H διαστημική βολίδα «Γαία», που εκτοξεύθηκε το 2013, έχει χαρτογραφήσει περισσότερα από ένα δισ. αστέρια στον δικό μας Γαλαξία, αυξάνοντας σημαντικά το πλήθος των γνωστών αστέρων, ανακοίνωσε χθες η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος.
Ο αρχικός κατάλογος, ο οποίος περιλαμβάνει 1,15 δισ. αστέρια, είναι ταυτόχρονα ο «μεγαλύτερος και πληρέστερος χάρτης του ουράνιου στερεώματος», επισήμανε ο Γάλλος αστρονόμος Φρανσουά Μινιάρντ, που είναι μέλος του Προγράμματος Γαία.
Κατά τη διάρκεια της βιντεοδιάσκεψης από το Κέντρο Αστρονομίας της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Διαστήματος, που βρίσκεται στη Μαδρίτη, οι επιστήμονες αποκάλυψαν τον εκπληκτικό χάρτη του Γαλαξία που περιλαμβάνει αστέρια μισό εκατομμύριο φορές λιγότερο φωτεινά από αυτά που βλέπουμε διά γυμνού οφθαλμού. Οι εικόνες αιχμαλωτίστηκαν από τα διπλά τηλεσκόπια της «Γαίας» και μία φωτογραφική μηχανή ενός εκατομμυρίου πίξελ, την ισχυρότερη που βρέθηκε ποτέ στο Διάστημα.
Ο Αντονι Μπράουν, ερευνητής στο Πανεπιστήμιο του Λέιντεν και μέλος της ομάδας επεξεργασίας στοιχείων της βολίδας «Γαία», συνέκρινε τις εικόνες με αυτά που έλαβε το διαστημικό τηλεσκόπιο Χαμπλ της NASA. Η «Γαία» όχι μόνο χαρτογραφεί τη συγκεκριμένη θέση κάθε αστεριού, αλλά μπορεί να καταγράψει και την κίνησή τους.
Οι αστροφυσικοί περιμένουν να μάθουν πολλά για τη σκοτεινή ύλη αλλά και να δοκιμάσουν τη γενική Θεωρία της Σχετικότητας του Αϊνστάιν.
Πηγή: kathimerini.gr