Η βράβευση με «Γαλάζια Σημαία» 486 ελληνικών ακτών και 12 μαρίνων για την Ελλάδα, την κατατάσσει στη 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες, ενώ την περυσινή χρονιά κατείχε την 3η θέση. Ως «ακρογωνιαίο λίθο για βελτίωση και προώθηση του τουριστικού πακέτου, που αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη της χώρας», χαρακτήρισε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος τη σημαντική αυτή διάκριση της Ελλάδας.
Ο κ. Φάμελλος τόνισε ότι «η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας στον κόσμο, που συμβάλλει τα μέγιστα στην κατάκτηση αυτού του στόχου. Ταυτόχρονα, η βελτίωση των παραμέτρων ποιότητας του θαλάσσιου περιβάλλοντος, αποτελεί σημαντικό δείκτη παρακολούθησης και βελτίωσης της ποιότητας του περιβάλλοντος και προστασίας της βιοποικιλότητας και της υγείας των κολυμβητών».
Καταλήγοντας, ο κ. Φάμελλος υπογράμμισε ότι «ως υπουργείο μέσω της Ειδικής Γραμματείας Υδάτων, έχουμε υποχρέωση να παρακολουθούμε την ποιότητα των ακτών κολύμβησης μέσω του Μητρώου Ταυτοτήτων των υδάτων κολύμβησης, που υπολογίζονται σε περίπου 1400 ακτές σε όλη τη χώρα».
Υπενθυμίζεται πως η «Γαλάζια Σημαία» αποτελεί το πλέον αναγνωρίσιμο και διαδεδομένο διεθνές σύμβολο ποιότητας των θαλασσίων υδάτων στον κόσμο και απονέμεται από το 1987, σε ακτές και μαρίνες οι οποίες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις βράβευσης. Σημειώνεται ενδεικτικά, ότι το 2015 βραβεύθηκαν με «Γαλάζια Σημαία» 395 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες, το 2014 408 ελληνικές ακτές και 10 μαρίνες, το 2013 είχαν κερδίσει το βραβείο 393 ελληνικές ακτές και 9 μαρίνες, ενώ το 2012, 394 ακτές και 9 μαρίνες.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ