Γιώργο Παπανδρέου, αναμένεται να αντιδράσει δυναμικά ο προκάτοχός της Ευάγγελος Βενιζέλος, ενώ άγνωστο παραμένει ακόμα τι σκέφτεται ο πρώην πρωθυπουργός, που έφερε το πρώτο μνημόνιο στην Ελλάδα.
Αριστερή Πλατφόρμα σε θέση μάχης
Δρομολογούνται πλέον οι εξελίξεις στην Αριστερά Πλατφόρμα και η μετεξέλιξή της σε κόμμα.
Ο Αλέκος Αλαβάνος, που από πολλούς θεωρείται ως ο φυσικός πολιτικός ηγέτης του χώρου, επέστρεψε από τις διακοπές του στην Τήνο. Ο ίδιος δεν έχει καμία αρχηγική φιλοδοξία και προτείνει στους συνομιλητές του την ανάγκη συγκρότησης ενός μπλοκ δυνάμεων του «όχι» που θα συνδέονται μεταξύ τους με την αναζήτηση μίας εναλλακτικής λύσης από το ευρώ.
Από όλες τις πλευρές της Αριστερής Πλατφόρμας δεν συζητείται άλλο όνομα για την θέση του αρχηγού πέρα από αυτό του Παναγιώτη Λαφαζάνη. Πολλοί αναγνωρίζουν τον συμβολισμό που εμπεριέχει το όνομα του Αλ. Αλαβάνου, αλλά ο επικεφαλής του σχήματος θα είναι ο Π. Λαφαζάνης.
Θέση στο σχήμα θα έχουν δυνάμεις από τον ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ήδη έχουν γίνει οι πρώτες προσχωρήσεις, που σημαίνει ότι ουσιαστικά θα υλοποιηθεί η εναλλακτική πρόταση για τις συνεργασίες που κατέθετε η Αριστερή Πλατφόρμα σε όλα τα συνέδρια του ΣΥΡΙΖΑ για συμπόρευση με τις δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς.
Θέση στο σχήμα, ακόμη και ως συνεργαζόμενη δύναμη, δικαιωματικά κατέχει και η Ζωή Κωνσταντοπούλου, όμως οι πληροφορίες θέλουν να μην έχει γίνει συζήτηση μαζί της. Στην Αριστερή Πλατφόρμα αναγνωρίζουν την διειδυστικότητά της σε ευρύτερους κοινωνικούς χώρους, αλλά θέλουν η κύρια εικόνα που θα εκπέμπεται από το νέο κομματικό σχήμα να δίνεται από άλλους. Σε κάθε περίπτωση η πρόεδρος της Βουλής αποτελεί μία ειδική περίπτωση και ανάλογος θα είναι ο ρόλος που θα της ανατεθεί, εφόσον υπάρξει συμφωνία, λένε.
Η προεκλογική στάση του υπό διαμόρφωση κόμματος θα φέρει σε δεύτερο φόντο τη ρητορική της δραχμής και θα επιχειρηθεί να στεγαστεί πολιτικά ως το κόμμα που θα υπερασπιστεί και θα στεγάσει όσους ψήφισαν «όχι» στο δημοψήφισμα επιδιώκοντας να μην έρθει τρίτο μνημόνιο στη χώρα.
www.huffingtonpost.gr