Για θρίαμβο του Ερντογάν κάνουν λόγο τουρκικά και διεθνή μέσα, φιλικά και μη… Οι Τούρκοι πολίτες δεν περίμεναν το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που έδωσε αυτοδυναμία στο κόμμα του Ερντογάν, καθώς καμιά δημοσκόπηση δεν προέβλεψε το 49,1% που έλαβε το κυβερνών AKP. Το αποτέλεσμα των χθεσινών εκλογών, συνιστά προσωπική νίκη για τον πρόεδρο της Τουρκίας -παρά το γεγονός ότι εκείνος δεν ήταν υποψήφιος- διότι αποφάσισε να οδηγήσει τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές, ξεκινώντας παράλληλα εκστρατεία αίματος και φόβου στα ανατολικά.
Οι αναλυτές περίμεναν μια βραδιά-θρίλερ για το κόμμα του οποίου ηγείται ο Αχμέτ Νταβούτογλου, αλλά η πραγματικότητα εξελίχθηκε εντελώς διαφορετικά. Πολύ γρήγορα η κάλπη έδειξε αυτοδυναμία για το ΑΚΡ, ενώ οι δημοσκόποι αναζητούσαν τους λόγους της αποτυχίας τους στις προβλέψεις. Παρά τα πολύνεκρα τρομοκρατικά χτυπήματα, τον πόλεμο με τους Κούρδους, την αστάθεια στην οικονομία, το φιλοϊσλαμικό ΑΚΡ κέρδισε σχεδόν δέκα μονάδες από τον Ιούνιο και άγγιξε το ποσοστό-ρεκόρ (49,8%) που είχε λάβει το 2011, ενώ οι Εθνικιστές και οι Κούρδοι έχασαν μεγάλο μέρος της δύναμής τους. Το κόμμα των Ερντογάν-Νταβούτογλου κερδίζει 316 έδρες από τις 550 του τουρκικού Κοινοβουλίου και όλοι περιμένουν τα επόμενα βήματα του «παντοδύναμου» πλέον Τούρκου προέδρου για την αλλαγή του Συντάγματος, που θα του δώσει τον έλεγχο όλων των εκτελεστικών εξουσιών.
Σημαντικό στοιχείο είναι πως οι Κούρδοι θα καταλάβουν την τρίτη θέση στο κοινοβούλιο, καθώς θα έχουν περισσότερες έδρες από το Κόμμα Εθνικιστικής Δράσης. Το φιλοκουρδικό HDP έλαβε το 10,3% των ψήφων και κέρδισε 59 έδρες, αν και μειώθηκαν τα ποσοστά του σε σχέση με τον Ιούνιο που είχε συγκεντρώσει 13,1%.
Αντιδράσεις Ντεμιρτάς (HDP) για το εκλογικό αποτέλεσμα
«Μπορεί ένα πολιτικό κόμμα να εξασφάλισε ποσοστό περίπου 50%, αλλά ένα πολύ μεγάλο μέρος τμήμα της κοινωνίας μας εκφράζει ανησυχία». Με αυτά τα λόγια σχολίασε το εκλογικό αποτέλεσμα ο Σελαχατίν Ντεμιρτάς, ηγέτης του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. «Δεν ήταν δίκαιη και ελεύθερη εκλογική διαδικασία» είπε και τόνισε πως το κόμμα του «δεν έκανε προεκλογική εκστρατεία, αλλά προσπάθησε να προστατεύσει τους νέους μας απέναντι σε δολοφονίες». Ο Ντεμιρτάς είπε «μπορεί το κόμμα μας να έχασε περίπου ένα εκατομμύριο ψήφους, αλλά αντιμετωπίσαμε μια πολιτική σφαγής. Καταφέραμε να ξεπεράσουμε το όριο του 10%, απέναντι σε ένα κράτος τύραννο». H συμπρόεδρος του φιλοκουρδικού Κόμματος της Δημοκρατίας των Λαών (HDP) Φιγκέν Γιουκσεκντάγ δήλωσε σήμερα ότι η έκβαση των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία είναι αποτέλεσμα της εσκεμμένης πολιτικής πόλωσης που ασκεί ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. Η Γιουκσεκντάγ τόνισε σε μια συνέντευξη τύπου που παραχώρησε στην Άγκυρα ότι το HDP θα αναλύσει διεξοδικά την πτώση των ποσοστών του σε σύγκριση με την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση του Ιουνίου, υπογράμμισε ωστόσο ότι το γεγονός ότι το κόμμα κατάφερε να συγκεντρώσει ποσοστό άνω του 10% που χρειαζόταν για να εισέλθει στο κοινοβούλιο συνιστά σε κάθε περίπτωση μια επιτυχία.
«Νίκη για τη Δημοκρατία» χαρακτήρισε τα αποτελέσματα των εκλογών ο Νταβούτογλου
O πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου περιέγραψε το αποτέλεσμα των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν σήμερα στην Τουρκία, όπου το κυβερνών κόμμα επικράτησε με άνεση συγκεντρώνοντας την απόλυτη πλειοψηφία, ως μια νίκη της Δημοκρατίας. «Σήμερα είναι μια νίκη για τη Δημοκρατία μας και το λαό μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου ενώπιον ενός πλήθους υποστηρικτών του κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης που είχε συγκεντρωθεί έξω από την οικία του στο Ικόνιο.
«Καλός εχόντων των πραγμάτων θα σας υπηρετήσουμε με επάρκεια τα επόμενα τέσσερα χρόνια και θα βρεθούμε ενώπιόν σας για μία ακόμη φορά το 2019» προσέθεσε αναφερόμενος στις επόμενες βουλευτικές εκλογές.
Το κόμμα του ισλαμοσυντηρητικού προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατάφερε να συγκεντρώσει σήμερα την απόλυτη πλειοψηφία που είχε χάσει πριν από πέντε μήνες, όπως μετέδωσαν ενημερωτικά τηλεοπτικά δίκτυα της χώρας.
Με καταμετρημένο το 99% των ψήφων, το AKP συγκέντρωσε το 49,3% και κέρδισε 316 εκ των 550 εδρών της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, μετέδωσαν τα δίκτυα NTV και CNN- Turk.
Έκκληση για ενότητα
Ο Νταβούτογλου απηύθυνε μια έκκληση για ενότητα στην χώρα μετά τη μεγάλη νίκη που κέρδισε το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης στις βουλευτικές εκλογές, ενώ επισήμανε ότι κανείς δεν πρέπει «να νιώθει ηττημένος». «Σήμερα, δεν υπάρχουν ηττημένοι παρά μόνο νικητές» δήλωσε ο Νταβούτογλου σε μια ομιλία που εκφώνησε ενώπιον χιλιάδων υποστηρικτών του κόμματός του στο Ικόνιο (κεντρικά).
Με ποιο τρόπο θα κυβερνήσει από εδώ και πέρα την Τουρκία το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης, είναι το ερώτημα που τίθεται πλέον, αφού σε πολύ μεγάλο βαθμό το βασικό προεκλογικό ερώτημα απαντήθηκε. Η αυτοδυναμία έρχεται με το 49,4% (316 έδρες) που συγκεντρώνει το ΚΔΑ με καταμετρημένο το 96,9% των ψήφων. Στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015 το κόμμα είχε ποσοστό 40,87% και 258 έδρες.
Η καθολική άνοδος του ΚΔΑ, η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών και οι αυξομειώσεις που έχουν ως αποτέλεσμα τη διατήρηση των δυνάμεων, για λογαριασμό του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος.
Με βάση το 95,5% των ψήφων, το ΡΛΚ συγκεντρώνει το 25,4%, -134 έδρες (24,95% και 132 έδρες τον Ιούνιο), το ακροδεξιό Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος το 12,0% -41έδρες (16,29% και 80 έδρες τον Ιούνιο) και το φιλοκουρδικό Δημοκρατικό Κόμμα των λαών το 10,5% -59 έδρες (13,12% και 80 έδρες τον Ιούνιο). Το φιλοκουρδικό κόμμα προς στιγμήν αντιμετώπισε κίνδυνο να μην ξεπεράσει το 10%. Ο κίνδυνος εξακολουθεί να ισχύει μεν, αλλά η πορεία του κόμματος είναι ανοδική.
Το ΚΔΑ καρπώθηκε εξολοκλήρου τις απώλειες των ακροδεξιών και ένα μέρος των ψήφων του φιλοκουρδικού κόμματος. Αυτό και τίποτε άλλο, είναι το απλό κλειδί για την κατανόηση του αποτελέσματος.
Το ερώτημα τώρα είναι το πώς θα ασκήσει εξουσία το ΚΔΑ μετά τη μεγάλη αυτή εκλογική νίκη. Στο βαθμό που η νίκη οδηγήσει σε πολιτική μέθη και ταυτόχρονα γίνουν πράξη οι διάφορες «απειλές» που διατύπωναν προεκλογικά, στελέχη του ΚΔΑ και δημοσιογράφοι που πρόσκεινται σε αυτό, εναντίον της αντιπολίτευσης και των αντιπολιτευόμενων μέσων ενημέρωσης, τότε η πόλωση και η εκρηκτική κατάσταση μπορεί να πάρει ανεπανάληπτες διαστάσεις.
Ταυτόχρονα, η νέα κυβέρνηση καλείται να διαχειριστεί το Κουρδικό ζήτημα, αλλά και ένα διεθνές θέμα που συνδέεται μεταξύ άλλων και με το Κουρδικό: Σε μία φάση όπου η Ρωσία, αλλά και οι ΗΠΑ κάνουν αισθητή τη στρατιωτική τους παρουσία στη Συρία, υπέρ του ‘Ασαντ οι πρώτοι και υπέρ των Κούρδων οι δεύτεροι, η νέα κυβέρνηση θα στριμωχθεί πολύ, αν επιμείνει στην έντονη στάση της εναντίον τόσο του ‘Ασαντ, όσο και των Κούρδων της Συρίας.
Με λίγα λόγια, από το ΚΔΑ εξαρτάται αν το εκλογικό αποτέλεσμα θα γίνει πατατοσαλάτα ή καυτή έως εκρηκτική πατάτα. Ένα δεύτερο ερώτημα είναι αν το ΚΔΑ θα επιχειρήσει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του συντάγματος με σκοπό τη μετάβαση σε προεδρικό σύστημα. Αυτό προϋποθέτει την ψήφο 330 βουλευτών. Με τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα, το ΚΔΑ θα χρειαστεί πρόσθετες 15 έδρες. Αν τις βρει, ψηφίζεται στη βουλή η αναθεώρηση και στη συνέχεια εγκρίνεται ή όχι, η αναθεώρηση, με δημοψήφισμα. Η κοινοβουλευτική πλειοψηφία με την οποία μπορεί να αναθεωρηθεί το σύνταγμα απευθείας και δίχως δημοψήφισμα είναι αυτή των 367 εδρών.
Σημαντική αύξηση των ποσοστών του ΚΔΑ σε όλη τη χώρα
Θεαματική είναι η αύξηση των ποσοστών του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης σε ολόκληρη τη χώρα στις σημερινές εκλογές. Παράλληλα, καταγράφεται και η καθολική πτώση του ακροδεξιού Κόμματος Εθνικιστικού Κινήματος και του φιλοκουρδικού Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών. Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία για λογαριασμό του φιλοκουρδικού κόμματος, είναι το γεγονός ότι οι απώλειες αφορούν και τα κάστρα του κόμματος, όπως το Ντιγιάρμπακιρ. Από το 79,8% που είχε το κόμμα στις εκλογές του Ιουνίου στο νομό αυτό, έπεσε στο 72%.
Τα ποσοστά των κομμάτων στις σημερινές εκλογές, καθώς και τα ποσοστά τους στις εκλογές της 7ης Ιουνίου 2015, στην Κωνσταντινούπολη, την ‘Αγκυρα, τη Σμύρνη και το Ντιγιάρμπακιρ, έχουν ως εξής:
Κωνσταντινούπολη
ΚΔΑ 48,τ% (41,1%), ΡΛΚ 30,3% (29,1%), ΔΚΛ 10,1% (11,0%), ΚΕΚ 8,6% (11,0%)
‘Αγκυρα
ΚΔΑ48,8% (41,4%), ΡΛΚ 30,7% (29,17%), ΚΕΚ 14,1% (17,8%), ΔΚΛ 4,2% (5,6%)
Σμύρνη
ΡΛΚ 46,2 (44,8%), ΚΔΑ 31,3% (26,75%), ΚΕΚ 11,3% (13,6%), ΔΚΛ 8,6%, (10,6%)
Ντιγιάρμπακιρ
ΔΚΛ 72,0% (79,8%), ΚΔΑ 21,8% (13,89%), ΡΛΚ 1,7% (0,91%), ΚΕΚ 0,7% (0,98%)