Σωτήρης Στεργίου: Ο Καστοριανός οινοποιός που ευφραίνει όλο τον κόσμο

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 13 Νοέμβρη,  τα οινοποιεία όλης της Ευρώπης άνοιξαν τις πύλες τους στο κοινό.
Στη δράση αυτή, συμμετείχε και το Οινοποιείο Στεργίου, δίνοντας την ευκαιρία στους λάτρεις του κρασιού να βιώσουν τη μοναδική εμπειρία της οινικής περιήγησης και να ξεναγηθούν στους χώρους όπου παρασκευάζονται τα διεθνούς φήμης κρασιά του μπολιασμένα με μπόλικη αγάπη και μεράκι.
Η οικογενειακή επιχείρηση Στεργίου ξεκίνησε δειλά δειλά το 2000 και κατόρθωσε μέσα σε λίγα μόλις χρόνια να κατακτήσει τόσο τις εγχώριες όσο και τις διεθνείς αγορές και να αφήσει το δικό της ξεχωριστό αποτύπωμα στο χώρο του κρασιού.
Αυτή λοιπόν την ανοδική πορεία προσπαθήσαμε και εμείς να καταγράψουμε στην όμορφη περιήγηση που είχαμε στους αμπελώνες και στους χώρους παραγωγής και εμφιάλωσης του Κτήματος Στεργίου. Για το τέλος αφήσαμε την αίθουσα γευσιγνωσίας. Εκεί έχοντας για συντροφιά ένα ποτήρι κρασί ξεκινήσαμε τη συνέντευξη με τον Σωτήρη Στεργίου (στην κεντρική φωτό με τα παιδία του).

Συνέντευξη στην Χριστίνα Αγγελή

Πότε δημιουργήθηκε το οινοποιείο σας;
Το οινοποιείο έγινε το 2000.

Τι σας οδήγησε στη δημιουργία του;
Παλιά ασχολούμασταν πολύ με το αμπέλι, μου άφησε μια κληρονομιά ο παππούς μου κάποια αμπέλια και σκέφτηκα τότε ότι ίσως έπρεπε να βγάλω ένα εμφιαλωμένο κρασί στο νομό. Έκανα κάποιες αναδιαρθρώσεις πάνω στις καλλιέργειες του αμπέλου που υπήρχαν, φύτεψα ποικιλίες συνιστώμενες και επιτρεπόμενες που είχαμε στο νομό Καστοριάς και το 2000 έκανα το οινοποιείο. Το 2001 βγήκε το πρώτο εμφιαλωμένο νόμιμο κρασί στο Νομό Καστοριάς.

Πώς είναι η ζωή ενός οινοποιού;
Είναι λίγο δύσκολο να σου το απαντήσω. Είναι με πολύ άγχος και πολύ αγώνα η ζωή μας

Τι είδους κρασιά παράγετε;
Από κρασιά παράγουμε δύο ερυθρές ετικέτες δηλαδή το Κτήμα Στεργίου και την Κόκκινη Πέτρα. Η Κόκκινη Πέτρα η ποικιλιακή της σύνθεση είναι από Merlot και Cabernet. Το κτήμα έχει ξυνόμαυρο, Merlot και Cabernet. Ένα ροζέ που είναι ποικιλιακός οίνος και είναι από Cabernet Sauvignon και μια ετικέτα λευκή που λέγεται Άσπρη Πέτρα και έχει Sauvignon Blanc και Riesling.

Γιατί επιλέξατε τη βιολογική καλλιέργεια;
Είναι η φιλοσοφία μας, είναι τρόπος ζωής η βιολογική καλλιέργεια. Σκεφτόμαστε αυτό που γίνεται εδώ στον κάμπο μας με τα τόσα φυτοφάρμακα που χρησιμοποιούνε για την καλλιέργεια των μήλων και τα λοιπά και αποφασίσαμε να κάνουμε μια καλλιέργεια που να μην μας επιβαρύνει την ώρα που είμαστε μέσα και δουλεύουμε και να μην επιβαρύνει και τον καταναλωτή.

Ποια ποικιλία έχει κερδίσει τους καταναλωτές;
Και οι τέσσερις ετικέτες μας που κυκλοφορούν πιστεύω ότι είναι αγαπητές από πολύ κόσμο.

Εσείς ποια προτιμάτε;
Είναι δύσκολο ν’ απαντήσω γιατί… όλα είναι παιδιά μας.

Δραστηριοποιείστε στον τομέα των εξαγωγών;
Ναι, στέλνουμε κρασιά, στην Κύπρο και την Ευρώπη. Και στην Αμερική έχουμε στείλει κάποιες παλέτες, ενώ τώρα γίνεται μια προσπάθεια για κάποιες Ανατολικές Χώρες.

Τι αντιπροσωπεύει για εσάς το καλό κρασί;
Το καλό κρασί για εμάς είναι φιλοσοφία. Πιστεύουμε ότι για να μπορείς να είσαι ανταγωνιστικός με τόσες ετικέτες που υπάρχουν στον κόσμο και να μπορεί ο καταναλωτής να σε ψάξει πρέπει να βάλεις σκοπό να βγάλεις ένα πολύ καλό κρασί.  Ο στόχος μας από όταν ξεκινήσαμε, ήταν να βγάλουμε ένα ποιοτικό κρασί, ασχέτως του κόστους, για να μπορέσουμε να καθιερωθούμε στο χώρο αυτό. Αυτή τη φιλοσοφία τη συνεχίζουμε μέχρι τώρα. Στόχος μας είναι να παράγουμε ποιοτικά κρασιά δεν μας ενδιαφέρουν οι ποσότητες.

Το ποτήρι έχετε συνηθίσει να το «βλέπετε μισογεμάτο»;
Αναλόγως. Αν το βλέπω απέναντι μου στον καταναλωτή θέλω να είναι μισοάδειο για να το συμπληρώσω για να βγάλω περισσότερα.

Τι σημαίνουν για εσάς οι διεθνείς διακρίσεις που έχουν αποσπάσει τα κρασιά σας;
Είναι μια καταξίωση για τον αγώνα που κάνουμε τόσα χρόνια πάνω στην ποιότητα του κρασιού.

Με αφορμή την Ευρωπαϊκή Ημέρα Οινοτουρισμού τι μήνυμα θα θέλατε να στείλετε σε όσους δεν έχουν δοκιμάσει το κρασί σας;
Οι εκδηλώσεις αυτές γίνονται για να έρθει ο καταναλωτής στο οινοποιείο να δει από κοντά τη δουλειά που κάνουμε και να καταλάβει τι ακριβώς γίνεται για το κρασί που πίνει. Για εμάς στόχος μας είναι να έρχονται όσο γίνεται περισσότεροι άνθρωποι στο χώρο της δουλειάς μας για να μπορούμε να τους μυήσουμε στα μυστικά του κρασιού για να γίνουν και αυτοί περισσότερο απαιτητικοί οπότε και εμείς να βελτιωνόμαστε περισσότερο.

dsc_0686

dsc_0650

dsc_0657

dsc_0685

dsc_0682

 

One Response to "Σωτήρης Στεργίου: Ο Καστοριανός οινοποιός που ευφραίνει όλο τον κόσμο"

  1. Μιχάλης   26 Δεκεμβρίου, 2017 at 9:44 μμ

    Η σκέψη του για βιολογικό και καλής ποιότητας κρασί, ήταν σωστή. Η βασική του αρχή δηλαδή. Τώρα πρέπει να το προωθήσει. Αυτό σημαίνει επικοινωνία. Εάν είναι σοβαρός και αποφύγει λάθη, θα πετύχει. Διαβάζοντας αυτό το Άρθρο μου δημιουργήθηκε η επιθυμία να δοκιμασω τα κρασιά του. Ελπίζω να υπάρχουν στα ντοπια καταστήματα, ώστε η ”επικοινωνία ” να γίνει ποιο εύκολη. Θα ήθελα να μάθω αν οι Τουρίστες που έρχονται στην Καστοριά αναζητούν το κρασί του Κυρίου Στεργίου.

    Απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published.