Στις 14 ή 15 Απριλίου αναμένεται να επισκεφθεί το νησί της Λέσβου ο Πάπας Φραγκίσκος κατόπιν και σχετικής πρόσκλησης που του έχει απευθύνει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Προκόπης Παυλόπουλος. Η επίσκεψη του Ποντίφικα εντάσσεται, όπως ο ίδιος διαμήνυσε και στον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο, στη διάθεση του να συμβάλλει στην ευαισθητοποίησή της παγκόσμιας κοινότητας για την άμεση παύση των πολεμικών συγκρούσεων στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής που πλήττουν σφόδρα τις χριστιανικές κοινότητες, αλλά και στην ανάδειξη του μείζονος ανθρωπιστικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν οι πρόσφυγες.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο Πάπας θα επισκεφθεί το hot spot του νησιού με τον Πατριάρχη Κωνταντινουπόλεως Βαρθολομαίο και τον προκαθήμενο της Ελλαδικής Εκκλησίας ενώ δεν αποκλείεται να παρευρεθεί και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ή και ο ΠτΔ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα της επίσκεψης- που είναι ακόμη υπό κατάρτιση- ο Πάπας και οι κκ Βαρθολομαίος και Ιερώνυμος θα γευματίσουν μαζί με τους πρόσφυγες ενώ θα τελεστεί και επιμνημόσυνη δέηση.
Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου «απεδέχθη την πρόταση…εφόσον πρόκειται για μία ολιγόωρη, εκτός πρωτοκόλλου και καθαρά ανθρωπιστικού και συμβολικού χαρακτήρα επίσκεψη. Για την επίσκεψη αυτή η Ιερά Σύνοδος αποφάσισε να προτείνει ως προορισμό το νησί της Λέσβου, ένα από τα πολλά νησιά μας που βίωσε βαθύτατα και εξακολουθεί να βιώνει την τραγωδία του προσφυγικού προβλήματος. Ιδιαίτερα τούτη τη χρονική στιγμή που η πατρίδα μας, παρά τα μεγάλα προβλήματα που αντιμετωπίζει, σηκώνει επιπρόσθετα στους ώμους της το μεγαλύτερο βάρος των προσφυγικών ροών. Μίας Ελλάδας που κλήθηκε να αποδείξει, ακόμη και μόνη, πως η Ευρώπη των αρχών και αξιών ακόμη υπάρχει».
Παράλληλα, η Διαρκής Ιερά Σύνοδος αποφάσισε, «ιδιαίτερα σε μία περίοδο που δίδεται η εικόνα ότι η ενότητα των Ορθοδόξων Εκκλησιών δοκιμάζεται, να απευθύνει πρόσκληση στον Παναγιώτατο Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο, ώστε αυτός να τιμήσει με την παρουσία του το νησί της Λέσβου την ημέρα επίσκεψης του Πάπα Φραγκίσκου. Η προσωπικότητα και το κύρος του Οικουμενικού Πατριάρχη, σε συνδυασμό με την βαρύτητα της παρουσίας του Πάπα Φραγκίσκου, στέλνει στα πέρατα του κόσμου ένα πολύ ηχηρό μήνυμα αφύπνισης της παγκόσμιας κοινότητας, προς την κατεύθυνση της ανακούφισης των προβλημάτων των προσφύγων και, ταυτόχρονα, της ανάληψης των δεουσών ενεργειών για την προστασία των χριστιανών που πλήττονται βάναυσα στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής και των λοιπών δοκιμαζόμενων συνανθρώπων μας».
Πηγή: huffingtonpost.gr