Τα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης θα θέτουν τελικά το καθένα δικό του όριο ηλικίας στη χρήση των social media καθώς δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν σε μια κοινή πολιτική επί του θέματος, μεταδίδουν BBC και Guardian.
Χθες έγινε γνωστό πως υπήρξε πρόταση να απαγορευθεί το Facebook, το Twitter, το Instagram και άλλες υπηρεσίες από το να επεξεργάζονται προσωπικά δεδομένα παιδιών κάτω των 16 ετών, αν δεν έχουν στη συναίνεση των γονιών τους. Κάτι τέτοιο θα απέκλειε τις συγκεκριμένες πλατφόρμες από την αγορά των εφήβων, κάτι που προκάλεσε την οργή των εταιριών.
“Τα κράτη μέλη είναι τώρα ελεύθερα να θέσουν τα δικά τους όρια μεταξύ 13 και 16 ετών” δήλωσε ο Jan Philipp Albrecht, μέλος του Ευρωκοινοβουλίου και επικεφαλής του υπό πρόταση νομοθετήματος. Σημειώνεται πως στο σύνολό της η αναθεώρηση της νομοθεσίας για την προστασία των δεδομένων, που έχει σχεδιαστεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο σύνολο κανόνων για την Ευρωπαϊκή Ένωση εγκρίθηκε.
Ο προτεινόμενος νόμος, συζητήθηκε από τα κράτη-μέλη την Τρίτη και σε περίπτωση που συμφωνούσαν, μετά θα πήγαινε προς ψήφιση από την Επιτροπή Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου την Πέμπτη, πριν επικυρωθεί από το ίδιο το Κοινοβούλιο με το νέο έτος. Ωστόσο η έλλειψη συμφωνίας κατέρριψε το σχέδιο.
Το υπό συζήτηση μέτρο έχει προκαλέσει θύελλα αντιδράσεων από την προηγούμενη εβδομάδα από φορείς που ασχολούνται με την ασφάλεια στο διαδίκτυο, οι οποίοι είχαν προειδοποιήσει πως η αλλαγή στο όριο ηλικίας θα λειτουργούσε σαν μπούμερανγκ. “Νιώθουμε πως η αλλαγή στις απαιτήσεις για τη γονική συναίνεση από την ηλικία των 13 στα 16 χρόνια θα στερήσει στους νέους εκπαιδευτικές και κοινωνικές ευκαιρίες σε πολλά επίπεδα, και θα στην τελική δεν θα παρέχει περισσότερη αλλά πολύ λιγότερη προστασία” έγραψε σε ανοικτή επιστολή το Family Online Safety Institute.